Therapievormen - info en therapeuten
Hier vind je een korte en beperkte omschrijving van wat de therapie kan inhouden. Deze verduidelijking is niet volledig. Voor meer informatie raden wij u aan om te informeren bij de therapeut.
A
Aandachtstherapie
Vind een aandachtstherapeutAAT - Therapie met assistentie van dieren
Laat meer zien van AAT-therapeut - Vind een AAT-therapeutIn therapie bestaan situaties waarin het zeer moeilijk is om te praten. In zo’n situaties kan de aanwezigheid van dieren voor vooruitgang of diepgang zorgen. Dit heet Animal Assisted Therapy of therapie met begeleiding van dieren.
Wat is AAT of Animal Assisted Therapy? Wanneer wordt het ingezet? En wat zijn de effecten van therapie met inzet van dieren?
Vind meteen een therapeut voor AAT – Therapie met begeleiding van dieren
Wat is AAT of Animal Assisted Therapy?
Hoe werkt Animal Assisted Therapy?
Wanneer is therapie met begeleiding van dieren waardevol?
Wat zijn het doel en de effecten van therapie met dieren?
Welke dieren worden gebruikt bij Animal Assisted Therapy?
Is Animal Assisted Therapy iets voor jou?
Wat is AAT of Animal Assisted Therapy?
AAT, Animal Assisted Therapy/Therapie of dierenassistentie therapie is een doelgerichte therapievorm waarbij dieren ingezet worden om tijdens het therapietraject bepaalde gewenste resultaten of doelen vlotter te bereiken.
AAT wordt steeds gebruikt als aanvulling op andere therapievormen. Het is dus geen op zichzelf staande vorm van behandeling. Bij AAT komt het therapiedier niet zelf in therapie, maar wordt het ingezet om jouw therapie te bevorderen.
AAI (Animal Assisted Interventions) en AAA (Animal Assisted Activities)
Naast AAT bestaat ook AAA of Animal Assisted Activities. Hierbij worden dieren eerder ondersteunend ingezet en minder als actieve psychotherapeutische methode. Zo ondersteunen honden of katten bijvoorbeeld in woonzorgcentra of zijn ze aanwezig in de therapieruimte. De aanwezigheid of ondersteuning van dieren is vaak erg bevorderlijk voor mentaal, fysiek, cognitief,… welzijn.
AAI of Animal Assisted Interventions is de koepelnaam voor AAT en AAA. Het zijn alle interventies van dieren die als doel hebben om het welzijn van mensen te verbeteren.
Bij AAE, Animal Assisted Education, worden dieren ingezet in onderwijsmomenten.
Hoe werkt Animal Assisted Therapy?
Tijdens AAT zijn doorgaans drie personen aanwezig: de cliënt, de therapeut en de therapiedierbegeleider. Die laatste kan de signalen van het therapiedier het beste inschatten. Ze bewaken ook dat het dier krijgt wat het nodig heeft, of dat het niet overprikkeld raakt.
Soms is de therapeut zelf opgeleid als therapiedierbegeleider en brengen ze hun eigen dier mee. Ook het eigen huisdier van de cliënt kan ingezet worden tijdens dierbegeleide therapie. Echter zijn niet alle huisdieren hiervoor geschikt. Bespreek dit dus zeker met je therapeut.
Zowel de therapeut, de begeleider van het dier als het dier zelf hebben de nodige opleiding ontvangen om Animal Assisted Therapie te geven.
Deze vorm van therapie wordt al decennialang toegepast. O.a. Sigmund Freud bracht in de jaren ’30 al zijn Chow Chow, Jofi, mee naar zijn sessies. De hond kon het gemoed van de patiënten zeer goed inschatten (en wist ook perfect wanneer het einde van iedere sessie naderde).
Wanneer is therapie met begeleiding van dieren waardevol?
Dierenassistentie therapie wordt zowel in de fysieke als in de mentale zorgverlenging gebruikt.
In therapie bij een psychotherapeut, psycholoog of coach kan een therapiedier ingezet worden in heel wat verschillende scenario’s. Zo wordt het o.a. toegepast bij dementie, depressie, ASS (Autisme Spectrum Syndroom), ADHD, angststoornissen of bij schizofrenie.
Recente studies toonden ook aan dat AAT verlichtend kan werken in de begeleiding van personen die lijden aan PTSD (post-traumatisch stress syndroom).
Verder meldden ook personen die zich laten begeleiden voor drugsproblematieken een positief effect bij het gebruik van dieren in therapie.
Wat zijn het doel en de effecten van therapie met dieren?
De effecten van eender welke behandelingsvorm zijn steeds persoonlijk en kunnen niet veralgemeend worden.
Toch zijn er bepaalde effecten die vaak vernoemd worden door personen die therapie ontvangen met aanwezigheid van een therapiedier. Onder die effecten o.a.:
- minder gevoelens van angst en stress
- een verlaagde waarneming van pijn
- een verhoogde motivatie en vorm van stimulans
- een algemeen gevoel van comfort
Het doel van therapie met inzet van dieren is dus vaak om voor een kalmerend effect te zorgen. Ook wordt door het contact met dieren vaak een diepere laag van bewustzijn of inzicht duidelijk.
De effecten kunnen verschillen op basis van een aantal factoren. Is het een therapiedier dat jou vreemd is en moet je nog gewennen, had je al eerder sessie met het dier of is het aanwezige dier jouw eigen huisdier?
Daarnaast kunnen de effecten ook verschillen van de diersoort waarop beroep wordt gedaan tijdens jouw AAT sessies en wat hun bijdrage is aan de sessie.
Welke dieren worden gebruikt bij Animal Assisted Therapy?
Niet alle dieren zijn geschikt voor AAT. Therapiedieren krijgen uitgebreide training en vaak is ook de natuurlijke aanleg in de aard van het dier belangrijk.
De meest voorkomende therapiedieren zijn honden en paarden, maar ook cavia’s, ezels, lama’s, katten, konijnen, dolfijnen en meer.
AAT dieren zijn trouwens niet hetzelfde als hulpdieren, zoals Geleidehonden of andere hulpdieren. AAT dieren worden specifieke opgeleid om in een therapeutische setting te assisteren.
Ten slotte is het niet altijd mogelijk om je eigen huisdier mee te nemen voor een AAT sessie. Niet alle dieren hebben het nodige geduld of fijngevoeligheid om te assisteren tijdens therapie. Bespreek dit steeds met je therapeut.
Therapie met honden
Honden worden soms man’s best friend genoemd. Niet verwonderlijk dan dat ze ook in de psychotherapie-omgeving ingezet worden.
Honden zijn zeer intuïtief en kunnen vaak goed aanvoelen hoe je je voelt en wanneer je extra steun nodig hebt. Daardoor en daarnaast zorgen ze er ook voor dat mensen zich veiliger voelen of minder stress en angst (en de gevolgen daarvan) ervaren.
Een therapiehond kan bv. helpen wanneer een jong kind in therapie het moeilijk vindt om te praten, of bij ouderen die eenzaamheid ervaren. Ook in situaties waar sprake is van trauma kan de aanwezigheid van een hond voor een kalmerend effect zorgen.
Honden helpen in AAT sessies vooral door er gewoon te zijn. De aanwezigheid van de hond zorgt voor een meer open houding die het eenvoudiger maakt om te praten. Zo boeken cliënten doorgaans sneller vooruitgang!
Therapie met paarden, equitherapie of Equine Assisted Therapy (EAT)
Paarden zijn, dankzij hun evolutie, zeer gevoelig geworden voor de signalen die ze rondom zich oppikken. In het wild konden deze signalen vaak hun leven redden. Nu maakt deze gevoeligheid hen een uitstekend en gewillig therapiedier.
In tegenstelling tot mensen, zit er geen filter of kleuring op hoe paarden je signalen ontvangen. Wat ze van je opvangen bepaalt ook heel eerlijk hun reactie: ze zijn de ideale spiegel voor jouw innerlijke leefwereld.
Tijdens equitherapie gaat de aanwezige therapeut jou begeleiden in interactie met het paard. Op basis van de reactie van het paard wordt dieper ingegaan op wat er binnenin jou speelt.
Paarden spelen dus een zeer actieve rol in deze AAT equitherapie sessies. Hun reacties helpen bij het sturen en bevorderen van jouw therapieverloop.
Vind nu een equitherapeut in jouw buurt
Is Animal Assisted Therapy iets voor mij?
Als AAT je interesse wekt, dan is het de moeite om verder op ontdekking te gaan. De beste manier om te weten of het iets voor jou is, is uitproberen. De AAT-therapeut kan je vraag beluisteren en de mogelijkheden samen met jou bespreken.
Je hoeft geen voorkennis of ervaring te hebben van paarden of andere dieren. De therapeut zal je deskundig begeleiden in het hele proces.
Ben je bang van dieren maar denk je dat AAT je wel kan helpen? Geen probleem. Geef dit aan en samen met de therapeut ga je op jouw tempo en de nodige veiligheid aan de slag.
In het bijzonder is AAT een fijne methode wanneer je op zoek bent naar een therapievorm waar je niet enkel moet praten. Je kan gewoon beleven. Ook voor kinderen is AAT een heel toegankelijke vorm van therapie.
De stap zetten naar AAT – therapie met begeleiding van dieren? Bekijk hier alle therapeuten die AAT en therapie met begeleiding van dieren aanbieden in hun praktijk.
Of vind meteen AAT in Gent, AAT in Antwerpen, AAT in Brugge, AAT in Leuven, AAT in Mechelen, AAT in Aalst, AAT in Brussel, AAT in Kortrijk of zoek een AAT-therapeut in jouw gemeente.
Verberg informatie over AAT-therapeut - Vind een AAT-therapeutACT - acceptance and commitment therapie
Laat meer zien van ACT-therapeut - Vind een ACT-therapeutWil je afstand nemen van je gedachten en ruimte maken voor je gevoelens? Wil je jezelf wijden aan wat jij belangrijk vindt? Dankzij ACT leer je negatieve ervaringen zoals angst en ongemak accepteren in plaats van bestrijden.
Of lees meer over:
Wat is ACT of Acceptance and Commitment Therapie?
Waarom kiezen voor ACT?
Hoe verloopt ACT?
6 vaardigheden voor een hogere psychologische flexibiliteit
Wat is ACT of Acceptance and Commitment Therapie?
ACT of Acceptance and Commitment Therapie is een vorm van gedragstherapie. Hierbij leer je hoe je je minder kan laten leiden door je gedachten en gevoelens.
Om een gezonde afstand te kunnen nemen van je gedachten leer je tijdens ACT specifieke vaardigheden aan. Je leert bijvoorbeeld om oordeelvrij te observeren.
Negatieve gedachten, angsten en ongemakken zijn een deel van het leven en worden bij ACT niet gezien als symptomen die bestreden moeten worden. De focus ligt op het toelaten en accepteren (Acceptance) van deze ervaringen.
Daarnaast leer je je toe te wijden aan wat jij belangrijk vindt (Commitment). Wat zijn jouw waarden los van je angsten en ongemakken?
Zo helpt een ACT therapeut jou om een bewust en waardevol leven te leiden.
Waarom kiezen voor ACT?
Er zijn verschillende redenen om voor ACT te kiezen. Zo leert een ACT therapeut jou concrete technieken aan om:
- Om te gaan met moeilijke gevoelens en gedachten
- Je in contact te brengen met wat je echt wil doen met je leven, los van moeilijke gevoelens en gedachten zoals bijv. angsten of een laag zelfbeeld
- Haalbare doelen te stellen en er ook voor te gaan
Hoe verloopt ACT?
ACT of Acceptance and Commitment therapie start bij de zoektocht naar wat er echt toe doet in je leven. Wat zijn je persoonlijke waarden? En waar droom je van? Dit kan zowel op privévlak als werkvlak zijn.
Soms kan je ontdekken dat negatieve gedachten of gevoelens je persoonlijke waarden in de weg staan. Doordat je bijvoorbeeld bang bent dat iets je niet gaat lukken, of omdat je denkt dat anderen het niet goed gaan keuren. Het is mogelijk dat je door daardoor bepaalde dromen uit de weg gaat.
Een ACT therapeut helpt je om je negatieve gevoelens en gedachten niet te onderdrukken. Door ze te accepteren, leer je hoe je ermee om kan gaan. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van concrete technieken zoals oefeningen, verhalen, beelden, metaforen, enz.
Je persoonlijke waarden vormen hierbij de rode draad. Zodat je er in het hier en nu terug naar kan grijpen als je aandacht wordt opgeslorpt door dagelijkse zorgen of beslommeringen.
6 vaardigheden voor een hogere psychologische flexibiliteit
Een ACT therapeut kan spreken over je psychologische flexibiliteit. Hoe hoger deze flexibiliteit is, hoe minder kans je hebt op psychologische klachten. De 6 vaardigheden waaraan tijdens ACT gewerkt wordt, zijn:
- Acceptatie: Hier wordt ruimte gemaakt voor je gedachten, gevoelens en verlangens. Positief of negatief, ze mogen er zijn.
- Defusie: Daarna leer je een gezonde afstand van je gedachten te nemen.
- Contact met het hier en nu: Door met je aandacht niet steeds in het verleden of de toekomst te zitten, leer je bewust aanwezig zijn in het hier en nu.
- Observerende zelf: Je leert een veilige plek creëren waaruit je alles objectief kan waarnemen. Je verdringt je gedachten en gevoelens niet, maar beseft ook dat die je identiteit niet bepalen.
- Waarden: Je ontdekt wat je echt belangrijk vindt in het leven en gebruikt deze persoonlijke waarden als je rode draad.
- Toewijding: Dan is het tijd om je persoonlijke waarden om te zetten in concreet gedrag.
Vind meteen een ACT therapeut bij jou in de buurt.
Verberg informatie over ACT-therapeut - Vind een ACT-therapeutAcupressuur
Laat meer zien van acupressuur therapeut - Vind een acupressuur therapeutWat is acupressuur?
Acupressuur is een uit China afkomstige techniek, waarbij de energieën van het lichaam geregeld worden door het uitoefenen van druk op de meridiaan-punten (energiebanen) op het lichaam. Dit heeft invloed op de emoties, spanningen en zorgt voor verlichting van pijn. Bij acupressuur wordt voornamelijk enkel druk uitgeoefend met de handen en vingen, bij acupunctuur wordt er gewerkt met zeer dunne naalden die op specifieke punten in het lichaam geplaatst worden.
Kijk ook op Vind-een-Osteopaat.be voor meer acupressuur therapeuten in je buurt.
Verberg informatie over acupressuur therapeut - Vind een acupressuur therapeutAcupunctuur
Laat meer zien van acupuncturist - Vind een acupuncturistWat is acupunctuur?
Acupunctuur is een uit China afkomstige techniek, waarbij de energieën van het lichaam geregeld worden door het uitoefenen van druk op de meridiaan-punten (energiebanen) op het lichaam. Dit heeft invloed op de emoties, spanningen en zorgt voor verlichting van pijn. Bij acupunctuur wordt er gewerkt met zeer dunne naalden die op specifieke punten in het lichaam geplaatst worden.
Verberg informatie over acupuncturist - Vind een acupuncturistAdemtherapie
Laat meer zien van ademtherapeut - Vind een ademtherapeutAdemtherapie helpt je om je natuurlijke ademhaling te herstellen. Dankzij een goede buikademhaling word je je bewust van je ademhaling en de invloed ervan op je lichaam. Perfect voor wanneer je te kampen hebt met stress of gevoelens van onrust en je je opnieuw wil leren ontspannen.
Of lees meer over:
Wat is ademtherapie?
Hoe werkt ademtherapie?
Ademtherapie voor wie?
Ademhalingsoefening tegen stress
Tarieven en terugbetaling
Wat is ademtherapie?
Ademtherapie is een therapeutische methode die zich richt op bewust en correct ademhalen. Bij langdurige stress raakt je ademhaling langzaam ontregeld. Op een bijna onmerkbare manier begin je steeds oppervlakkiger en minder efficiënt te ademen. Dit kost je lichaam onnodig veel energie en kan voor verschillende spanningsklachten zorgen.
Een ademtherapeut leert je hoe je op een juiste manier gebruik maakt van een buikademhaling en hoe je de stresssignalen van je lichaam leert herkennen. Het is een therapievorm die vaak wordt aangewend als relaxatietherapie. Je leert je te ontspannen, rustig te blijven in stressvolle situaties en je emoties los te laten.
Vind meteen ademhalingstherapie bij jou in de buurt.
Hoe werkt ademtherapie?
Wanneer je je nerveus of gestrest voelt, versnelt of verstart je ademhaling. Soms is het moeilijk om daarna weer tot rust te komen.
Bij ademtherapie wordt gezocht naar de oorzaak van je snelle of onregelmatige ademhaling. Heb je problemen thuis? Veel stress op het werk? Spelen bepaalde angsten een rol?
Daarna wordt gestart met het aanleren van een goede ademhaling via ademhalingsoefeningen. Waar begint je ademhaling? Hoe adem je uit? Hoeveel longcapaciteit gebruik je? Hoe ontspan je jouw spieren? Dankzij je ademhalingstherapeut kan je beter gebruikmaken van je ademhaling en de energie die deze met zich meebrengt.
De ademhalingsoefeningen kunnen zowel liggend, zittend of staand aangeleerd worden. Je kan ze daarna ook eenvoudig zelfstandig thuis verderzetten.
Ademhalingstherapie voor wie?
Veel mensen die voor ademhalingstherapie kiezen kampen bijvoorbeeld met angstklachten, chronische stress, depressieve gevoelens, een burn-out of vermoeidheid. Al kunnen ook lichamelijke klachten zoals stemproblemen of rugklachten een reden zijn om een ademtherapeut te bezoeken.
Een goede ademhaling zorgt voor een goede energie. Al je lichaamscellen hebben voortdurend zuurstof nodig. Een lek in je ademhalingspatroon zorgt voor klachten op lichamelijk en mentaal niveau.
Enkele klachten die je bij een verkeerde ademhaling kan ervaren, zijn:
- Vermoeidheid
- Slaapproblemen
- Concentratieproblemen
- Verzwakte weerstand
- Hoofdpijn of migraine
- Chronische hyperventilatie
- Nekpijn en schouderpijn
- Rugpijn
- Gevoelens van angst
- Buikklachten
- …
Dankzij een open ademhaling ervaar je meer energie, vind je weer rust en evenwicht en krijg je meer zelfvertrouwen.
Ademhalingsoefening tegen stress
De grootste oorzaak van een verkeerde ademhaling is langdurige stress. Hierdoor raakt je lichaam ontregeld en kunnen vervelende spanningsklachten ontstaan.
Ademtherapie leert je hoe je op de juiste manier gebruikmaakt van een buikademhaling. Je leert om de eerste stresssignalen van je lichaam te herkennen zodat je tijdig op de rem kan gaan staan, grenzen kan stellen of het rustiger aan kan doen.
Ademen via de buik is een eenvoudige ontspanningsoefening. Ga comfortabel liggen en leg dan beide handen op je lichaam. Een hand leg je ter hoogte van je borst en een ander op je buik. Adem diep in door je neus, houd je adem enkele seconden vast, en adem terug uit via je mond. Let erop dat, bij het inademen, de hand op je buik naar boven gaat. Zo adem je juist. Focus je 5 à 10 minuten op je ademhaling en wat er met je lichaam gebeurt tijdens de ademhaling. Na enkele minuten voel je de spanning al wegzakken.
Een ademhalingstherapeut kan je hier perfect in begeleiden.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel ademtherapie kost, hangt onder andere af van de duur en het benodigde aantal sessies. Gemiddeld betaal je voor een ademsessie ongeveer €45 à €50. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je ademhalingstherapeut.
Sommige mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van ademtherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden van therapie.
Verberg informatie over ademtherapeut - Vind een ademtherapeutAlexandertechniek
Laat meer zien van alexandertechniek leraar - Vind een alexandertechniek leraarWat is Alexandertechniek?
De door Frederick Matthias Alexander ontworpen techniek richt zich op bewustwording van het lichaam, houding en gewoontepatronen in beweging. Door foutieve gewoontes of beweging kan het lichaam blokkeren, wat invloed heeft op fysieke en geestelijke gezondheid. De Alexandertechniek helpt om je lichaam bewuster te leren gebruiken.
Verberg informatie over alexandertechniek leraar - Vind een alexandertechniek leraarAnalytische therapie
Vind een analytisch therapeutAromatherapie
Laat meer zien van aromatherapeut - Vind een aromatherapeutWat is Aromatherapie?
Het gebruik van specifieke geuren heeft verschillende invloeden op lichaam en geest. Afhankelijk van de klacht gebruikt de aromatherapeut verschillende geneeskrachtige essentiële oliën. Deze kunnen zowel door massage, verstuiving of inname gebruikt worden.
Verberg informatie over aromatherapeut - Vind een aromatherapeutAssertiviteitstraining / weerbaarheidstraining
Laat meer zien van assertiviteitstrainer - Vind een assertiviteitstrainerJe grenzen aangeven is niet altijd eenvoudig. Via assertiviteitstraining of weerbaarheidstraining kan je leren ‘nee’ zeggen mét respect voor jezelf en de ander. Wat is ‘assertief zijn’? En wat houdt assertiviteitstraining net in?
Vind onmiddellijk een assertiviteitstrainer.
Of lees meer over:
Wat betekent ‘assertief zijn’?
Wat is assertiviteitstraining?
Waarom assertief zijn?
Assertiviteitstraining voor kinderen
Assertiviteitstest
Grenzen leren stellen: tips
Wat betekent ‘assertief zijn’?
Assertief zijn is helemaal niet hetzelfde als brutaal, egoïstisch of agressief zijn. Assertiviteit is belangrijk voor een gezonde communicatie met anderen en is een voorwaarde om eigenwaarde te ontwikkelen. Assertiviteit is daarom een productieve en waardevolle eigenschap.
Een assertief persoon is in staat zijn gedachten en gevoelens te erkennen en uit te drukken op een eerlijke en kordate manier, met respect voor gedachten en gevoelens van de ander. Op die manier kan je grenzen stellen. Door open te communiceren en je te leren uiten draag je zorg voor jezelf en de ander, zodat je je eigenwaarde cultiveert en het respect van iemand anders terugverdient.
Zoek uit of jij voldoende assertief durft zijn: probeer onze assertiviteitstest.
Wat is assertiviteitstraining?
Hoe kan ik assertiever worden? Sommige mensen zijn van nature assertiever dan anderen. Met name optimistische mensen met een gezond zelfbeeld hebben vaak minder problemen om voor zichzelf op te komen. Toch kan iedereen ‘nee’ leren zeggen en assertief leren reageren.
Bij een training in assertiviteit komt het erop neer dat je je in eerste instantie bewust wordt van je weinig assertieve, vermijdende houding. Vervolgens leer je meer over het belang van lichaamstaal, hoe je je kan uitdrukken zonder beschuldigend of afwijzend over te komen, hoe om te gaan met een conflict en hoe je feedback (opbouwende kritiek) kan leren geven en ontvangen. Je wordt met andere woorden ingeleid in hoe je op een respectvolle, effectieve manier communiceert.
Daarvoor bestaan assertiviteitscursussen, maar je kan ook persoonlijke begeleiding krijgen via therapie van een therapeut die assertiviteitstraining geeft.
Voor mezelf opkomen: waarom?
Assertiviteit is niet alleen nodig voor een gezonde communicatie, maar ook voor een gezonde geest. Sommige mensen slikken hun gedachten en gevoelens voortdurend in, vaak uit faalangst of een laag zelfbeeld. Het voortdurend vermijden van conflicten kan op termijn zorgen voor stress, onzekerheid, burn-out, gevoelens van boosheid en (passief) agressief gedrag. Het geeft anderen bovendien het gevoel dat jouw mening er minder toe doet en dat ze misbruik van jou mogen maken.
Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het laten van ruimte voor de mening van anderen en ruimte nemen voor je eigen mening. Die balans vinden is niet altijd even gemakkelijk. Een assertiviteitscursus kan je daarbij helpen. Ook een begeleider voor assertiviteitstraining kan met jou zoeken naar dit gezond evenwicht. Neem eventueel ook een kijkje bij onze assertiviteitstips.
Assertiviteitstraining voor kinderen
Assertiviteit is ook bij de jongsten onder ons van groot belang. Kinderen en jongeren moeten op een respectvolle wijze voor zichzelf kunnen opkomen en grenzen leren stellen, wat niet altijd evident is. Kinderen en jongeren kunnen hard zijn en geneigd zijn om te pesten en te concurreren. Een assertieve houding kan een kind weerbaar maken en pestgedrag tegen gaan.
Ook in de seksuele ontwikkeling moeten jongeren hun eigen grenzen durven voelen en kenbaar maken.
Vind hier assertiviteitstraining voor kinderen of assertiviteitstraining voor jongeren.
Assertiviteitstest
Assertiviteit is een onmisbare eigenschap. Ben ik assertief? Neem de volgende stellingen door en kijk of je jezelf herkent.
- Ik kom in groep niet vaak uit voor mijn mening
- Ik vind het moeilijk om hulp te vragen
- Ik heb het gevoel dat anderen geen rekening met me houden
- Als mensen me voorsteken in de rij zeg ik daar vaak niets over
- Ik vind harmonie tussen mensen erg belangrijk
- Als iemand kordaat of dominant spreekt, blokkeer ik gemakkelijk
- Vreemden aanspreken vind ik erg moeilijk
- Conflicten vind ik lasten en vermijd ik het liefst
- Mensen komen snel naar mij als ze hulp nodig hebben
- Ik ben bang dat mijn mening anderen kwetst
- Ik word alleen boos als het echt moet, en dan is het meteen heftig
- Ik kom niet echt zelfverzekerd over
- In groep ben ik meestal stil
- Als ik extra werk krijg van mijn baas dan doe ik dat zonder tegenspruttelen
- Ik vind het moeilijk anderen een opmerking te geven als ze iets fout doen
- Als mensen me kwetsen, houd ik dat meestal voor mezelf
- Als iemand om hulp vraagt, zal ik dat veelal doen, ook al wil ik eigenlijk niet.
- Ik geraak soms moeilijk uit mijn woorden als ik moet spreken en begin gemakkelijk te blozen
- Als ik ‘nee’ wil zeggen blijf ik vaak ergens tussen ‘ja’ en ‘nee’ hangen
- Ik kan moeilijk omgaan met complimenten
Herken je jezelf in deze stellingen? Misschien heb je baat aan een training in assertiviteit. Bespreek je situatie vrijblijvend met een trainer in assertiviteit.
Grenzen leren stellen: tips
Met deze tips wordt het al gemakkelijker om assertief te communiceren.
- Spreek vanuit jezelf: begin steeds met ‘ik vind dat…’.
- Praat traag en rustig. Neem een rechte lichaamshouding aan en kijk recht in de ogen. Je houding bepaalt mee hoe je overkomt.
- Wanneer je een onverwachtse vraag krijgt, antwoord dan dat je erover zal nadenken. Zo heb je de tijd om te voelen wat je wil. Je hoeft niet meteen te antwoorden.
- Bereid je voor. Morgen een belangrijke bijeenkomst? Denk de avond voordien rustig na over wat je wil zeggen en hoe je dat gaat doen.
- Verzin geen excuses, zeg gewoon dat je niet kan. Je hoeft je niet te verantwoorden. Een nee is voldoende.
- Bedenk dat een ‘halve nee’ en een ‘halve ja’ niemand helpt. Door volmondig ‘nee’ te zeggen wanneer je niet wil en ‘ja’ te zeggen wanneer je oprecht wel wil, worden zowel je ‘ja‘ als je ‘nee’ waardevoller. Dat appreciëren mensen vaak.
- Als je op tijd rustig reageert, hoef je later niet erg boos te worden.
- Heb geduld. Assertiviteit leer je niet op een dag, maar kan je leven veranderen.
Heb je behoefte aan meer begeleiding rond een laag zelfbeeld, zelfvertrouwen of assertiviteit, vraag dan raad aan een assertiviteitstrainer.
Verberg informatie over assertiviteitstrainer - Vind een assertiviteitstrainerAtlas-correctie behandeling
Vind een atlas-correctie behandelaarAudiologie
Vind een audioloogAura chakra healing
Laat meer zien van aura chakra healer - Vind een aura chakra healerWat is Aura - of Chakra healing?
Chakra's of een aura zijn energievelden in en rond het lichaam. Verstoringen en blokkades kunnen zich vastzetten of een invloed hebben op onze aura of chakra’s. Aura –of chakra heling haalt verstoorde energie weg en brengt het lichaam, de geest en de energieën in en rond ons weer in balans. Deze heling gebeurt vaak met intentiekracht, maar kan ook door trillingsfrequenties te veranderen of door gebruik te maken van andere energetische therapievormen.
Verberg informatie over aura chakra healer - Vind een aura chakra healerB
Babytherapie
Vind een babytherapeutBachbloesemtherapie
Laat meer zien van bachbloesemtherapeut - Vind een bachbloesemtherapeutWat is Bach-bloesemtherapie?
Bach-bloesemtherapie is een vorm van ondersteunende therapie, ontwikkelt door dr Edward Bach, waarbij verschillende extracten van bloesems worden ingenomen al naargelang de klachten. Bachbloesems hebben een positieve invloed op emoties waardoor er een gunstig effect ontstaat bij klachten zoals angst, onrust, onzekerheid, moeite met veranderingen, stress, verdriet, slaapproblemen, faalangst,… De Bachbloesems zijn veilig in gebruik en kunnen zowel door volwassenen als door kinderen gebruikt worden.
Verberg informatie over bachbloesemtherapeut - Vind een bachbloesemtherapeutBedrijfs- /groepsbegeleiding
Laat meer zien van bedrijfs- en groepsbegeleider - Vind een bedrijfs- en groepsbegeleiderWat is bedrijfs – groepsbegeleiding?
Bedrijfsbegeleiding of groepsbegeleiding is een specifieke vorm van ondersteuning die geboden wordt aan bedrijven, teams, organisaties, verenigingen of groepen. De begeleiding wordt afgestemd op de vraag van de groep en kan variëren in vorm zoals bemiddeling, bijscholing, teambuilding, persoonlijke ontwikkeling, personeelsplanning of communicatie. Het is een zeer kortstondige maar zeer interactieve vorm van begeleiding waarbij de groepsbegeleider vaak een coördinerende rol speelt.
Verberg informatie over bedrijfs- en groepsbegeleider - Vind een bedrijfs- en groepsbegeleiderBeeldende therapie
Vind een beeldend therapeutBegeleiding
Vind een begeleiderBemiddeling
Laat meer zien van bemiddelaar - Vind een bemiddelaarWat is bemiddeling?
Een bemiddelaar heeft als functie om een gesprek tussen twee of meer personen te coördineren in functie van een conflict. De bemiddelaar is objectief en neutraal en ondersteunt de communicatie, stuurt het gesprek en tracht mee te zoeken naar mogelijke persoonlijke blokkades of verstoringen. Het doel is vaak het bereiken van een consensus, het afsluiten van een moeilijke situatie of het verkrijgen van wederzijds begrip.
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer bemiddelaars in je buurt of meer info over bemiddeling.
Verberg informatie over bemiddelaar - Vind een bemiddelaarBewegingstherapie
Vind een bewegingstherapeutBio-energetica
Laat meer zien van bio energetica trainer - Vind een bio energetica trainerWat is Bio-energetica?
Bio energetica is een lichaamsgerichte methode, ontwikkeld door Alexander Lowen, die erop gericht is om blokkades van spanning die zich in het lichaam vastgezet hebben, los te laten en een goede doorstroming van energie te bevorderen. Door middel van oefeningen met ademhaling, het laten trillen of losschudden van het lichaam, massage, lichaamshouding, expressie, uitrekken en spontane bewegingen worden lichaam en geest weer in balans gebracht en wordt vitaliteit en levenskracht bevorderd.
Verberg informatie over bio energetica trainer - Vind een bio energetica trainerBiofeedback
Vind een biofeedback therapeutBokstherapie
Vind een bokstherapeutBondingpsychotherapie
Laat meer zien van bondingpsychotherapeut - Vind een bondingpsychotherapeutWat is Bondingpsychotherapie?
De bondingpsychotherapie werd begin jaren '70 ontwikkeld en in praktijk gebracht door Daniel Casriel (1924-1983). Hij was een Amerikaanse psychiater en psychoanalyticus in New York. Hij noemde de therapie New Identity Process (NIP). Later kreeg de therapie de naam bondingpsychotherapie. Bondingpsychotherapie is een intensieve vorm van groepstherapie, waarin pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden in een veilige omgeving emotioneel kunnen worden herbeleefd en verwerkt. De term bonding staat voor het proces dat gekenmerkt wordt door emotionele openheid bij lichamelijke nabijheid. Bonding wordt gezien als een natuurlijke behoefte. Klinische definitie: Bondingpsychotherapie is een interactief groepstherapeutisch proces voor de behandeling van stoornissen, die ontstaan wanNeer basale psychosociale behoeften die gerelateerd zijn aan neurobiologische processen, niet vervuld worden. De cliënt moet gemotiveerd zijn voor deze intensieve behandeling. Dan kunnen deze stoornissen verbeteren met behulp van ervaringsgerichte, lichaamsgerichte, non-verbale en verbale methoden. Speciale technieken kunnen worden aangeleerd. Deze zorgen voor essentiële veranderingen. Van belang hierbij is een ondersteunende emotionele relatie van de cliënt met de groep en de therapeut.
Verberg informatie over bondingpsychotherapeut - Vind een bondingpsychotherapeutBrain gym
Laat meer zien van brain gym instructeur - Vind een brain gym instructeurConcentratieproblemen? Dyslexie? Faalangst? Dankzij een methode van eenvoudige brain gym oefeningen verbeter je je geheugen en leerprestaties, kan je je beter concentreren en ga je gemotiveerder aan het werk. Een brain gym coach helpt je jouw blokkades te overwinnen!
Vind meteen een coach voor brain gym
Of lees meer over:
Wat is brain gym?
Brain gym voor kinderen
Brain gym voor volwassenen
Het positieve effect van brain gym
Tarieven
Wat is brain gym?
Brain gym is een reeks van eenvoudig aan te leren bewegingsoefeningen die je vaardigheden stimuleren. Door je twee hersenhelften samen te gebruiken, krijg je meer energie. Je verbetert je leervaardigheden, je vindt het makkelijker om je te concentreren en om gemotiveerd aan de slag te gaan.
Er zijn 3 soorten brain gym oefeningen:
- Middellijnoefeningen: deze oefeningen zorgen ervoor dat je linker- en rechterhersenhelft beter gaan samenwerken met de rest van je lichaam. Hierdoor neem je beter zintuigelijk waar.
- Energieoefeningen: deze oefeningen geven je energie. Je voelt je gemotiveerd.
- Verlengingsoefeningen: deze oefeningen zijn perfect om spierkrampen en spierpijn aan te pakken. Je leert je spieren ontspannen en gaat beter om met stress.
Samen met een brain gym coach kijk je naar je doelen en je blokkades. Ondervind je stress, spierpijn, lukt het jou niet om je langere tijd te concentreren? Tijdens brain gym ga je met jouw persoonlijke blokkades aan de slag. De oefeningen die je bij je coach aanleert, kan je thuis zelfstandig verderzetten.
Brain gym voor kinderen
Ondervindt je kind stress of concentratieproblemen? Brain gym voor kinderen bevordert niet alleen de concentratie maar ook het omgaan met nieuwe situaties. Faalangst voor huiswerk of toetsen wordt hierdoor een stuk kleiner.
De focus van brain gym ligt op leren door te bewegen. De oefeningen zorgen ervoor dat je kind zich beter in zijn vel voelt, gemotiveerder is en de leerstof beter onthoudt. Enkele voordelen van brain gym voor kinderen zijn:
- Meer aandacht en concentratie
- Betere vaardigheden in lezen, schrijven en rekenen
- Een beter geheugen
- Het beter verwerken van informatie
- Meer zelfvertrouwen
Brain gym kan individueel of in groep worden uitgeoefend. Dat maakt ze perfect om bijvoorbeeld samen met de hele klas te doen. Verschillende studies wezen uit dat de leerprestaties en het zelfvertrouwen van leerlingen zichtbaar verbeterde na brain gym sessies.
Brain gym voor volwassenen
Ook voor volwassenen kunnen brain gym oefeningen enorm interessant zijn. Samen met je brain gym coach onderzoek je welke activiteiten of bewegingen stress bij jou veroorzaken. Wat blokkeert je in het opnemen van informatie of in het positief in het leven staan? Dankzij brain gym vind je een balans en neem de stress die je ondervindt af. Je kan de oefeningen ook zelfstandig thuis verderzetten.
Na enkele brain gym sessies zal je een betere concentratie en minder spanningen ervaren. Heb je dyslexie? Last van concentratieproblemen? Of wil je je prestaties verbeteren? Dan ben je bij een brain gym trainer aan het juiste adres.
Het positieve effect van brain gym
De voorbije jaren werden verschillende positieve effecten van brain gym opgemerkt:
- Een beter geheugen
- Een betere concentratie
- Betere academische vaardigheden
- Een betere fysieke coördinatie
- Betere sociale contacten
- Betere organisatorische vaardigheden
- Een betere lichaamshouding
Ga samen met je coach aan de slag en ontdek ook zelf de vele voordelen van brain gym!
Tarieven
Hoeveel brain gym coaching kost hangt af van jouw persoonlijke noden en wensen, het aantal gekozen sessies en de duur van een traject. Na een kennismakingsgesprek zal een brain gym coach je een op jouw maat uitgestippeld traject voorstellen. Dit kan een kort, standaard of net intensief coachingstraject zijn. Brain gym sessies kunnen individueel of in groep doorgaan.
Voor meer informatie over de tarieven kan je ook steeds op de persoonlijke pagina van je brain gym therapeut terecht. Ga voor betere leerprestaties door te bewegen!
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer brain gym instructeurs in je buurt.
Brainspotting
Vind een brainspottherapeutBusiness- en team coaching
Laat meer zien van business- en team coach - Vind een business- en team coachEen business coach helpt je om je zakelijke doelen te bereiken. Je leert hoe je jouw onderneming of bedrijf kan laten groeien en hoe je jezelf als ondernemer verder kan ontwikkelen.
Ondernemers komen vaak vast te zitten in gewoontes of routines. Ze willen wel verandering of beseffen alvast dat die soms nodig is, maar zien niet meteen de beste methode om de verandering teweeg te brengen. Soms heb je als zelfstandig solo ondernemer ook gewoon nood aan een sparring partner Een business coach biedt een frisse, objectieve blik en kan je andere perspectieven aanreiken.
Verder kan een coach een groot probleem vereenvoudigen en omzetten naar kleinere taken en projecten die uitgevoerd moeten worden. Zodat je weet welk pad je uit moet om je doelen te realiseren.
Soms verlies je als ondernemer ook je focus. Een business coach voorkomt dat nieuwe initiatieven ten koste gaan van je kerndoel.
Vind meteen een businesscoach op Vind-een-Coach.be
Verberg informatie over business- en team coach - Vind een business- en team coachC
Christelijke hulpverlening
Vind een Christelijke hulpverleningCliëntgerichte therapie / clientcentered therapy
Laat meer zien van cliëntgerichte therapeut - Vind een cliëntgerichte therapeutWat is Cliëntgerichte therapie?
Cliëntgerichte therapie is een therapievorm waarbij de cliënt bepaalt welke kant de ondersteuning uit gaat. De therapeut neemt voornamelijk een luisterende, samenvattende en verhelderende houding aan en vermijdt het geven van oplossingen of adviezen. De inzichten van de cliënt zijn het centrale werkpunt.
Verberg informatie over cliëntgerichte therapeut - Vind een cliëntgerichte therapeutCoaching
Laat meer zien van coach - Vind een coachCoaching is een vorm van positieve begeleiding waarbij een coach jou helpt om jezelf te ontwikkelen en bepaalde doelen of dromen te bereiken. Dit kan zowel een doel in de privésfeer zijn als in de werksfeer.
Dankzij de persoonlijke begeleiding van een coach kom je tot nieuwe inzichten. Dit kan meer inzicht in jezelf zijn, in je relatie met anderen, in wat je in je carrière wil bereiken, enz.
Coaching is doorgaans praktischer en meer actie-georiënteerd dan therapie. Er wordt in mindere mate gekeken naar het verleden en eerder naar de toekomst. Door na te gaan welke stappen jij kan zetten om praktisch verandering te brengen in je huidige situatie, leunt het vooral aan bij oplossingsgerichte therapie.
Er zijn heel wat verschillende soorten coaching: denk maar aan loopbaancoaching, life coaching, auticoaching, budgetcoaching, relatiecoaching en nog veel meer.
Naast individuele coaching, is coaching ook mogelijk in groep. Business coaching of team coaching is een specifieke vorm van ondersteuning die geboden wordt aan bedrijven, teams, organisaties, verenigingen of groepen. De begeleiding wordt afgestemd op de vraag van de groep en kan variëren in vorm zoals bemiddeling, bijscholing, teambuilding, persoonlijke ontwikkeling, personeelsplanning of communicatie. Het is een zeer kortstondige maar zeer interactieve vorm van begeleiding waarbij de coach vaak een coördinerende of vormgevende rol speelt.
Klaar om aan de slag te gaan?
Vind meteen een coach op Vind-een-Coach.be
Verberg informatie over coach - Vind een coachCognitieve gedragstherapie
Laat meer zien van cognitief gedragstherapeut - Vind een cognitief gedragstherapeutCognitieve gedragstherapie biedt een antwoord op heel wat problemen. Maar wat is nu precies de betekenis van cognitieve gedragstherapie? Hoe en bij welke problemen werkt deze therapievorm?
Vind meteen een cognitief gedragstherapeut
Of lees meer over:
Wat is cognitieve gedragstherapie?
Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?
CGT: theorie
Wanneer en voor wie
Verschil met cognitieve therapie en gedragstherapie
Wat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie is een veelgebruikte vorm van psychotherapie ontwikkeld door Aaron Beck en Albert Ellis. De voornaamste aanname binnen de cognitieve gedragstherapie is dat je gedragingen, emoties en algemene beleving of levenshouding sterk afhankelijk zijn van je cognities (gedachten). Mensen hebben de neiging om gebeurtenissen en ervaringen op een negatieve of inefficiënte manier te interpreteren. In de Cognitieve gedragstherapie bekijkt men dit vanuit het ABC-schema.
Een negatieve denkwijze kan een grote variëteit aan problemen veroorzaken of in stand houden. Voor vele daarvan kan een cognitieve gedragstherapie behandeling nuttig zijn.
Het is van belang om cognitieve gedragstherapie te onderscheiden van cognitieve therapie enerzijds en van gedragstherapie anderzijds. Lees hieronder meer over het verschil met cognitieve therapie en gedragstherapie.
Hoe werkt cognitieve gedragstherapie?
Een behandeling met cognitieve gedragstherapie werkt via een aantal facetten. Centraal bij deze vorm van therapie staat dat je op zoek gaat naar jouw patronen: cognitief gedragstherapeuten zullen je aanmoedigen om te praten over wat je als problematisch ervaart en hoe je hierover denkt.
Samen met je therapeut:
- ga je op zoek naar wat jij als problematisch ervaart in je leven, zoals bijvoorbeeld mentale problemen, conflicten, moeilijke relaties of problematisch gedrag. In samenspraak met je therapeut bepaal je welke problemen je aanpakt.
- word je je bewust van de bijhorende gevoelens en gedachten. De therapeut zal je aansporen te vertellen over hoe je je situaties en problemen interpreteert.
- ga je op zoek naar negatieve denkpatronen. Samen met de therapeut ga je op zoek naar de constante in je denken.
- probeer je die inefficiënte denkpatronen te herkennen en te ‘corrigeren’. De therapeut zal met jou proberen uitmaken of die negatieve denkpatronen wel objectief en gebalanceerd zijn. Voor irrationele en inefficiënte gedachtegangen worden alternatieven gezocht: je leert op een productieve, gebalanceerde manier omgaan met problemen door ze met positief gedrag en een constructieve manier van denken te trotseren.
Cognitieve gedragstherapie: concreet en actief
Typerend voor de cognitief gedragstherapeut of –psycholoog, is dat je actief wordt aangemoedigd om je problemen op een open manier op tafel te leggen. De cognitieve gedragstherapeut zal actief met jou op zoek gaan naar knelpunten en oplossingen. Er wordt niet al te lang stilgestaan bij het verleden: veeleer gaat het om je huidige problemen en hoe je die in de toekomst kan proberen vermijden. Regelmatig worden er bepaalde concrete doelen vooropgesteld. Door denk- en gedragsoefeningen in de praktijk, open gesprekken en eventuele thuisvoorbereidingen zal je die doelstellingen binnen bereik proberen brengen.
Vind hier een psychotherapeut voor cognitieve gedragstherapie.
Theorie: Het ABC-schema
Het ABC-schema (ook wel G-schema genoemd) beschrijft hoe je interpretaties en gedachten bij een gebeurtenis tot bepaalde (soms problematische) gedragingen en gevoelens leiden.
A: er vindt een bepaalde Gebeurtenis plaats.
B: je ontwikkelt eigen Gedachten en interpretaties van die gebeurtenis.
C: je interpretaties, gedachten en ideeën leiden tot bepaalde Gevoelens en Gedrag.
Cognitieve gedragstherapie richt zich voornamelijk op de problemen die ontstaan in stap ‘B’. De cognitieve gedragstherapeut zal een onconstructieve denkwijze en de erdoor veroorzaakte problemen aanpakken door op zoek te gaan naar een meer gebalanceerde gedachtegang. Ook positiever, open gedrag staat hier centraal.
Een therapeut voor cognitieve gedragstherapie kan je hier meer uitleg over geven.
Wanneer Cognitieve Gedragstherapie?
Als je levensgebeurtenissen of –ervaringen op een negatieve manier interpreteert, open je de deur voor diverse cognitieve stoornissen en gedragsproblemen. Een therapeut kan cognitieve gedragstherapie aanbieden bij angststoornissen en dwangstoornissen, maar ook bij faalangst, burn-out en verlatingsangst is cognitieve gedragstherapie van toepassing. Verder geven therapeuten cognitieve gedragstherapie bij depressie, vermoeidheid, slapeloosheid en andere slaapproblemen, eventueel zelfs bij autisme of ADHD.
Cognitieve gedragstherapie: voor wie?
Op psychische moeilijkheden en gedragsproblemen staat geen leeftijd. Van jongs af aan kan een bepaalde denkwijze diverse problemen opleveren. Cognitieve gedragstherapie bij kinderen en jongeren is daarom beslist een goed idee.
Bovendien hoef je geen problemen te hebben om iets op te steken uit cognitieve gedragstherapie. Iedereen vaart wel bij een relativerende en efficiënte manier van denken. Raadpleeg dus gerust een cognitieve gedragstherapeut.
Cognitieve therapie en Gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is verschillend van cognitieve therapie en gedragstherapie, maar deelt wel een aantal klemtonen. Bij cognitieve therapie staat het denken centraal, bij gedragstherapie staat het gedrag centraal. Cognitieve gedragstherapie legt de nadruk op allebei. Technieken uit de gedragstherapie worden bijvoorbeeld aangewend om bepaalde cognitieve patronen te veranderen. Zo probeer je tot een positieve levenshouding in gedrag én gedachte te komen.
Vind hier een gedragstherapeut of klik hier voor een cognitief therapeut.
Nog vragen?
Contacteer vrijblijvend een cognitief gedragstherapeut
Cognitieve therapie
Laat meer zien van cognitief therapeut - Vind een cognitief therapeutWat is cognitieve therapie?
Bij de cognitieve therapie wordt uitgegaan van de manier waarop je kijkt naar emoties en problemen. Door de manier van denken te veranderen van negatief naar positief of neutraal, kan je op een andere manier omgaan met emoties of moeilijke situaties. Cognitieve therapie wordt vaak gecombineerd met gedragstherapie.
Verberg informatie over cognitief therapeut - Vind een cognitief therapeutConflictbemiddeling
Laat meer zien van conflictbemiddelaar - Vind een conflictbemiddelaarWat is conflictbemiddeling?
Conflictbemiddeling vindt plaats tussen twee of meer personen die ruzie, een geschil of een conflict met elkaar hebben. Door met elkaar in gesprek te gaan, wordt er gezocht naar een oplossing.
Conflictbemiddeling is vooral nodig wanneer de communicatie tussen de verschillende partijen niet soepel verloopt. Dit kan het geval zijn wanneer er geen vertrouwen is, de situatie snel uit de hand loopt of een van de partijen weigert om nog met de ander te praten. Een objectieve bemiddelaar biedt een onpartijdig oor. Zo wordt naar een doeltreffende oplossing voor het conflict gezocht.
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer conflictbemiddelaars in je buurt of meer info over conflictbemiddeling.
Contextuele therapie
Laat meer zien van contextueel therapeut - Vind een contextueel therapeutNaast de individuele insteek van de meeste psychotherapieën richt de contextuele therapie zich ook op de vele menselijke relaties die je aangaat en de invloed van je familie van herkomst. Wat houdt contextuele therapie allemaal in? En hoe zit de werking van de contextuele benadering in elkaar?
Vind onmiddellijk een contextueel therapeut.
Of lees meer over:
Wat is contextuele therapie?
Hoe werkt contextuele therapie?
Methodes in contextuele therapie
Voor wie?
Wat is contextuele therapie?
Contextuele therapie is een sterk integratieve aanpak, ontwikkeld door Ivan Boszomernyi-Nagy. Nagy’s contextuele therapie combineert inzichten uit de traditionele therapie, doorgaans op het individu gericht, met technieken en inzichten uit de familietherapie of systeemtherapie. De contextuele therapeut probeert een diep begrip van jou te ontwikkelen. Dat gebeurt vanuit vier verschillende invalshoeken:
- De feitelijk invalshoek: wie ben jij? Welke job heb je? Hoe ziet je gezin eruit? Welke feiten hebben zich afgespeeld in je leven?
- De psychologische invalshoek: wat zijn jouw individuele psychologische problemen? Hoe ervaar je wat er gebeurt?
- De systeemische invalshoek: hoe verlopen jouw sociale relaties? Wat zijn de verschillende dynamieken in je gezin, bij je vrienden, op je werk? Hoe liggen de verhoudingen (macht, gelijkheid,…)?
- De relationeel-ethische invalshoek: hier legt Nagy de nadruk op het ethische aspect van relaties.
Relationele ethiek
De relationeel-ethische invalshoek is het ankerpunt van de contextuele hulpverlening.
Een belangrijk begrip daarbij is loyaliteit: een persoon heeft zijn bestaan te danken aan de ouders en staat daarom in een onverbreekbare verhouding met hen. Die existentiële band heeft voor beide partijen gevolgen, beide zullen altijd een bepaalde (al dan niet aangename) loyaliteit ervaren wat invloed heeft op je gedrag.
De balans van geven en ontvangen is essentieel om een evenwichtig contact te hebben met anderen. Wanneer deze verstoord is (door gekwetstheden, fouten, te weinig zorg,…) kan dit leiden tot onrechtvaardigheidsgevoel en schade in het vertrouwen. Zulke onevenwichten worden vaak over generaties heen meegenomen (delegaat) en beïnvloeden niet alleen jou als persoon, maar ook de relaties die je aangaat waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat van onrecht.
Meer weten hierover? Contacteer dan een contextuele therapeut.
Hoe werkt contextuele therapie?
De therapeut probeert zich eerst een compleet beeld van jou en het probleem te vormen. Wat zijn jouw hulpvragen? Wie is daarbij betrokken? Is er een link met je omgeving? Hoe ervaar je dit alles?
Vervolgens proberen jullie samen de oorsprong van onevenwichten of kwetsures op te sporen, eventueel over de generaties heen. Daarbij worden ook de familie, vrienden of zelfs je werk bekeken.
Wanneer de oorsprong van conflicten en disbalansen herkend wordt, kan er gewerkt worden naar herstel. Door inzichten, begrip en erkenning is het mogelijk om de balans opnieuw in evenwicht te brengen, contact te herstellen of te werken rond aanvaarding.
Methodes in contextuele therapie
Binnen de contextuele therapie maken therapeuten naast gesprek vaak gebruik van visuele voorstellingen van familiebanden. De contextueel therapeut doet dat op verschillende manieren:
- met behulp van duplo en poppetjes krijg je inzicht in de verschillende familiebanden en patronen.
- Het opstellen van een genogram (stamboom) geeft een duidelijk overzicht over de familiegeschiedenis en wat hieruit voortkomt.
- Familieopstellingen is ook een vorm van werken vanuit de context.
Zulke visuele voorstellingen vergemakkelijken een gesprek over de verschillende dynamieken en delegaten binnen een sociale groep.
Voor wie?
Contextuele therapie is geschikt voor iedereen, net omdat het hele systeem bekeken wordt.
Kinderen en jongeren stellen vaak gedrag vanuit een specifieke (vaak onbewuste) reden. Door een totaalbeeld te bekijken wordt vaak duidelijk welke functie het gedrag van dit kind heeft en of het al dan niet in ruimere context moet aangepakt worden.
Ook bij volwassenen is dit vaak het geval, al zit de oorspronkelijke reactie vaak veel verder dan bij kinderen. Wat al lang wordt meegedragen, kan zich uiteindelijk manifesteren in ziekte, depressie, burn-out, CVS, agressie, moeite met assertiviteit, en vele andere moeilijkheden.
Denk je baat te hebben bij contextuele therapie? Vind hier contextueel therapeuten voor een afspraak.
Counseling
Laat meer zien van counselor - Vind een counselorWat is Counseling?
Counseling is gebaseerd op de humanistische psychologische stroming van de Amerikaanse psycholoog en psychotherapeut Carl Rogers. Het is een oplossingsgerichte vorm van psycho-sociale hulpverlening en geeft inzicht in de oorzaak van problemen en gevoelens.
In gesprekken en soms met behulp van oefeningen, begeleidt de counselor jou in het verhelderen van je functioneren en het verkrijgen van nieuwe inzichten. Door de veranderingen in je gevoelens, denkpatronen, overtuigingen en gedrag krijg je weer grip op de situatie en je omgeving. Counseling gesprekken zijn erop gericht je te stimuleren zelf aan te geven hoe jij jouw situatie beleeft en waar je naar toe wilt.
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer counselors in je buurt of meer info over counseling.
Cranio sacraal therapie
Laat meer zien van Cranio-sacraal therapeut - Vind een Cranio-sacraal therapeutWat is Cranio-sacraal therapie?
Cranio-sacraal therapie is een behandelingsmethode die het natuurlijke ritme van het zenuwstelsel opnieuw in balans brengt. De doorstroming van de vloeistof tussen de schedel en het stuitbeen kan verstoord worden door spanning, trauma’s of andere vormen van stress. Het cranio-sacrale ritme wordt hersteld door lichte aanraking en druk. Ook intentiekracht en communicatie met de blokkade zorgt voor heling en ontspanning.
Kijk ook op Vind-een-Osteopaat.be voor meer cranio-sacraal therapeuten in je buurt.
Verberg informatie over Cranio-sacraal therapeut - Vind een Cranio-sacraal therapeutCreatieve therapie
Laat meer zien van creatief therapeut - Vind een creatief therapeutBij creatieve therapie of vaktherapie is doen belangrijker dan praten. Niet iedereen kan meteen onder woorden brengen wat er in hem of haar omgaat. Een creatief therapeut kan dan helpen om via je verbeelding je innerlijke leefwereld aan het woord te laten.
Zoek een creatief therapeut in jouw buurt.
Of lees meer over deze therapievorm:
Wat is creatieve therapie?
Soorten creatieve therapie
Danstherapie en bewegingstherapie
Muziektherapie
Beeldende therapie
Dramatherapie en psychodrama
Speltherapie
Voor wie is creatieve therapie geschikt?
Wat is creatieve therapie?
Creatieve therapie is een overkoepelende term voor therapievormen waarbij zelfexpressie centraal staat. Anders dan bij traditionele therapievormen als psychotherapie of gesprekstherapie gebeurt dat niet door zelf te praten, maar door de verbeelding te laten spreken.
Door expressie te geven aan je innerlijke wereld wordt het mogelijk die te begrijpen, een plaats te geven, los te laten of te veranderen. Kunnen uiten wat in je leeft, werkt bevrijdend en rustgevend.
Creatieve therapie heeft ook een lichaamsgerichte basis. Bij lichaamsgerichte therapie begeleidt de therapeut je om te luisteren naar wat je lichaam aangeeft en om daarmee aan de slag te gaan. Dat brengt je snel tot de essentie, zonder rationeel te moeten weten wat de oorzaak is of hoe je het kan oplossen.
Via een bepaald medium brengt een creatief therapeut je emoties naar de oppervlakte. De meest voorkomende soorten creatieve therapie zijn:
Danstherapie en bewegingstherapie
Muziektherapie
Beeldende therapie
Dramatherapie
Speltherapie
Soorten creatieve therapie
Omdat expressie op verschillende manieren mogelijk is, zijn er ook verschillende soorten creatieve therapie. Zo vind je makkelijk een creatieve therapievorm waar jij je comfortabel bij voelt.
Danstherapie en bewegingstherapie
Bij danstherapie en bewegingstherapie staat de relatie tussen beweging en emoties centraal. Danstherapeuten geloven dat lichaam en geest met elkaar in dialoog staan. Bewuste en onbewuste bewegingen symboliseren wat er in je omgaat en kunnen dan ook helpen om jezelf beter te begrijpen.
Gunstige effecten van deze therapievorm kunnen zijn: een hoger zelfvertrouwen en zelfbeeld, meer ontwikkelde sociale vaardigheden, een sterker zelfbewustzijn en een toenemend probleemoplossend vermogen.
Iets voor jou? Ga op zoek naar een danstherapeut of bewegingstherapeut in jouw omgeving.
Muziektherapie
Bij muziektherapie staat de relatie tussen muziek en emoties centraal. Muziek kan gevoelens naar de oppervlakte brengen of kan een hulpmiddel zijn om hieraan expressie te geven. Een sessie muziektherapie kan daarbij bestaan uit zingen en muziek maken, maar ook uit het luisteren naar of bewegen op muziek.
Gunstige effecten van deze therapievorm kunnen zijn: fysieke rehabilitatie, een verhoogde interesse in de omgeving, een sterker zelfbewustzijn, een beter humeur en het verhelpen van stress, angst, slaapproblemen en depressie.
Spreekt muziektherapie je aan? Vind een muziektherapeut in jouw buurt.
Beeldende therapie
Bij beeldende therapie staat de relatie tussen de beeldende kunsten en emoties centraal. Ook hier leer je door de interactie met een kunstvorm (in dit geval schilderen, tekenen of boetseren) te uiten wat er in je onderbewustzijn leeft. Anders dan bij danstherapie, bewegingstherapie of muziektherapie, creëer je bij beeldende therapie een tastbare schepping van blijvende aard.
Gunstige effecten van deze therapievorm kunnen zijn: fysieke en cognitieve rehabilitatie, een sterker zelfbewustzijn en het verhelpen van stress, angst, depressie, eetstoornissen en trauma’s.
Interesse? Zoek een beeldend therapeut dicht bij jou.
Dramatherapie en psychodrama
Bij dramatherapie en psychodrama staat de relatie tussen drama/theater en emoties centraal. Net als bij de meeste andere vormen van creatieve therapie, vindt je innerlijke leefwereld via een specifieke kunstvorm een weg naar buiten. Door verhalen te vertellen, in een rol te kruipen of doelgericht te improviseren, leer je de verandering creëren en aanvaarden die je ook in je eigen leven graag wil voortbrengen of wordt je emotie verwerkt door er expressie aan te geven.
Gunstige effecten van deze therapievorm kunnen zijn: meer ontwikkelde sociale vaardigheden, een sterker zelfbewustzijn, emotionele controle en een toenemend probleemoplossend vermogen.
Vind meteen een dramatherapeut of een psychodrama-therapeut in jouw regio.
Speltherapie
Anders dan de meeste vormen van creatieve therapie, is bij speltherapie geen sprake van een specifieke kunstvorm. Toch is ook het spelen van een spel een doeltreffende manier om uitdrukking te geven aan je eigen emoties. Niet verwonderlijk wordt deze therapievorm vooral toegepast bij kinderen, aangezien spelen voor kinderen een natuurlijke vorm van expressie is. Zo leert een kind al spelend om te gaan met zijn of haar gevoelens.
Gunstige effecten van deze therapievorm kunnen zijn: meer ontwikkelde sociale vaardigheden, een sterker zelfbewustzijn en het verhelpen van stress, angst, slaapstoornissen, bedplassen, trauma’s en gevolgen van (seksueel) misbruik.
Heb je belangstelling in speltherapie? Ga na waar jouw dichtstbijzijnde speltherapeut zich bevindt.
Voor wie is creatieve therapie geschikt?
Vind je praten moeilijk of onaangenaam? Dan kan de toegankelijke aard van creatieve therapie een oplossing bieden. Om die reden werkt een creatief therapeut vaak met kinderen en jongeren.
Ook volwassenen zijn in veel gevallen gebaat bij creatieve therapie. Belangrijk is dat je helemaal geen artistieke aanleg nodig hebt om met een creatieve therapeut in zee te gaan! Elk resultaat van creatieve therapie kan een brug naar het onbewuste zijn en zo waardevolle inzichten opleveren.
De therapie kan helpen bij verschillende klachten, maar wordt vaak toegepast bij depressie, stress, burn-out, autisme, rouwverwerking, traumaverwerking en emotionele problemen.
Denk je dat creatieve therapie jou kan helpen? Ga dan op zoek naar een creatieve therapeut in jouw omgeving.
Verberg informatie over creatief therapeut - Vind een creatief therapeutD
Danstherapie
Vind een danstherapeutDarmtherapie
Vind een darmtherapeutDialectische gedragstherapie (DGT)
Vind een Dialectische gedragstherapieDiëtist / Diëtiste
Laat meer zien van diëtist - Vind een diëtistWil je gezonder eten? Je gewicht aanpakken? Enkele kilo’s afvallen? Dan kan je steeds bij een diëtiste, voedingsdeskundige of voedingsconsulent bij jou in de buurt terecht. Een diëtist helpt je ook graag verder met een aangepast medisch dieet of extra voedingsadvies. Samen ga je voor een fitte en gezonde levensstijl.
Of lees meer over:
Wat doet een diëtist?
Waarom naar de diëtiste?
Diëtist, voedingsdeskundige of voedingsconsulent?
Tarieven
Wat doet een diëtist?
Een diëtist of diëtiste geeft je voedingsadvies en bezorgt je meer inzicht in je leefgewoonten en eetpatronen. Dankzij zijn uitgebreide kennis in de voedingsleer kent een diëtist als geen ander het effect van voeding op je geest en lichaam. Samen neem je je huidige eetpatroon grondig onder de loep. Wat is positief en waar zit ruimte voor verbetering?
Naast klachten als overgewicht kan je ook bij een diëtist terecht voor lichamelijke klachten, allergieën, sportprestaties en algemeen welzijn. Naast voeding besteedt je diëtist ook aandacht aan voldoende beweging en je algemene leefwijze. Het doel is een gezondere levensstijl te ontwikkelen die je makkelijk vol kan houden.
Ook volop focussen op meer bewegen? Een bewegingscoach of wandelcoach helpt je graag verder!
Waarom naar de diëtiste?
Een diëtist is er uiteraard om je te helpen vermageren, maar ook voor voedingsadvies bij ondergewicht, diabetes, lactose-tolerantie of na een maagoperatie kan je bij een voedingsexpert terecht.
Enkele mogelijke thema’s zijn:
- Voedingsadvies specifiek op jouw maat
- Een aangepast dieet voor sporters
- Voedingsadvies voor kinderen
- Gezond vegetarisch of veganistisch eten
- Voedingsadvies tijdens de zwangerschap
- Het begeleiden van een dieet
- Overgewicht of obesitas aanpakken
- Ondergewicht aanpakken
- Herstellen van een eetstoornis
- Begeleiding van diabetes type 2 of zwangerschapsdiabetes
- Aanpakken van een hoge cholesterol of bloeddruk
- Voedingsadvies bij maag- en darmproblemen
- Voedingsadvies bij allergieën en intoleranties
Diëtist, voedingsdeskundige of voedingsconsulent?
Voor voedingsadvies kan je zowel bij een diëtist, voedingsdeskundige als voedingsconsulent terecht. Maar waar zit nu net het verschil tussen deze drie voedingsexperten?
In tegenstelling tot een voedingsdeskundige en voedingsconsulent is het beroep van diëtist of diëtiste wettelijk erkend. De diëtist behaalde na 3 jaar hoger onderwijs een bachelordiploma in de voedings- en dieetkunde en is dus opgeleid om voedingsconsultaties op professionele wijze uit te voeren.
Terwijl voedingsdeskundigen en voedingsconsulenten perfect voedingsadvies aan gezonde mensen kunnen verschaffen, kan je met een medisch probleem zoals een voedingsintolerantie of diabetes type 2 enkel bij een diëtist terecht voor voedingsadvies. Vind nu een diëtiste bij jou in de buurt.
Tarieven
Hoeveel een diëtist of diëtiste kost hangt af van jouw persoonlijke noden en wensen, het aantal gekozen sessies en de duur van een traject. Na een kennismakingsgesprek zal een diëtist je een op jouw maat uitgestippeld traject voorstellen. Dit kan een kort, standaard of net intensief coachingstraject zijn.
Voor meer informatie over de tarieven kan je ook steeds op de persoonlijke pagina van je diëtist terecht. Neem contact op voor uitstekend voedingsadvies perfect op jouw maat!
Verberg informatie over diëtist - Vind een diëtistDirectieve therapie
Laat meer zien van directieve therapeut - Vind een directieve therapeutWat is Directieve therapie?
Directieve therapie is een methode die erop gericht is om zo concreet mogelijk aan de slag te gaan met gewenste doelen. De directieve therapeut geeft richtlijnen, adviezen en oefeningen die de cliënt toepast. Deze sturende houding zorgt voor een duidelijk behandelingspatroon en oogt op een snel en zichtbaar resultaat. De suggesties van de therapeut kunnen uit verschillende stromingen komen, afhankelijk van de klacht. Directieve therapie wordt vaak verwerkt in cognitieve gedragstherapie.
Verberg informatie over directieve therapeut - Vind een directieve therapeutDoula - Zwangerschapsbegeleiding
Vind een doulaDramatherapie
Laat meer zien van dramatherapeut - Vind een dramatherapeutWat is Dramatherapie?
Dramatherapie is een vorm van creatieve therapie waarbij de cliënt op een creatieve en speelse manier kan experimenteren met emoties en gedrag.
Dramatherapie richt zich op beweging brengen in het denken, voelen en handelen waardoor klachten kunnen verdwijnen of verminderen.
Dramatherapie werkt met expressie- en theatervormen om de brug te maken tussen de realiteit en de therapieruimte. In een veilige situatie kan je experimenteren met nieuwe situaties, emoties, rollen of interacties tussen mensen.
Spel, fantasie en ‘doen alsof’ staan centraal. Rollenspelen, verhalen, costumering, poppenspel, karakters,… zijn enkele mogelijke creatief-dramatische werkvormen.
‘Dramatische projectie’ en ‘trans-formatie’ zijn twee belangrijke methodes binnen de dramatherapie.
Tijdens het spel doe je nieuwe ervaringen op. Ervaringen die gecreëerd werden in een spelwerkelijkheid, maar kunnen worden meegenomen naar de realiteit, net zoals er aspecten van de 'echte' werkelijkheid een plaats kunnen krijgen in het spel. Dat is het mechanisme waar dramatherapie gebruik van maakt.
Wat doet een Dramatherapeut?
De dramatherapeut creëert een veilige situatie en ruimte waarbinnen jij kan experimenteren. De expressie- en drama-technieken worden bewust ingezet om een veranderings- of acceptatieproces op gang te brengen.
De dramatherapeut stimuleert en ondersteunt het uiten van emoties en het uitproberen van nieuw gedrag en nieuwe rollen, door samen met jou het spel en de fantasie te verkennen.
Dramatherapie kan aangewezen zijn voor zowel individuen als groepen, voor kinderen, jongeren en volwassenen.
Verberg informatie over dramatherapeut - Vind een dramatherapeutDroom-analyse
Laat meer zien van droomanalist - Vind een droomanalistWat is Droom-analyse?
Een droomanalist is gespecialiseerd in de betekenis van dromen en nachtmerries. Vaak hebben terugkerende dromen, gebeurtenissen, personen of dieren een functie en houden ze verband met het dagelijks leven. Samen met de droomanalist wordt er gekeken wat deze betekenis zou kunnen zijn en hoe dit toegepast kan worden op het leven van de cliënt. Een droomanalyse kan eenmalig gebeuren of om te zoeken naar bepaalde patronen.
Verberg informatie over droomanalist - Vind een droomanalistE
Echtscheidingsbemiddeling
Vind een echtscheidingsbemiddelaarEE - emotioneel evenwicht therapie
Vind een EE - emotioneel evenwicht therapeutEerstelijnsorthopedagoog
Vind een eerstelijnsorthopedagoogEerstelijnspsycholoog
Vind een eerstelijnspsycholoogEFT - emotion focused therapy
Laat meer zien van EFT-therapeut - Vind een EFT-therapeutWil je meer inzicht in je eigen gevoelens krijgen? Heb je last van opgekropte emoties? Wil je je emoties meer kunnen uiten? Of beter leren reguleren? Dan kan EFT of emotion focused therapy zeker heel nuttig zijn!
Vind meteen EFT – emotion focused therapy
Of lees meer over:
Wat is EFT - emotion focused therapy?
Het doel van EFT
Het verschil met andere therapievormen
Hoe verloopt emotion focused therapy?
EFT: voor wie?
Wat is EFT - emotion focused therapy?
Emotion focused therapy, of kortweg EFT, richt zich op het aanbrengen van veranderingen in emoties door emoties. Deze therapievorm vertrekt dan ook vanuit het idee dat emoties flexibel zijn.
Emoties zijn de drijvende kracht van ons bestaan. Hetgeen waaruit alles vertrekt. Vastgelopen patronen kunnen worden aangepast en worden omgebogen tot positieve reacties. Een EFT therapeut kijkt dan ook verder dan enkel de klacht, hij werkt met de hele persoon. En hij gebruikt emoties als helende kracht.
Het doel van EFT
De EFT therapeut zorgt voor een aangename en gestructureerde gespreksstijl waarbij emoties op een veilige manier geuit kunnen worden.
Het doel van emotion focused therapy is:
- Het bewustzijn van de eigen hechtingemoties beter begrijpen
- Deze emoties beter leren reguleren
- Betekenis geven aan de eigen emoties en behoeften
- Je emoties beter leren communiceren
- Begrip en steun in relaties ontwikkelen
- Respectvolle relaties ontwikkelen
- Een hogere emotionele intelligentie
- …
Vind meteen EFT therapie in jouw buurt.
Verschil met andere therapievormen
Anders dan bij meer traditionele therapievormen wordt bij emotion focused therapy meer gehuild, bewogen, gelachen. EFT is meer dan alleen maar praten. Het is een cliëntvriendelijke therapie waarbij de therapeut creatief en inventief aan het werk gaat.
Emoties worden bij EFT therapie gezien als de sleutel tot verandering. Samen met je therapeut werk je rond het uiten, begrijpen en herstructureren van je emoties.
De volledige behandeling wordt afgestemd op jouw maat. Zo kan EFT onder andere worden ingezet bij neerslachtige gevoelens, psychotrauma, angst, identiteitsproblemen en hechtingsstoornissen.
Ben jij eerder rationeel ingesteld? Dan kan EFT jou helpen om je emoties net meer te omarmen en je emotionele kant meer te ontwikkelen. Je leert emoties toe te staan en toe te staan. Ben je heel gevoelsmatig ingesteld? Dan kan EFT jou helpen om je emoties beter te reguleren.
Emotion focused therapy kan zowel individueel als in groep worden ingezet.
Hoe verloopt emotion focused therapy?
De eerste therapiesessies zijn erop gericht om jou te helpen om je bewust te worden van je emoties. Je leert je emoties te verwelkomen en toe te staan. Het is niet altijd even makkelijk om emoties duidelijk en gedetailleerd te beschrijven, daarom wordt daar tijdens de therapie hard aan gewerkt. Het doel is om je bewustzijn van de verschillende lagen van je emotionele ervaringen te vergroten.
Daarna leer je je emoties kritisch bekijken. Welke emoties zijn in bepaalde situaties nuttig of nutteloos? Tijdens de volgende therapiesessies leer je je nuttige emoties te gebruiken om een bepaalde actie te bekomen. En leer je om onbehulpzame emoties om te buigen.
Dankzij EFT verbeter je je vermogen om emoties te reguleren en ben je beter in staat om onbehulpzame emoties te transformeren.
EFT: voor wie?
EFT bij relatietherapie en gezinstherapie
Zeker voor relaties is emotion focused therapy heel waardevol. De warme en persoonlijke gesprekssfeer zorgt meteen voor meer positieve emoties.
Door de eigen emoties beter te leren kennen en reguleren, wordt het makkelijker om destructieve patronen in de relatie te doorbreken. Dit opent bij relatietherapie de deur naar een hernieuwde romantische band met je partner en wakkert opnieuw de liefde die jullie voor elkaar voelen aan. EFT is dan ook perfect voor wie zijn relatie in korte tijd wil zien openbloeien.
Daarnaast zorgt EFT ook voor onderlinge verbondenheid binnen een gezin. De stem van elk gezinslid wordt gehoord waardoor alles bespreekbaar wordt en iedereen serieus wordt genomen. Tijdens de gezinstherapie mag alles gezegd worden en kunnen opgekropte gevoelens onder woorden worden gebracht. Zeker bij scheiding en nieuw samengestelde gezinnen zorgt emotion focused therapy voor een persoonlijke groei van de gezinsleden.
EFT bij individuele therapie
Maar ook voor jezelf kan emotion focused therapy heel nuttig zijn. De aanpak verloopt in grote lijnen hetzelfde. Alleen focus je bij individuele therapie meer op je zelfbewustzijn en het aanvaarden van kwetsbare gevoelens en de diepere betekenis van je emoties. Hoe zijn je emoties verbonden met je levenscontext en onderliggende behoeften?
Vind meteen een EFT therapeut in je buurt.
Verberg informatie over EFT-therapeut - Vind een EFT-therapeutEFT - emotional freedom techniques
Laat meer zien van EFT therapeut - Vind een EFT therapeutWat is EFT of emotional freedom techniques?
EFT, emotional freedom techniques of Tapping heeft als doel het ontladen van een gevoel of situatie door middel van het drukken of 'tappen' op specifieke meridiaan-punten (energiebanen). Door dit te combineren met het uitspreken van een positieve affirmatie, lukt het om te desensitiseren en het gevoel te neutraliseren. Men stelt centraal dat je jouw eigen gedachtenpatronen kan beïnvloeden en hierdoor ook je beleving en gedrag kan aanpassen.
Verberg informatie over EFT therapeut - Vind een EFT therapeutEFT-emotionally focused therapy
Vind een EFT-therapeutELW Emotioneel lichaamswerk ®
Laat meer zien van ELW therapeut / trainer emotioneel lichaamswerk ® - Vind een ELW therapeut / trainer emotioneel lichaamswerk ®Wat is ELW - Emotioneel lichaamswerk?
Emotioneel lichaamswerk of ELW ® is een ervaringsgerichte en lichaamsgerichte therapie waarbij men gebruik maakt van lichaamsoefeningen en zelfbeschouwing om de mentale en fysieke gezondheid te verbeteren. Emotioneel lichaamswerk is gebaseerd op het werk van Alexander Lowen (Bio-energetische analyse) en Wilhelm Reich (Reichiaans lichaamswerk) en heeft dan ook veel gemeenschappelijke kenmerken met bio-energetica. De opvattingen achter Emotioneel Lichaamswerk: Emotioneel Lichaamswerk of ELW is een holistische therapievorm en heeft als uitgangspunt dat psychische spanningen lichamelijk beleefd worden: lichaam en geest beïnvloeden elkaar. ELW is gebaseerd op gedachtegoed dat je als mens altijd in ontwikkeling bent en dat ZIJN je meest wezenlijke eigenschap is in het leven. Wanneer die ontwikkeling stagneert, blokkeert ook je levensstroom: Je open stellen, uiten en aangaan worden vervangen door afsluiten, inhouden en wachten / vermijden. Zo ga je steeds meer verkrampt door het leven.
Wat kan Emotioneel Lichaamswerk betekenen?
Door middel van specifieke lichaamsoefeningen zoals ademhalingsoefeningen, inspannings-, ontladings- en ontspanningsoefeningen en stemwerk maak je opnieuw voeling met je lichaam en de daarin opgeslagen spanningen. Je wordt je bewust van het signaal dat je lichaam geeft en de emoties die hieraan gekoppeld zijn. Emoties die jou jarenlang blokkeerden leer je nu te accepteren en de positieve functie ervan te waarderen. Vanuit deze acceptatie kan de bevroren emotionele energie smelten. Hierbij komen allerlei gevoelens vrij, ook emoties die we doorgaans pogen te onderdrukken zoals woede, angst, frustratie, enz. Door die te doorleven word je vrijer en vitaler. Emotioneel Lichaamswerk kan individueel of in een groep tijdens een cursus of training uitgeoefend worden. ‘Emotioneel Lichaamswerk therapeut of trainer’ is een beschermd begrip en wordt enkel toegekend aan therapeuten die hiervoor een erkende opleiding gevolgd hebben.
Verberg informatie over ELW therapeut / trainer emotioneel lichaamswerk ® - Vind een ELW therapeut / trainer emotioneel lichaamswerk ®EMDR – eye movement desensitization and reprocessing
Laat meer zien van EMDR-therapeut - Vind een EMDR-therapeutEMDR wordt vaak toegepast bij traumaverwerking. Maar wat is EMDR net? Voor wie is het geschikt en hoe werkt het?
Vind meteen een therapeut voor EMDR-behandeling
Of lees meer over:
Wat is EMDR?
EMDR-behandeling
Hoe werkt EMDR?
EMDR: voor wie?
Wat is EMDR?
'EMDR' staat voor 'Eye Movement Desensitization and Reprocessing'. EMDR wordt traditioneel gebruikt voor mensen die een traumatische ervaring hebben opgedaan. EMDR verandert de emotionele intensiteit van oude herinneringen dmv oogbewegingen en andere methodes om het natuurlijk verwerkingssysteem te activeren.
EMDR-therapie is een vorm van traumatherapie. Ze werd ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro in 1989. Vaak is het een snelle methode om verandering teweeg te brengen.
Over de jaren heen hebben diverse wetenschappelijke studies aangetoond dat een EMDR-behandeling bijzonder effectief kan zijn. De jongste jaren ziet men dat het uitgangspunt van EMDR-therapie verruimd is. De therapie wordt stilaan op meer algemene basis toegepast bij allerhande klachten en problemen die voortvloeien uit schokkende ervaringen. Lees meer over voor welke klachten EMDR bedoeld is.
EMDR-behandeling
Een EMDR-behandeling vertrekt van een schokkende gebeurtenis of trauma.
In eerste instantie zal de therapeut je vragen om het trauma zo goed mogelijk te beschrijven om vervolgens in de mate van het mogelijke terug te gaan naar de gebeurtenissen via een beeld of gevoel dat jij associeert met je problemen. Tegelijkertijd zal de therapeut afleidende stimuli gebruiken, zoals een hand die links-rechts beweegt, tikjes op de knie of geluiden via een koptelefoon. Daarbij zullen er bij de cliënt nieuwe beelden, gevoelens en ideeën worden opgeroepen. Dit proces wordt meerdere keren herhaald, telkens met een nabespreking aan de hand waarvan de therapeut de sessie zal bijsturen. De uiteindelijk bedoeling is om ervoor te zorgen dat de beelden en herinneringen gedesensitiseerd (minder gevoelig) en verwerkt worden, waardoor een genezingsproces op gang gebracht wordt.
De oude herinneringen zijn na een geslaagde EMDR behandeling min of meer neutraal om aan terug te denken. De therapeut zal de cliënt vervolgens voorbereiden op een toekomstige confrontatie met de angstwekkende situatie.
In 2013 erkende de Wereldgezondheidszorg EMDR als een van de aangewezen behandelingen van PTSS.
Klik hier voor een therapeut voor EMDR-therapie.
Hoe werkt EMDR?
EMDR-behandelingen gaan er met name vanuit dat een persoon niet kan herstellen van een gebeurtenis zolang die onverwerkt blijft. Zodra de blokkade weg is, kan je pas gaan werken richting herstel.
Onderzoekers verklaren de effectiviteit van EMDR via een biologisch mechanisme. Tijdens de zogenaamde REM-slaap, of droomslaap, bewegen de ogen ongecontroleerd ('rapid eye movement'). Het is tijdens deze slaap dat veel van de associaties die we leggen tussen gebeurtenissen in ons leven worden aangemaakt en verwerkt. Door het principe van oogbewegingen en andere stimuli (zoals tikjes op de knie) te gebruiken, kunnen pijnlijke ervaringen worden losgekoppeld van associaties, zodat men deze kan verwerken.
EMDR: voor wie?
Traditioneel word EMDR aangewend bij de behandeling van PTSS en traumaverwerking in het algemeen.
Anderzijds verzeilen sommige mensen in andere psychische moeilijkheden na een traumatiserende gebeurtenis.
EMDR-behandelingen worden de jongste jaren zowel in de praktijk als in wetenschappelijk onderzoek onderzocht op hun toepasbaarheid op bijvoorbeeld faalangst, eetstoornissen, paniekaanvallen, angststoornissen, fobieën, dwangstoornissen, verslavingen, slaapproblemen, depressie, burn-out, ea. EMDR is voornamelijk effectief als zulke problemen voortvloeien vanuit niet-verwerkte gebeurtenissen.
Het kan gaan om een enkele ervaring (zoals een ongeluk, natuurramp, overval, aanslag,…), maar EMDR wordt ook toegepast bij slachtoffers van jarenlange trauma’s (vb seksueel misbruik, verwaarlozing, partnergeweld,…). De behandeling is hierbij doorgaans wat langer en complexer van aard; vaak is het hierbij bovendien aangewezen om EMDR toe te passen binnen een breder kader van psychotherapeutische zorg.
EMDR-therapie is zowel geschikt voor volwassenen als voor jongeren en kinderen. Zelfs bij erg jonge kinderen die nog niet kunnen spreken kan EMDR helpen om bepaalde gebeurtenissen te verwerken, zodat het kind die onverwerkte gebeurtenissen niet meeneemt in hun ontwikkeling.
Denk je behoefte te hebben aan EMDR therapie? Neem contact op met een therapeut voor een EMDR-behandeling.
Energetische therapie
Laat meer zien van energetisch therapeut - Vind een energetisch therapeutHeb je last van emotionele of fysieke blokkades? Wil je het zelfhelende vermogen van je lichaam stimuleren? Of je lichaam en geest weer met elkaar in balans brengen? Dan is energetische therapie absoluut iets voor jou.
Vind meteen een energetisch therapeut
Of lees meer over:
Wat is energetische therapie?
Verschillende energetische therapievormen
Energetische therapie opleiding
Wat is energetische therapie?
Energetische therapie is de verzamelnaam voor alle therapievormen die werken met energieën, intentiekracht, healing of andere spirituele methodes. Deze groep van therapievormen is zeer uitgebreid.
Het gemeenschappelijk doel van de energetische therapeut is wel het behandelen van blokkades en verstoringen, het lichaam en de geest opnieuw in balans brengen en vaak het zelfhelend vermogen stimuleren. Vaak wordt ook de term alternatieve therapie of alternatieve therapeut gebruikt.
Verschillende energetische therapievormen
De meest voorkomende energetische therapievormen zijn Reiki, aurahealing en chakrahealing, regressietherapie, omega health coaching of NEI coaching. Ook verschillende massagevormen werken energetisch of met intentiekracht zoals acupressuur, cranio-sacraal therapie, voetreflexologie of rebalancing.
Aura- en chakrahealing
Binnen je aura bewegen je chakra’s. Dit zijn energiestromen die je in balans houden. Soms kunnen er echter door stress of emoties blokkades in je chakra’s optreden. Een aura- en chakrahealing herstelt het evenwicht in je energie zodat mentale en fysieke klachten aangepakt kunnen worden.
Reiki
Reiki is een oosterse therapievorm waarbij je levensenergie hersteld wordt door handoplegging. Hierdoor kom je mentaal en fysiek terug in balans en wordt het zelfhelende vermogen van je lichaam gestimuleerd. Reiki stimuleert interne processen en brengt innerlijke rust en vitaliteit.
Cranio-sacraal therapie
Het lichaam bezit drie ritmes: het hart, de ademhaling en het cranio sacrale. Het uitzetten en inkrimpen van de schedel heeft een belangrijke invloed op het centraal zenuwstelsel. Soms kan dit tot klachten zoals vermoeidheid leiden. Met cranio-sacraal therapie worden fysieke en emotionele blokkades weggewerkt.
Voetreflexologie
Op de voetzool lopen verschillende meridianen of energiebanen die verbonden zijn met de rest van je lichaam. Bij voetreflexologie worden bepaalde drukpunten op je voeten gemasseerd om klachten elders in je lichaam aan te pakken.
NEI coaching
NEI-coaching is een behandelingsvorm, ontwikkeld door Roy Martina, waarbij met behulp van spierspanningstesten emotionele blokkades opgespoord worden. Door het stellen van vragen aan het onderbewuste krijgt men inzichten over de oorzaken en oplossingen voor patronen, emoties en moeilijke situaties. Neuro-emotionele integratie wordt vaak in combinatie gebruikt met acupressuurpunten en affirmaties.
Energetische therapie opleiding
Wil je energetisch therapeut worden? Je verdiepen in energetische therapie? Tijdens een opleiding, cursus of workshop energetische therapie leer je alles over universele energie en de verschillende energetische behandelvormen.
Verberg informatie over energetisch therapeut - Vind een energetisch therapeutEnneagram therapeut
Vind een enneagram therapeutEquitherapie - Therapie met paarden
Vind een equitherapeutErgotherapie
Laat meer zien van ergotherapeut - Vind een ergotherapeutWat is Ergotherapie?
Ergotherapie is een ondersteunings –of behandelingsmethode die erop gericht is handelingen aan te leren of te onderhouden waardoor personen zo goed mogelijk functioneren in het dagelijks leven en de maatschappij, zowel op fysiek als mentaal en emotioNeel vlak. Door het stimuleren en beoefenen van dagelijkse handelingen wordt de zelfstandigheid verhoogd. De ergotherapeut leert de oefeningen aan, helpt bij het uitvoeren en volgt de cliënt op. Ergotherapie wordt vaak toegepast bij personen met een beperking, bij revalidatie, in verzorgingstehuizen en als ondersteuning in de psychiatrie.
Verberg informatie over ergotherapeut - Vind een ergotherapeutEutonie
Laat meer zien van eutoniepedagoog - Vind een eutoniepedagoogEutonie is een Westerse, ervaringsgerichte lichaamspedagogie. Deze methode is gebaseerd op inzichten in het menselijk lichaam en is in 1987 erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie.
Tijdens een cursus eutonie doe je bewegings- en houdingsoefeningen die van pas komen in het dagelijks leven. Daarbij wordt rekening gehouden met eventuele lichamelijke beperkingen of blessures. Je hoeft dus niet lenig of fit te zijn om deel te nemen.
Eutonie leert je luisteren naar je lichaam. Daardoor voorkom je vermoeidheid en pijn. De specifieke werkwijze zorgt er ook voor dat de draaimolen in je hoofd stilvalt. Je ervaart meer rust en weldaad.
Eutonie beoogt een spierspanning die in overeenstemming is met de activiteit die je op dat moment doet: koken,slapen, typen, autorijden, winkelen, spelen,…
Dankzij Eutonie zorg je dus beter voor je eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Verberg informatie over eutoniepedagoog - Vind een eutoniepedagoogExistentiële therapie
Laat meer zien van existentiële therapeut - Vind een existentiële therapeutWat is existentiële therapie?
Existentiële therapie is een westerse therapievorm gebaseerd op het gedachtegoed van verschillende filosofen zoals Sartre of Heiddeger. De existentiële therapeut kijkt samen met de cliënt naar hoe je in het leven staat, hoe je vorm geeft aan het leven, hoe je jezelf en het leven ervaart en waar je tegenaan loopt. Existentiële therapie is gericht op bewustwording en pakt de basis van het denken aan om interne conflicten, verstoringen en klachten duurzaam te veranderen.
Verberg informatie over existentiële therapeut - Vind een existentiële therapeutF
Familieopstellingen
Laat meer zien van familieopstellingen workshop - Vind een familieopstellingen workshopWat zijn familieopstellingen?
Deze vorm van contextueel denken onderzoekt de verbinding tussen persoonlijke emoties en de patronen binnen de familie van herkomst. Bij familieopstellingen beogen ze de invloed van het gezin te begrijpen en hieruit inzichten te krijgen. De cliënt werkt actief mee in het proces van nabootsen en aftoetsen van de posities binnen het gezin door verschillende personen te positioneren ten opzichte van zichzelf. Door in de opstelling te gaan, kruip je als het ware in de persoon en ervaar je deze realiteit. Dit geeft nuttige informatie en zo kan de cliënt op een veilige manier kijken naar de invloeden van de familie.
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer familieopstellers in je buurt of meer info over familieopstellingen.
Fasciatherapie
Vind een fasciatherapeutFeldenkrais
Vind een feldenkrais leraarFilosofisch practicus
Laat meer zien van filosofisch practicus - Vind een filosofisch practicusJe bent waarschijnlijk wel vertrouwd met de term ‘filosofie’ en namen zoals Socrates, Plato en, meer recent, Voltaire. Maar wat heeft filosofie dan met therapie te maken?
In de filosofie wordt nagedacht over bepaalde vragen of probleemstellingen om zo tot meer of ander inzicht te komen, een werkwijze en doelstelling die zich ook in therapie vaak aandient.
Wat is filosofische therapie?
Filosofische therapie, ook wel bekend als filosofische counseling of filosofische praktijk, is een vorm van therapie of behandeling waarbij vraagstelling centraal staat.
Door middel van een mensgerichte insteek en gebaseerd op de rijke, eeuwenoude filosofische traditie (bijvoorbeeld: stoïcijnse filosofie, socratische dialoog, existentialisme etc.) helpt de therapeut of practicus jou meer inzicht te krijgen in je situatie, je noden, je waarden en normen etc.
De filosofische praktijk biedt een unieke benadering van therapie die intellectuele uitdaging combineert met emotionele ondersteuning.
Wanneer beroep doen op filosofische therapie?
De filosofische praktijk kan zowel toegepast worden bij persoonlijke vraagstukken als bij meer algemene of existentiële vragen die jou bezighouden.
Het is een uitstekende tool voor mensen die op zoek zijn naar diepgaande zelfreflectie, persoonlijke groei en een beter begrip van zichzelf en de wereld om hen heen.
Wat is het doel van filosofische therapie?
In tegenstelling tot traditionele vormen van (psycho)therapie is het doorgaans niet de bedoeling van een filosofisch practicus en de filosofische therapie om een oplossing voor problemen aan te brengen of om voor ‘genezing’ te zorgen.
Een filosofisch therapeut biedt wél een open en reflectieve ruimte waarin je wordt aangemoedigd om je gedachten, gevoelens en overtuigingen te onderzoeken. De therapeut of practicus kan je helpen om richting te geven aan dit (innerlijk) onderzoek, en kan je begeleiden in je proces.
Met behulp van filosofische therapie kan je nieuwe perspectieven ontdekken, innerlijke conflicten verkennen en meer inzicht krijgen in jezelf en je levenssituatie. Deze inzichten kunnen leiden tot een nieuwe blik, blijvende verandering en meer richting in je leven, met als gevolg een hogere levenskwaliteit.
Focusing
Laat meer zien van focusing therapeut - Vind een focusing therapeutWat is focusing?
Focusing, uitgewerkt door Gendlin, is een methode voor cliënten om na te gaan of het klopt wat ze gevoeld of gezegd hadden. Het is het toetsten van de woorden aan het innerlijk gevoel. WanNeer cliënten aan deze vorm van introspectie doen blijkt de therapie in het algemeen meer succes te hebben. WanNeer je focust, richt je de aandacht op iets wat voelbaar is midden in het lichaam. Dit gevoel ('felt sense’) is de lichamelijke ervaring van een gebeurtenis of een beleving hiervan. Dit gevoel is vaag en tegelijkertijdook heel specifiek. WanNeer het gevoel verwoord kan worden, wordt dit gevoel duidelijker en volgt er een innerlijke bevestiging. Naast opluchting, treedt er ook verandering op in het gevoel (‘experiential felt shift’). Hiermee verandert de beleving of de interpretatie van de gebeurtenis.
Wat doet een focusing-therapeut?
De methode van focusing verloopt in 6 stappen die begeleid worden door de therapeut. Deze stappen zorgen ervoor dat de cliënt in staat is zelf het intern proces aan te voelen en te volgen. Juist omdat het een innerlijk proces is, is het de taak van de therapeut om respectvol en empatisch zich af te stellen op de beleving van de focusser. Doordat de therapeut gerichte vragen stelt wordt het mogelijk voor de cliënt om voeling te krijgen met zijn exacte gevoel.
Verberg informatie over focusing therapeut - Vind een focusing therapeutFytotherapie
Laat meer zien van fytotherapeut - Vind een fytotherapeutWat is Fytotherapie?
Fytotherapie is een ondersteuningsmethode die klachten aanpakt door middel van het gebruik van kruiden. De kruidenleer is een natuurlijke geNeeskunde waarmee het lichaam gezuiverd kan worden en het natuurlijk functioneren van organen gestimuleerd wordt, zonder invloed van chemische middelen. Naast het toepassen van geNeeskrachtige kruiden, maakt de fytotherapeut gebruik van algemene voedingsleer en is de levensstijl en beweging zeer belangrijk om het algemene welzijn te optimaliseren.
Verberg informatie over fytotherapeut - Vind een fytotherapeutG
Gedragstherapie
Laat meer zien van gedragstherapeut - Vind een gedragstherapeutWat is gedragstherapie?
Gedragstherapie is een behandelingsvorm die er vanuit gaat dat hoe we voelen, denken en handelen gebaseerd is op wat we geleerd hebben. De nadruk ligt op het aanleren en inoefenen van nieuw gewenst gedrag. Door het gedrag te veranderen, verandert ook de beleving en de betekenisgeving. Vaak wordt gedragstherapie gecombineerd met cognitieve therapie.
Verberg informatie over gedragstherapeut - Vind een gedragstherapeutGerontoloog
Vind een gerontoloogGesprekstherapie
Laat meer zien van gesprekstherapeut - Vind een gesprekstherapeutOnder therapie wordt vaak gesprekstherapie verstaan. Maar wat is gesprekstherapie net? En zijn er ook andere vormen van therapie?
Vind meteen een gesprekstherapeut.
Of lees meer over
Wat is gesprekstherapie?
Niet enkel praten
Waarom in therapie?
Wanneer in therapie?
Wat is Gesprekstherapie?
Gesprekstherapie is een overkoepelende therapievorm binnen psychotherapie. Door middel van gesprek zoekt de cliënt samen met de therapeut naar oorzaken van en oplossingen voor problemen, naar inzichten, analyses, verwoording van emoties enzo.
De therapeut heeft vaak als buitenstaander een andere kijk op de zaak en kan via het stellen van gerichte vragen verheldering teweeg brengen. Maar niet alleen het stellen van vragen werkt bij gesprekstherapie, ook gewoon een luisterend oor, feedback krijgen en erkenning krijgen werkt erg heilzaam. De therapeut heeft onverdeelde aandacht voor je en gaat zonder oordeel met jou in gesprek.
Niet enkel praten
Naast praten, combineert de therapeut het gesprek meestal met andere therapeutische methodes. Welke methodes hangt af van de therapiestromingen waarin de therapeut geschoold is.
Zo heb je de cognitieve gedragstherapie, cliëntgerichte therapie, gestalttherapie, contextuele therapie, systeemtherapie, integratieve psychotherapie, relatietherapie, gezinstherapie en nog vele andere. Elke therapiestroming heeft specifieke methodes die gecombineerd worden met gesprekstherapie.
Ookal hebben ze een andere invalshoek, wordt ook lichaamsgerichte therapie, creatieve therapie of energetische therapie veelal gecombineerd met gesprekstherapie.
Je hoeft dus geen prater te zijn om in therapie te gaan. Er zijn verschillende manieren om psychische of emotionele ondersteuning te krijgen.
Waarom in Gesprekstherapie?
Wanneer je ergens tegenaan loopt, probeer je er eerst zelf uit te geraken, eventueel met steun van je omgeving. Maar dit lukt niet altijd. Soms zit je vast of zit er iets zo diep dat je er niet alleen aankan. Therapie kan dan baat hebben.
Je kan je verhaal kwijt, je maakt even tijd voor jezelf en dit gebeurt in een veilige omgeving. Het is thuis of in de buitenwereld niet altijd mogelijk om je emoties bloot te leggen door verantwoordelijkheid, kwetsbaarheid of tijdsgebrek, of misschien wil je je omgeving hier niet mee belasten. Jouw verhaal en emoties blijven binnen de muren van de therapieruimte en daar krijg je volledig de mogelijkheid om deze te exploreren of te uiten.
Om zaken te verwerken of opnieuw gelukkig te worden moet je soms grote stappen nemen. Deze hoef je niet alleen te doen. Samen met de therapeut ga je stap voor stap, op jouw tempo, op zoek naar wat jij nodig hebt.
Wanneer in gesprektherapie?
Je hoeft geen grote psychische problemen te hebben voordat gesprektherapie nuttig kan zijn. Wanneer je problemen vroeg aanpakt, voorkom je dat je erin vast geraakt.
Veelvoorkomende klachten die met psychotherapie behandeld worden zijn stress, faalangst, relatieproblemen, vermoeidheid, burn-out, verdriet, angst, onzekerheid en vele andere.
Vraag aan je therapeut hoe jouw klacht behandeld kan worden.
Verberg informatie over gesprekstherapeut - Vind een gesprekstherapeutGestalttherapie
Laat meer zien van gestalttherapeut - Vind een gestalttherapeutGestalttherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gefocust wordt op het hier & nu en op bewustwording van je eigen lichaam en geest. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk, en voor welke problemen kan Gestalttherapie helpen?
Contacteer direct een Gestalttherapeut.
Of lees meer over:
Wat is Gestalttherapie?
Hoe werkt Gestalttherapie?
Wanneer en voor wie?
Wat is Gestalttherapie?
'Gestalt' betekent figuur of patroon in het Duits. In de psychologie bedoelt men met een Gestalt een waarneming of perceptie. Als je iets waarneemt, kijk je eerder naar het geheel dan naar de aparte delen. Zo zie je bijvoorbeeld een driehoek als één figuur, eerder dan als 3 aparte lijnen. In de Gestalttherapie past men dit principe toe op menselijke relaties. Een persoon en zijn problemen kunnen niet los van de relaties of banden met anderen begrepen worden. Dit is de eerste belangrijke peiler van de Gestalttherapie.
De tweede peiler is dat het beleven van het huidige moment het meest helpend in psychotherapie. Daarom focust de gestalttherapeut op het gedrag, de gedachten en de gevoelens in het moment zelf. De werkelijkheid wordt niet gezien als iets geheel objectief, maar eerder als de subjectieve manier waarop iemand alles waarneemt (fenomenologie).
Het verleden en het heden zijn verbonden met elkaar, dus wanneer je het heden aanpakt, pak je ook het verleden aan zonder te moeten gaan graven. Gestalttherapie vertrekt steeds van wat er nu op de voorgrond is.
Gezien gestalttherapie werkt vanuit de ervaring (awareness), hoort het bij de groep van experiëntiële therapie.
De Gestalttherapie werd in de jaren 1940 ontwikkeld door de psychiater Fritz Perls en zijn vrouw, Laura Perls. Samen ontwikkelden zij de beginselen van de Gestalttherapie.
De Gestalttherapie is een stroming die invloeden ontleent aan onder andere de psychoanalyse en de systeemtheorie. Deze twee theorieën leggen ook een sterke klemtoon op de invloed van de omgeving op de persoon. Bovendien wil men ook niet louter kijken naar symptomen of karaktertrekken, maar naar de volledige persoon.
De klemtoon op het hier en nu komt overeen met de bewustzijnstraining van Mindfulness.
Hoe werkt Gestalttherapie?
Via gesprek helpt de gestaltherapeut je bewust te worden van wat en hoe je de dingen nu ervaart. Deze awareness gaat verder dan voelen alleen. Door je ten volle bewust te zijn, sla je een brug naar betekenisgeving en kan er inzicht komen in het patroon dat zich afspeelt.
Om dit inzicht vorm te geven, ga je over tot actie. Gestalt gaat er namelijk vanuit dat opnieuw in contact komen een zeer waardevolle stap is naar verandering. Kwetsures ontstaan in contact en worden geheeld in contact. Men gebruikt acties, bewegingen en activiteiten en blijft niet alleen bij praten. Dit gebeurt onder meer door actief op zoek gaan naar je gewaarwording, het gebruik van stoelenwerk, verbeelding of het uitspreken van wat er in je leeft.
Ook het gebruik maken van de therapeutische relatie is een zeer bruikbare methode. Wat er gebeurt in de therapieruimte tussen jou en de therapeut gebeurt misschien ook tussen jou en anderen. Binnen de therapeutische relatie kan je dit exploreren samen met de gestaltherapeut.
Wanneer en voor wie?
Gestalttherapie wordt heel ruim toegepast en kan helpen voor tal van situaties. Of je nu worstelt met een probleem zoals vermoeidheid, angst, verdriet, depressie, burn-out of om een andere reden in de knoop zit: de Gestalttherapeut kan je helpen een manier te vinden om hiermee om te gaan.
Ook wanneer het probleem niet echt duidelijk is, kan je ondersteuning vragen aan een therapeut.
Vind een Gestaltherapeut in je buurt.
Gestalttherapeut worden?
Wens je een opleiding tot therapeut of psychotherapeut te volgen? Kijk bij het opleidingsoverzicht voor de verschillende therapie opleidingen in Vlaanderen.
Of klik hier voor een opleiding tot gestalttherapeut of andere bijscholingen van IVCvzw.
Verberg informatie over gestalttherapeut - Vind een gestalttherapeutGezinstherapie
Laat meer zien van gezinstherapeut - Vind een gezinstherapeutWat is Gezinstherapie?
Gezinstherapie is een vorm van contextuele therapie waarbij het volledige gezin begeleid wordt door een therapeut. Samen gaan ze op zoek naar patronen en posities die leven binnen het gezin en naar het effect dat deze hebben op persoonlijke emoties, ervaringen en reacties. Hierdoor ontstaan er nieuwe inzichten en begrip waardoor er op een andere manier met elkaar kan worden omgegaan. Men krijgt een andere visie op problemen, op zichzelf en anderen.
Verberg informatie over gezinstherapeut - Vind een gezinstherapeutH
Haptonomie
Laat meer zien van haptonoom - Vind een haptonoomWat is Haptonomie?
Haptonomie is een methode, ontwikkelt door Frans Veldman, om blokkades op te sporen en te behandelen waarbij gebruik gemaakt wordt van subtiele aanraking. De kunst van het voelen is hierbij van groot belang. Door via de handen af te stellen op het lichaam en de energieën van de cliënt voelt de haptonoom wat er leeft binnenin qua emoties en waar de verstoringen zitten. Haptonomie is een vorm van contact maken. Vaak wordt haptonomie gebruikt tijdens de zwangerschap om voeling te krijgen en te communiceren met het ongeboren kind.
Verberg informatie over haptonoom - Vind een haptonoomHartcoherentie therapie
Vind een hartcoherentie therapeutHolistische therapie
Vind een holistisch therapeutHomeopathie
Laat meer zien van homeopaat - Vind een homeopaatWat is Homeopathie?
Homeopathie werd ontwikkeld door Samuel Hahnemann. Dit is een geneeswijze die gebruik maakt van sterk verdunde extracten om het lichaam te activeren om de ziekte te genezen. Het stimuleert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Door het innemen van een oertincuur die bij grote dosis de ziekte kan uitlokken, krijgt het lichaam meer weerstand en wordt het zelf-genezend vermogen aangesproken. Homeopathie wordt in vele vormen ingenomen en dient voor verschillende uiteenlopende klachten.
Verberg informatie over homeopaat - Vind een homeopaatHypnotherapie
Laat meer zien van hypnotherapeut - Vind een hypnotherapeutWat is hypnotherapie?
Bij hypnotherapie word je door de therapeut in een lichte hypnose gebracht, maar blijf je wel bij bewustzijn. In hypnose ben je meer ontvankelijk voor suggesties en veranderingen en is de mentale weerstand heel klein. Hierdoor is het mogelijk om de beleving van emoties te ontladen, om gedrag en patronen te veranderen en om genezing in gang te zetten. Er zijn verschillende vormen zoals de klassieke hypnotherapie, de moderne hypnotherapie of de integratieve hypnotherapie.
Verberg informatie over hypnotherapeut - Vind een hypnotherapeutI
IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy)
Vind een therapeut voor IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy)IEMT - Integral Eye Movement Therapy
Vind een Integral Eye Movement TherapyInnerlijk kind-therapie
Laat meer zien van innerlijk kind therapeut - Vind een innerlijk kind therapeutWat is Innerlijk Kind Therapie?
Innerlijke kind therapie is erop gericht om blokkades of problemen vanuit het heden aan te pakken door terug te gaan naar de kindertijd of door te kijken naar de kwetsuren van je innerlijk kind. Ervaringen vanuit de kindertijd vormen ons tot wie we nu zijn. Zo nemen we ook negatieve geloofsovertuigingen, trauma’s, spanningen, tekorten van basisbehoeften, ed mee naar het heden. Door de oorzaak aan te pakken kan er een duurzame verandering ontstaan. Herbeleving, bewustwording, loslaten, vergeven of begrip zijn enkele manieren om het innerlijke kind te helen.
Verberg informatie over innerlijk kind therapeut - Vind een innerlijk kind therapeutIntegratieve psychotherapie
Laat meer zien van integratief psychotherapeut - Vind een integratief psychotherapeutWat is Integratieve psychotherapie?
Integratieve psychotherapie werkt vanuit de combinatie van verschillende vormen van psychotherapie. Omdat elke mens een unieke benadering nodig heeft, past de integratieve therapeut zijn ondersteuning aan aan de behoeften en de eigenheid van de cliënt.
De integratief therapeut gebruikt zijn theoretische kennis over de verscheidene therapeutische stromingen en zijn hypothese over de behoeften van de cliënt om vanuit een weloverwogen en getoetste keuze bepaalde methodes toe te passen. Deze ondersteuning combineert mogelijk gesprekstherapie, systeemtherapie, cliëntgerichte therapie, psychoanalystische psychotherapie, cognitieve gedragstherapie of experiëntiële therapie en richt zich zowel op de persoon als individu als op de context van de persoon.
Volgens integratief therapeuten is het niet de bedoeling een nieuwe stroming te creeëren, maar net de huidige stromingen te verdiepen door ze op het juiste moment toe te passen.
Onderzoek wijst uit dat succesvolle therapie in mindere mate afhangt van de specifieke methode en in grote mate afhangt van de algemene factoren (zoals de band met de therapeut, het geloof in de therapie, ed) en van de samenhang met invloeden van buitenaf. Wanneer de algemene factoren aanwezig zijn, zal het efficiënt kiezen van de juiste methode een grote meerwaarde bieden om de therapie te laten slagen.
Hoe werkt een Integratief psychotherapeut?
Een integratief therapeut zal in eerste instantie luisteren naar je verhaal en onderzoeken welke ondersteuning je nodig hebt. De therapeut doet dit vanuit een ontvankelijke en warme houding tov jou als persoon en het verhaal dat je meebrengt.
Een integratief psychotherapeut werkt daarnaast pragmatisch en eclectisch. Vanuit een goede observatie en betrokkenheid tracht de therapeut de meest passende methode te vinden om de therapie mee verder te zetten. Dit kan echter ook per sessie afwisselen, al naargelang jouw behoefte of de situatie.
Vind hier een integratief psychotherapeut.
De AIHP (Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie) biedt een integratieve therapieopleiding en integratieve bijscholingen.
De Educatieve Academie biedt opleiding tot IV-therapeut (interactionele Vormgeving) en biedt ook integratieve bijscholingen.
Verberg informatie over integratief psychotherapeut - Vind een integratief psychotherapeutInterculturele hulpverlening
Vind een interculturele hulpverlening therapeutInternal Family Systems (IFS)
Laat meer zien van therapeut voor Internal Family Systems (IFS) - Vind een therapeut voor Internal Family Systems (IFS)Krijg je te maken met angsten of depressieve gevoelens die je maar niet de deur kan wijzen? Of zoek je naar begeleiding bij het verwerken van trauma(‘s)? Dan kan IFS therapie jou misschien wel de nodige ondersteuning bieden.
Wat is Internal Family Systems (IFS) therapie?
Internal Family Systems (IFS) therapie is een krachtige vorm van therapie die ontwikkeld werd door Dr. Richard C. Schwartz in de jaren 80.
Het uitgangspunt van IFS is dat onze geest uit verschillende stukjes of ‘subpersoonlijkheden’ bestaan, elk met eigen waardevolle kenmerken, talenten en bijhorende emoties. Het doel van IFS-therapie is om die delen op een harmonieuze manier te laten samenwerken door in te zetten op het zelfhelend vermogen van je "Zelf"– het kernbewustzijn dat streeft naar balans en welzijn.
De vraag naar therapieën zoals IFS is de afgelopen jaren toegenomen, ook in België. Wie op zoek is naar IFS-therapeuten kan via VindeenTherapeut.be eenvoudig een gespecialiseerde therapeut vinden.
In detail: IFS-therapie
Zoals hierboven vermeld gaat IFS-therapie ervan uit dat onze geest van nature uit meerdere delen bestaat; verschillende facetten van onszelf die ons helpen omgaan met de wereld. In IFS-therapie worden deze delen onderverdeeld in drie hoofdtypen:
- Beschermers / managers: Deze delen proberen ons veilig te houden en onze dagelijkse emoties te reguleren door controle uit te oefenen op ons gedrag. Ze proberen pijnlijke gevoelens te onderdrukken en te voorkomen dat we ons kwetsbaar voelen.
- Ballingen: De ballingen zijn de delen van onszelf die al het ware verbannen worden; stukjes die we diep wegstoppen. Ze worden vaak onderdrukt door de beschermers om ons te vrijwaren van overweldigende emoties en herinneringen die we liever vermijden.
- Vuurvreters (Firefighters): Wanneer beschermers falen en de ballingen dreigen naar het oppervlak te komen, zijn de vuurvreters de laatste verdedigingslinie. Ze proberen ons af te leiden met ‘vurige’ emoties of acties. Deze delen proberen de pijnlijke gevoelens snel te blussen, vaak aan de hand van ongezonde coping mechanismen zoals drugs, alcohol, eetbuien, automutilatie of andere vermijdende activiteiten.
Naast deze delen benoemt IFS ook het Zelf. Dit is de kern van wij we zijn en wordt gezien als de meest authentieke versie van onszelf. De Zelf wordt al onbeschadigbaar beschouwd, en schenkt ons onze zelfhelende capaciteiten.
Wat zijn de 5 P’s van interne familiesystemen?
Een belangrijk onderdeel van IFS is de ontwikkeling van het Zelf, dat wordt omschreven met de vijf P’s: Presence, Patience, Perspective, Persistence, en Playfulness. Deze vijf kwaliteiten helpen om een staat van balans en kalmte te bereiken.
- Presence (Aanwezigheid): het vermogen om aanwezig en bewust te zijn in het huidige moment, zonder oordeel.
- Patience (Geduld): Geduld om je delen met compassie te benaderen en te accepteren dat verandering tijd kost.
- Perspective (Perspectief): Het Zelf biedt een breder perspectief, wat toelaat om situaties van meerdere kanten te bekijken.
- Persistence (Doorzettingsvermogen): IFS moedigt aan om volhardend te zijn, zelfs wanneer het moeilijk is.
- Playfulness (Speelsheid): Speelsheid en nieuwsgierigheid helpen cliënten om hun interne wereld met openheid en lichtheid te verkennen.
Wanneer is IFS waardevol? Wat wordt behandeld met IFS?
IFS wordt vaak gebruikt om diverse psychische problemen te behandelen, waaronder trauma, angst, depressie en relatieproblemen. Doordat deze behandelingsvorm focust op de interne leefwerld en het vinden van een evenwicht tussen onze delen, wordt IFS gezien als een effectieve methode voor o.a.:
- Traumaverwerking: Door de verbannen stukjes binnen onszelf op een veilige manier te benaderen, helpt IFS mensen bij het verwerken van pijnlijke herinneringen en ervaringen.
- Emotieregulatie: De managers en vuurvreters kunnen intense emoties oproepen, met soms moeilijk beheersbare (extern) reacties tot gevolg. Door deze delen beter te leren herkennen en begrijpen, leer je je emoties beter te reguleren.
- Zelfacceptatie en zelfcompassie: Het Zelf speelt een centrale rol in IFS en helpt je om liefdevol naar al je verschillende facetten te kijken en deze te accepteren.
- Relatieherstel: Door inzicht te krijgen in de werking van onze interne delen en hoe deze de patronen en dynamieken in onze relaties beïnvloeden, kan IFS ook relaties verbeteren.
IFS gaat dus niet (alleen) over het behandelen van symptomen, maar helpt je ook om dieper verbinding te maken met jezelf en zo permanente verandering teweeg te brengen. De behandeling is gericht op zelfontdekking en het herstellen van innerlijke balans.
Hoe lang duurt een behandeling binnen IFS?
IFS-therapie kan qua duur variëren, afhankelijk van de complexiteit van de uitdagingen waarmee je aanklopt bij je therapeut, en hoe gemakkelijk je toegang krijgt tot je interne delen.
Algemeen bestaat een IFS-traject uit wekelijkse of tweewekelijkse sessies van 60 tot 90 minuten. Sommigen hebben slechts een handvol sessies nodig om hun doelen te bereiken, terwijl anderen misschien langer nodig hebben om te werken rond dieper liggende trauma’s.
Een IFS-traject start vaak met een kennismaking en wat uitleg rond met de basiselementen van de therapie, gevolgd door een eerste verkenning van de verschillende delen. Naarmate de therapie vordert, leer je je delen beter kennen en begrijpen, en zal het Zelf een grotere rol gaan spelen.
IFS is een flexibele benadering die aangepast kan worden aan de behoeften van elke persoon. Er zijn dus geen vaste grenzen aan de duur van de therapie.
IFS-therapie in België
De populariteit van IFS in België neemt toe, en er zijn inmiddels meerdere therapeuten die deze methode aanbieden. IFS-therapie in steden zoals Gent en Antwerpen en daarbuiten is toegankelijk voor mensen die geïnteresseerd zijn in deze systemische benadering.
Verberg informatie over therapeut voor Internal Family Systems (IFS) - Vind een therapeut voor Internal Family Systems (IFS)Islamitische hulpverlening
Vind een Islamitische hulpverleningIV Interactionele vormgeving
Laat meer zien van IV therapeut interactionele vormgeving - Vind een IV therapeut interactionele vormgevingWat is Interactionele Vormgeving?
Interactionele Vormgeving (I.V.) is een vorm van integratieve therapie waarbij verschillende therapeutische stromingen worden samengebracht tot 1 werkmodel door met elkaar in interactie te gaan. De oorspronkelijke therapieën beïnvloeden elkaar zonder hun eigenheid te verliezen en worden tezamen gebruikt, zonder hun afzonderlijke functie te verliezen. In de interactionele vormgeving vertrekt men vanuit de visie dat elke mens uniek is, met zijn eigen identiteit, verleden, beleving, ervaringen, normen en waarden enzo… Een therapeutische begeleiding moet zich aanpassen aan de belevingswereld en behoeften van de cliënt om een diepgaand en duurzaam effect te hebben.
Door een goede afstelling op de cliënt is het mogelijk is het mogelijk eclectisch te kiezen voor de methode die op dit moment voor deze cliënt het meest aansluit. Deze keuze wordt theoretisch onderbouwd door te werken met de IV-driehoek en de 4 kwadranten van Wilber.
De grondleggers van IV therapie zijn Hilde Vleugels en Bruno van den Bosch.
Wat doet een IV Therapeut?
Naast het toepassen van de algemene therapeutische grondhouding (aandacht, luisteren, respect,...), zal de interactionele therapeut steeds aftoetsen welke methode op welk moment bij welke hulpvraag aangewezen is, zodat de cliënt een zo specifiek mogelijke begeleiding op maat krijgt. De therapeut is zich bewust van het unieke van elke mens en daarnaast het universele denken en voelen van de mens. Deze therapie combineert gesprekstherapie en lichaamsgerichte therapie, systeemtherapie en cliënt-gerichte therapie, gedragstherapie of experiëntiële therapie en richt zich zowel op de persoon als individu, als op de context en het grotere geheel.
Vind hier een IV therapeut.
IV therapeut worden of bijscholen? Vind hier de opleiding tot IV therapeut en andere trainingen van de Educatieve Academie.
Verberg informatie over IV therapeut interactionele vormgeving - Vind een IV therapeut interactionele vormgevingJ
Jeugdpsycholoog
Vind een jeugdpsycholoogJob coaching
Laat meer zien van job coach - Vind een job coachWat is job coaching?
Job coaching is een gespecialiseerde vorm van coaching waarbij je wordt ondersteund in je huidige job, loopbaan of bij de juiste jobkeuze. De coach bekijkt samen met jou waar je tegenaan loopt en samen wordt er gezocht naar mogelijkheden om jezelf beter te voelen, om de juiste keuzes te maken in de carrière en om inzicht te krijgen in wat je wil of niet wil in verband met werk. Hierbij kan ook zelfontplooiing, analyse van de persoonlijkheid of persoonlijke therapie voorkomen.
Wat doet een job coach?
Samen met een job coach breng je jouw talenten, vaardigheden en ambities in kaart. Wat zijn je werkdoelen? Welke kant wil je uit met je carrière? Via gesprekken en oefeningen leer je jezelf beter kennen en ontwikkel je een duidelijke visie over wat je op professioneel vlak wenst te bereiken.
Afhankelijk van jouw persoonlijke vragen en noden focust je job coach op thema’s als personal branding, zelfvertrouwen, motivatie, assertiviteit, het verminderen van stress, enz. Omdat iedereen anders is, is er ook voor iedereen een aangepast en persoonlijk coachingstraject.
Enkele voorbeelden van onderwerpen die tijdens de coachingssessies aan bod kunnen komen, zijn:
- Meer inzicht in je eigen persoonlijkheid
- Het ontdekken van je professionele doelen
- Het herontdekken van je passies en dromen
- Meer inzicht in je sterke en minder sterke punten
- Loopbaanbegeleiding op maat
- Efficiënter en meer zelfzeker solliciteren
- Timemanagement
- …
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer job coaches in je buurt
Verberg informatie over job coach - Vind een job coachJourneytherapie
Laat meer zien van journeytherapeut - Vind een journeytherapeutWat is Journey therapie?
Journey therapie is een behandelingsmethode, ontwikkeld door Brandon Bays, die fysieke en emotionele klachten geneest door de cel-informatie te herstellen. Niet verwerkte emoties of verstoringen worden opgeslagen in het cel-geheugen in het lichaam en uiten zich in ziektes. Door het oplossen van innerlijke spanning, ontlast je het lichaam wat genezing mogelijk maakt. Journey-therapie is neergeschreven in het boek ‘de helende reis’.
Verberg informatie over journeytherapeut - Vind een journeytherapeutK
Kindercoaching
Laat meer zien van kindercoach - Vind een kindercoachAls moeder of vader wil je je kind gelukkig zien. Merk je dat je kind de laatste tijd veel piekert? Geraakt hij of zij moeilijk in slaap? Heeft je kind last van weinig zelfvertrouwen? Of heb je de indruk dat je zoon of dochter verdrietig is?
Een kindercoach focust zich specifiek op jonge en oudere kinderen. Je kind kan al bij een kindercoach terecht vanaf 6 jaar. Daar wordt niet enkel gekeken naar de problemen maar wordt er ook gewerkt rond de kwaliteiten en talenten van je kind. Zo wordt er gefocust op de positieve eigenschappen en het vinden van oplossingen voor jouw specifieke hulpvraag/hulpvragen.
Vind een kindercoach op Vind-een-Coach.be
Verberg informatie over kindercoach - Vind een kindercoachKinderpsycholoog
Vind een kinderpsycholoogKindertherapie
Laat meer zien van kindertherapeut - Vind een kindertherapeut
Als ouder doe je er alles aan zodat je kind gelukkig kan zijn. Soms merk je echter dat je kind zich niet helemaal goed voelt, maar hebben je inspanningen niet het effect dat nodig is of weet je niet wat je precies kan doen. Therapie voor kinderen kan dan hulp bieden.
Bij verschillende signalen kan het nuttig zijn om een kindertherapeut te raadplegen: angst, onzekerheid, faalangst, gepest worden, agressie, lichamelijke problemen, hoofdpijn of buikpijn, zindelijkheidsproblemen, hyperactief gedrag, conflicten, concentratieverlies, autisme(spectrum), moeilijkheden op school, perfectionisme, problemen in het gezin,…
Kinderen hebben vaak weinig sessies nodig om een grote invloed te zien in hun gevoel of hun gedrag. De enkele sessies die plaats vinden hebben dikwijls snel effect op het welbevinden van je kind. Doordat je kind op zijn manier zijn verhaal kwijt kan en gevoelens kan verwerken, kan het zelfvertrouwen opnieuw opgebouwd worden. Lichamelijke klachten hebben vaak een achterliggende emotionele reden en doordat deze gezien en behandeld wordt kunnen de lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen.
Verberg informatie over kindertherapeut - Vind een kindertherapeutKindertolk
Vind een KindertolkKinesiologie
Laat meer zien van kinesioloog - Vind een kinesioloogWat is Kinesiologie?
Kinesiologie is een onderzoeksmethode om blokkades op te sporen door middel van spierspanning. Ervaringen en spanningen worden door het lichaam opgenomen. De spierspanning geeft informatie aan de therapeut over waar de blokkade zich bevindt en op welk niveau. Ook op emotioneel of energetisch vlak kan er gecommuniceerd worden met het lichaam en het onderbewuste via de spiertest. Wanneer het lichaam congruent of gezond is met iets, zijn spieren krachtiger, wanneer er een vorm van stress aanwezig is zal de spier verslappen.
Verberg informatie over kinesioloog - Vind een kinesioloogKinesitherapie
Laat meer zien van kinesitherapeut - Vind een kinesitherapeutHeb je lage rugpijn? Moet je revalideren? Of heb je last van stijve spieren en gewrichten? Dan kan kinesitherapie je zeker helpen. Door verschillende oefeningen en therapieën bij de kinesist, vermindert de pijn en voorkom je problemen in de toekomst.
Of lees meer over:
Wat is kinesitherapie?
Wat doet een kinesist?
Wanneer kinesitherapie?
Welke klachten worden behandeld?
Soorten kinesitherapie
Verschil kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie
Tarieven en terugbetaling
Wat is kinesitherapie?
Kinesitherapie betekent de zorg voor je lichaam via beweging. Elke behandeling bij kinesitherapie heeft als doel om acute of chronische bewegingsproblemen te laten verdwijnen of zoveel mogelijk te herstellen. Dit gebeurt via revalidatie of bewegingsoefeningen. Je kan bij een kinesist terecht met gekwetste spieren, verstijfde gewrichten, zenuwletsels, spanningsproblemen en problemen met hart en longen.
Door gebruik te maken van fysische middelen zoals manuele druk, koude, warmte en (zachte) elektrische stromen, en technische middelen helpt kinesitherapie je opnieuw vooruit.
Wat doet een kinesist: kine oefeningen en massage
Een kinesitherapeut verhelpt of verzacht lichamelijke pijn en je problemen bij het bewegen.
Een behandeling duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten. Deze tijd bestaat voor het grootste deel uit oefeningen. De oefeningen kunnen eveneens worden aangevuld met massage en fysiotechniek. Via beweging probeert kinesitherapie de gewrichten en spieren te beïnvloeden zodat je deze opnieuw soepeler kan aanwenden. Verder kan er worden gefocust op een betere ademhaling, houding of evenwicht. Het doel van de behandelingen is om je klachten volledig weg te nemen of om ze zoveel mogelijk te verminderen.
Bij een eerste consultatie vindt een vraaggesprek plaats. De kinesist probeert zich een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van je klachten. Daarna word je onderzocht en stelt de kinesitherapeut samen met jou een behandelplan op. Dit is voor iedereen anders en hangt af van je specifieke situatie en klachten.
Kinesitherapie kan zowel in een privépraktijk plaatsvinden als in een zorginstelling zoals een ziekenhuis, verzorgingshuis of revalidatiecentrum. Indien je dit wil, kan kinesitherapie ook bij jou thuis doorgaan.
Vaak is het de bedoeling dat je de aangeleerde oefeningen thuis zelfstandig verderzet. Zo word je je bewust van de bewegingen en krijg je meer en meer vertrouwen in je lichaam. Je ontdekt wat werkt en wat niet, en hoe je problemen in de toekomst kan voorkomen.
Wanneer kinesitherapie?
De meeste mensen belanden bij de kinesist via een doktersvoorschrift. Dat is nodig om in aanmerking te komen voor een terugbetaling van je ziekenfonds.
Een vaak behandelde klacht is acute rugpijn of nekpijn. Op basis van jouw klachten zal de kinesist een behandelprogramma opstellen om je zo snel mogelijk van je pijn te verlossen. Het aantal beurten is wettelijk vastgelegd op maximum 18 behandelingen. Deze bestaan grotendeels uit oefeningen om je spieren te versterken, manuele therapie, massage en het aanleren van een betere houding.
Maar ook bij andere bewegingsklachten door sportblessures, arbeidsongevallen, whiplash, ziekte, ouderdom of een verkeerde beweging kan je bij de kinesist terecht. Kinesitherapie heeft als doel om je pijn te verminderen en je op een verantwoorde manier te leren bewegen. Zo kan je problemen in de toekomst zelf beperken.
Twijfel je of je met jouw klacht terecht kan bij een kinesist? Vraag dan vrijblijvend advies aan een kinesist in je buurt of aan je huisarts.
Welke klachten worden behandeld?
Kinesitherapie behandelt heel wat uiteenlopende klachten zoals:
- Lage rugpijn: lumbago, hernia, bekkeninstabiliteit, enz.
- Nekpijn en hoofdpijn: duizeligheid, whiplash, kaakgewrichtsproblemen, spanningshoofdpijn, enz.
- Sportletsels of klachten na overbelasting: spier- en peesscheuren, tenniselleboog, jumpersknie, enkeldistorsies, achillespeesproblemen, enz.
- Revalidatie ledematen: van voet, knie heup, schouder, elleboog en hand.
- Revalidatie wervelkolom: bij neurologische aandoeningen
Enkele veel gebruikte technieken bij kinesitherapie zijn:
- Lichaamsoefeningen
- Massage
- Manuele therapie
- Warmtetherapie
- Electrotherapie
Soorten kinesitherapie
Wil je je spieren en gewrichten losmaken? Je lichaam versterken en beter leren controleren? Revalideren na een operatie? Of verlost zijn van de pijn? Dan kan kinesitherapie je uitstekend helpen.
Naast algemene kinesitherapie bestaan er ook gespecialiseerde soorten kinesitherapie. Zo vind je steeds een behandeling perfect op jouw maat.
Manuele therapie
Manuele kinesitherapie onderzoekt en behandelt de bewegingsbeperkingen die aan de basis liggen van jouw klachten. Hierbij wordt uitgegaan van de denkwijze dat het lichaam één geheel is en alles met elkaar is verbonden. Zeker bij problemen met de wervelkolom is manuele therapie aangeraden.
De blokkades in je lichaam worden opnieuw beweeglijk gemaakt en je spieren worden met elkaar in balans gebracht. Dit zorgt ervoor dat je opnieuw vrij kan bewegen en dat dezelfde klachten later minder snel de kop opsteken.
Sportkinesitherapie
Sportkine focust zich op sporters met een sportletsel of orthopedische klacht. Hierdoor komen voornamelijk personen met lichte spierproblemen, contracturen, scheuren en voor revalidatie van de kruisband, meniscus of het kraakbeen bij de sportkinesist terecht.
Uiteraard worden ook niet-sporters met een orthopedisch probleem geadviseerd en behandeld.
Prenatale kinesitherapie
Prenatale kine bestaat meestal uit een drietal sessies. Hier wordt gefocust op een ergonomische houding, oefeningen die de spieren versterken, relaxatietechnieken, ademhalingsoefeningen en het geven van meer informatie over de bevalling. Ook het correct aanspannen van de bekkenbodem komt tijdens deze sessies aan bod.
Zwangerschapskwalen zoals bekkeninstabiliteit en lage rugpijn kunnen eveneens door prenatale kinesitherapie verholpen worden. Vanaf 26 weken zwangerschap kan je prenatale kine volgen.
Postnatale kinesitherapie
Postnatale kine kan ten vroegste vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling gestart worden. Meestal gaat het om 9 tot 18 behandelingen waarbij er vooral gefocust wordt op het verbeteren van de lichaamshouding, oefeningen om de buikspieren te versterken, bekkenbodemtraining en algemene conditietraining.
Respiratoire kinesitherapie
Ademhalingskinesitherapie of respiratoire kinesitherapie focust zich op ademhalingsproblemen, zoals bijv. bij chronische longaandoeningen of acute luchtweginfecties.
Welke specifieke technieken tijdens de kinesitherapiesessies aan bod zullen komen, zijn o.a. afhankelijk van jouw leeftijd, het luchtwegprobleem en je fysieke belastbaarheid.
Dankzij respiratoire kine worden je longen geventileerd, wordt je bronchiale weerstand opgebouwd en je inspanningscapaciteit verbeterd.
Verschil kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie
Rond de begrippen osteopathie, manuele therapie, fysiotherapie en kinesitherapie bestaat veel verwarring. De therapievormen leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar in sommige gevallen perfect aanvullen. Alle therapievormen focussen op je bewegingsapparaat en hebben als doel om je pijnklachten te verminderen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Hier vind je meer verheldering van deze verschillende behandelingsvormen.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel een sessie kinesitherapie kost, is afhankelijk van jouw specifieke behandeling. Gemiddeld kost een sessie 16 tot 30 euro. Het exacte tarief vind je op de persoonlijke pagina van de kinesist van jouw keuze.
Indien je een voorschrift hebt van de huisarts wordt een deel van de kost terugbetaald door de mutualiteit. Lees hier meer over ‘Terugbetaling kinesitherapie'.
Klankschalen / klankmassage
Laat meer zien van klankschalen / klankmassage - Vind een klankschalen / klankmassageWat is een Klankmassage?
Het lichaam en de geest reageren op geluid en trillingen. Aangezien het lichaam resoneert met de trillingen van klankschalen, zorgt een klankmassage voor ontspanning en brengt dit het lichaam en de energie opnieuw in balans. Afhankelijk van de klacht worden er andere trillingen en klanken gemaakt. Klankschalen zijn uit het oosten afkomstige schalen, gemaakt uit een legering van koper, zilver of goud, die qua geluid verschillen door grootte, dikte en samenstelling. Er zijn verschillende manieren om ze te bespelen, zoals tikken of wrijven met leer beklede houten stokken.
Verberg informatie over klankschalen / klankmassage - Vind een klankschalen / klankmassageKleurentherapie
Laat meer zien van kleurentherapeut - Vind een kleurentherapeutWat is kleurentherapie?
Wanneer het lichaam uit balans is door fysieke, emotionele of energetische verstoringen, zorgt kleurentherapie opnieuw voor evenwicht. Licht en kleuren hebben een bepaalde trilling met elk hun unieke eigenschap, waarmee het lichaam kan resoneren. Door deze letterlijk of intentioneel bij het lichaam te brengen help je het lichaam om opnieuw in balans te komen en worden klachten geheeld.
Verberg informatie over kleurentherapeut - Vind een kleurentherapeutKlinisch psycholoog
Vind een klinisch-psycholoogkPNI - klinisch Psycho Neuro Immunologie
Vind een kPNI - klinisch Psycho Neuro ImmunologieKunstzinnige therapie
Vind een kunstzinnig therapeutL
Levend bloed analyse
Vind een levend bloed analyseLichaamsgerichte therapie
Laat meer zien van lichaamsgericht therapeut - Vind een lichaamsgericht therapeutTherapie is heel wat meer dan praten alleen. Lichaamsgerichte therapie biedt heel wat mogelijkheden. Maar wat is lichaamsgerichte therapie net? En wat zijn de voordelen?
Vind meteen een lichaamsgerichte therapeut
Of lees meer over:
Wat is lichaamsgerichte therapie
Wanneer is lichaamsgerichte therapie nuttig?
Voordelen
Vormen van lichaamsgerichte therapie
Wat is lichaamsgerichte therapie
Lichaamsgerichte therapie vertrekt vanuit het idee je lichaam alle ervaringen en emoties opneemt en hierdoor wordt beïnvloed. Je lichaam is in staat heel wat te verwerken, te dragen of te genezen. Maar soms is het genoeg, en dan geeft je lichaam het signaal dat er iets fout loopt. Wanneer je niet luistert naar deze boodschappen kunnen blokkades vast komen te zitten die zich kunnen uiten in pijn, ziekte of emoties.
Lichaamsgerichte therapie leert je om opnieuw te luisteren naar wat je lichaam zegt.
Samen met de therapeut ga je opzoek naar de weggestoken boodschappen en de betekenis hiervan. Je leert communiceren met je lichaam en opnieuw expressie geven aan wat in je leeft op een gezonde manier. De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van de vorm van lichaamsgerichte therapie.
De lichaamsgerichte therapeut kijkt naast het emotioneel functioneren oa naar lichaamsspanning, lichaamstaal, houding en de manier van bewegen. Door middel van ademhaling, expressie, beweging of aanraking kom je opnieuw meer in contact met jezelf en je proces. Het lichaamsgerichte werk wordt vaak ondersteund door gesprekstherapie.
Wanneer in lichaamsgerichte therapie
Loop je vast en geraak je er niet uit, blijft er een lichamelijke klacht je parten spelen of heb je al veel gepraat en werkt dat niet voor jou? Dan kan lichaamsgerichte therapie nuttig zijn.
Deze vorm van therapie heeft baat bij verschillende klachten: stress, verdriet, boosheid, vermoeidheid, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, spierpijn, maagpijn, moeite met ademen, vastgelopen seksualiteit en vele andere.
Waarom lichaamsgerichte therapie: voordelen
Lichaamsgerichte therapie is voor velen aangenaam omdat je niet veel hoeft te praten of te analyseren. Door de eerlijkheid van je lichaam ga je snel naar de essentie van het probleem en kan je verandering brengen zonder woorden. Wanneer je effectief aandacht hebt voor het signaal van je lichaam, begrijp je het zonder erover na te denken.
Je lichaam is altijd in het nu, maar draagt de herinnering van vroeger met zich mee. Hierdoor kan je nu aanpakken wat vroeger is verstoord omdat dit in het lichaam 1 geheel is.
Iedereen functioneert op een andere manier. Sommige mensen zijn rationeel ingesteld, anderen visueel of gevoelsmatig. Wanneer je de therapie aanpast naar jouw ingang, is de kans op succesvolle therapie het hoogst.
Vormen van lichaamsgerichte therapie
Onder lichaamsgerichte therapie kan je veel therapievormen thuisbrengen. Enkele hiervan zijn:
- Emotioneel lichaamswerk
- Bio-energetica
- Vormen van creatieve therapie waaronder:
- Danstherapie
- Bewegingstherapie
- Zangtherapie
- Stemtherapie
- Dramatherapie
- Psychodrama
- Focussing
- Ademtherapie
- Vormen van energetische therapie
- EFT – emotional freedom technique
- Kinesiologie
Meer info?
Stel je vraag aan een lichaamsgericht therapeut in je buurt.
Life coaching
Laat meer zien van life coach - Vind een life coachLife coaching is een vorm van coaching die zich specifiek richt op zelfontplooiing. Een life coach ondersteunt je in het ontwikkelen van je talenten, het versterken van je zelfvertrouwen en het bereiken van je doelen.
Jouw coach helpt je om beter te leren communiceren, motiveert je, helpt je met het ontdekken van je eigen sterktes en zwaktes en met zelfontplooiing in het algemeen. Hiervoor analyseert de coach waar je tegenaan loopt. Via gesprek wordt gezocht naar nieuwe manieren en mogelijkheden om situaties aan te gaan.
Hier lees je nog meer over life coaching ➡️
Live the Connection
Vind een therapeut voor Live the ConnectionLogopedie
Vind een logopedistLoopbaanbegeleiding
Laat meer zien van loopbaanbegeleider - Vind een loopbaanbegeleiderJe beroepsleven loopt niet altijd naar wens. Soms heb je het gevoel dat je ter plaatse blijft trappelen, je vindt niet de job die bij je past, de werksfeer is niet gezond (bij bv pesten op het werk), je hebt behoefte aan iets nieuws of wil je jezelf en je vaardigheden meer ontwikkelen.
Ontevredenheid over je werksituatie kan je veel stress bezorgen, wat op zijn beurt kan leiden tot burn-out, bore-out, faalangst, conflicten thuis of op de werkvloer, slaapproblemen, een laag zelfbeeld of in ernstige gevallen zelfs depressie.
Een loopbaancoach kan jou helpen om je competenties en talenten te ontdekken en opnieuw te waarderen. Bovenal begeleidt hij je bij belangrijke loopbaanbeslissingen. Zo kan hij je van advies voorzien als je een carrièreswitch plant of je job wil opzeggen en gaat hij ook met jou op zoek naar doorgroeimogelijkheden en loopbaankansen binnen je huidige baan.
Naast je vaardigheden wordt er ook gekeken naar jouw behoeften en wensen. Wat heb jij nodig in een job die je graag doet? Je gaat samen op zoek naar een job die bij jou past.
Vind nu jouw loopbaanbegeleider op Vind-een-Coach.be
Verberg informatie over loopbaanbegeleider - Vind een loopbaanbegeleiderLymfedrainage
Vind een lymfedrainageM
Maatschappelijk werk
Vind een therapeut voor maatschappelijk werkMassage
Laat meer zien van masseur - massage - Vind een masseur - massageKom heerlijk tot rust dankzij een professionele massage in een rustgevende omgeving. Een masseur (m/v) draagt bij aan je emotionele en fysieke welzijn. Dankzij verschillende massagetechnieken en massagevormen zoals een ontspanningsmassage, Zweedse massage, hotstone massage, Chinese massage,... verlaat je steeds met een goed gevoel de massagepraktijk. Zo keer je ontspannen en tevreden terug naar huis.
Kijk ook op Vind-een-Massage.be voor meer massagetherapeuten in je buurt of meer informatie over massage.
Verberg informatie over masseur - massage - Vind een masseur - massageMassagetherapie
Laat meer zien van massagetherapeut - Vind een massagetherapeutEen massage kan je verlossen van vervelende klachten zoals nekpijn of verkrampte schouders. Maar ook als je gewoon even helemaal tot rust wil komen in een sfeervolle omgeving is een massage een echte aanrader! Van een klassieke Zweedse massage tot een hotstone massage of ontspannende zwangerschapsmassage… Er is voor ieder wat wils!
Of lees meer over:
Wat is massagetherapie?
Verschillende massagevormen
Massage aan huis
Massage opleiding
Wat is massagetherapie?
Massagetherapie combineert professionele massagetechnieken met een massage op maat. Hierbij wordt rekening gehouden met jou als persoon, jouw emoties en eventuele klachten.
Heb je last van rugpijn? Nekpijn? Vermoeidheid? Een massagetherapeut gaat altijd op zoek naar de oorzaak van jouw klacht. Misschien ligt een blokkade in je onderrug wel aan de oorzaak van die vervelende hoofdpijn! Of zet dagelijkse stress je lichaam onder spanning. Tijdens de massagesessies leer je luisteren naar je eigen lichaam. Je spieren worden ontspannen en je klachten worden doeltreffend aangepakt.
Ben je op zoek naar een heerlijk ontspannende massage? Geniet intens van een warme hotstone massage, traditionele Japanse massage, gezellige duomassage, relaxerende hoofdmassage, enz. Er is voor elk wat wils!
Verschillende massagevormen
Er zijn zoveel verschillende massages dat er altijd wel eentje perfect bij jou past! Enkele populaire massagevormen zijn:
Een hotstone massage
Een hotstone massage is een eeuwenoude warmtemassage die zorgt voor een diepe relaxatie van lichaam en geest. De warmte van de stenen dringt diep door in de spieren en zorgt zo voor een heerlijk ontspannen gevoel.
Bij de hotstone massage wordt gebruikgemaakt van vulkanische stenen die tijdens de massage een temperatuur hebben van ongeveer 45 C°. Deze massagevorm bestaat vooral uit lange, cirkelvormige bewegingen die zorgen voor een goede stofwisseling en het ontgiften van je lichaam.
Een Chinese massage
Een Chinese massage of Tui Na is een traditionele massagetechniek die zich baseert op de energiestromen doorheen jouw lichaam. Door je lichaam te kneden, rollen en specifieke drukpunten aan te pakken, kom je helemaal in balans.
Dit is dan ook de perfecte massagevorm om stress en spanningen achterwege te laten en te genieten van een momentje voor jezelf. Goed om te weten: bij een Chinese massage wordt er normaal geen olie gebruikt waardoor je loszittende kledij gewoon kan aanhouden.
Een Zweedse massage
Ongetwijfeld een van de populairste massagevormen is de Zweedse massage! Deze klassieke massagevorm gaat back to basics met eenvoudige massagetechnieken die zorgen voor een aangenaam en ontspannen gevoel.
Je kan je in alle privacy rustig uitkleden en plaatsnemen op de massagetafel. Als je dat wil, mag je je ondergoed aanhouden. Een Zweedse massage is een heerlijk verkwikkende massage die je hoofd even helemaal leegmaakt!
Een zwangerschapsmassage
Een zwangerschap is een magisch moment in je leven. Je straalt, kan niet wachten om je kindje eindelijk in je armen te houden en wil genieten van elke dag. Soms komen zwangerschapskwaaltjes echter de kop opsteken. Een zwangerschapsmassage pakt je kleine ongemakken aan en zorgt er zo voor dat jij opnieuw beter in je vel zit!
De massage is ook volledig afgestemd op je zwangerschap. In de massagetafel zijn speciale uitsparingen voorzien voor je buik en borsten. Alles om volop te kunnen genieten van dit unieke verwenmoment voor jou en je baby!
Een Thaise massage
Mag een massage voor jou net dat tikkeltje steviger? Dan is een Thaise massage zeker iets voor jou. Tijdens deze traditionele massage worden verschillende Ayurvedische massagetechnieken gebruikt. Je gewrichten worden gekraakt door aan je vingers en tenen te trekken en je ledematen worden in allerlei bochten gewrongen.
Deze massage is perfect om stijve of pijnlijke spieren en gewrichten aan te pakken! Wedden dat je helemaal ontspannen het massagesalon verlaat?
Maar hier stopt het uiteraard niet! Ontdek snel de vele andere massagevormen en massagetherapeuten bij jou in de buurt.
Massage aan huis
Ook een massage aan huis is mogelijk. Zorg voor een rustige, goed verwarmde kamer waar de massagetherapeut eenvoudig zijn of haar massagetafel kan neerzetten. Bij aankomst zal de massagetherapeut je enkele vragen stellen terwijl je je comfortabel op de tafel mag neervlijen. Laat alle stress en spanningen varen en kom even helemaal tot rust.
Enkele praktische tips voor een massage aan huis:
- Eet niet te zwaar kort voor de massage
- Zet je gsm op stil zodat je tijdens de massage niet wordt afgeleid
- Draag geen sieraden tijdens de massage
- Drink na de massage voldoende water zodat de afvalstoffen uit je lichaam sneller kunnen worden afgevoerd
Na de massage kan je je rustig opnieuw aankleden terwijl je massagetherapeut zijn of haar materiaal opnieuw klaarzet voor vertrek.
Massage opleiding
Wil je graag zelf leren masseren? Of misschien wel je partner verrassen met een heerlijke ontspanningsmassage? Neem dan snel een kijkje in ons aanbod massage cursussen en massage opleidingen. Zo leer je alle kneepjes van het vak!
Ben je zelf een massagetherapeut en wil je je graag bijscholen? Ook dat is zeker mogelijk! Leer alles over de Japanse gezichtsmassage of een hotstone massage… Zo ben je altijd mee met de nieuwste massagetechnieken!
Verberg informatie over massagetherapeut - Vind een massagetherapeutMBCT – mindfulness based cognitieve therapie
Vind een mindfulness based cognitief therapeutMeditatie
Laat meer zien van meditatie begeleider - Vind een meditatie begeleiderWat is meditatie?
Meditatie is een uit het oosten afkomstige methode om naar binnen te keren en dicht bij jezelf te komen, door het ontspannen van je lichaam, het loslaten van stresserende gedachten en het verruimen van je bewustzijn. Hierdoor verlaagt je hersenfrequentie van bèta niveau naar alfa en theta niveau. Mediteren kan op zeer veel verschillende manieren en wordt gebruikt voor verschillende doelen. Elke cultuur of godsdienst heeft zijn eigen vorm van mediteren. Zo kan het bijvoorbeeld puur dienen als ontspanning waarbij alle gedachten worden losgelaten. Maar ook om inzichten te krijgen, beelden te visualiseren of emotionele verwondingen te helen. Meditatie of bewust naar alfa en theta niveau gaan zorgt ervoor dat je lichaam en geest sneller recupereren. Je kan individueel mediteren, in groep of luisteren naar geleide meditaties.
Verberg informatie over meditatie begeleider - Vind een meditatie begeleiderMental coaching
Laat meer zien van mental coach - Vind een mental coachEen mental coach focust op jouw drijfveren en beperkingen. Door doelgerichte vragen te stellen en intensief te luisteren, dringt hij door tot je gedachtewereld.
Mental coaching kan helpen bij angst, stress, overspannenheid, problemen op het werk, enz. Het doel is om je denkpatronen in kaart te brengen en te kijken hoe deze jouw handelingen beïnvloeden. Negatieve gedachten worden omgebogen naar positieve en opbouwende denkpatronen. Op deze manier kan een bepaalde verandering in gang worden gezet.
Het doel van mental coaching is om jou meer inzicht in jezelf te geven, en samen met jou te werken aan het oplossen van problemen en het bereiken van jouw doelen.
Vind een mental coach op Vind-een-Coach.be
Verberg informatie over mental coach - Vind een mental coachMind tuning
Vind een mind tuning coachMindfulness
Laat meer zien van mindfulness trainer - Vind een mindfulness trainer
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer mindfulness trainers in je buurt of meer info over mindfulness.
Wil je in het hier en nu leven? Minder piekeren? Zorgelozer en zonder stress leven? Een mindfulness trainer kan je helpen om in het moment te leven.
Vind meteen een mindfulness trainer
Of lees meer over:
Wat is mindfulness?
Wat doet een mindfulness trainer?
Voordelen van mindfulness
Tarieven en terugbetaling
Wat is mindfulness?
We verliezen veel energie door bezig te zijn met wat was en wat nog kan komen. Mindfulness is leven in het moment. Zonder je gedachten te laten afdwalen naar wat je allemaal nog moet doen of naar je emoties. Een mindfulness trainer helpt je ontdekken wat er in je hoofd omgaat zonder er aandacht aan te besteden.
In onze huidige maatschappij leven we veel te vaak op automatische piloot. We lopen constant achter onszelf aan. Maken ons zorgen om die ene werkpresentatie van volgende week. Om welke indruk we gemaakt hebben tijdens dat sollicitatiegesprek of mondeling examen.
Hierdoor is het makkelijk om de dingen die op dat moment rondom je gebeuren te missen. Met mindfulness blijf je in het hier en nu. Het gaat hierbij om het zich voortdurend bewust zijn van de eigen emoties en gedachten, zintuiglijke prikkels en omgeving.
De term mindfulness heeft zowel betrekking op een levenshouding waarbij men op een bewuste manier in het leven staat als op meditatiemethoden waarbij men die bewuste houding ten volle beleeft en oefent.
Wat doet een mindfulness trainer?
Een mindfulness trainer leert je de basistechnieken en basishoudingen van mindfulness aan. Doorheen verschillende sessies ontdek je verschillende mindfulness oefeningen die je daarna ook zelfstandig thuis kan uitvoeren.
Je leert omgaan met stress, je gedachten en emoties en ontdekt hoe je mindfulness kan toepassen in je dagelijkse leven.
Het is mogelijk om één sessie mindfulness te volgen, of net wekelijks of tweewekelijks een sessie in te plannen. Je mindfulness trainer geeft je met veel plezier meer info over de mogelijkheden.
Voordelen van mindfulness
Mindfulness heeft veel positieve effecten. Zo zorgt mindfulness onder andere voor:
- Een betere concentratie
- Een betere levenskwaliteit
- Minder neerslachtige of depressieve gevoelens
- Minder stress en spanningen
- Een gevoel van controle en acceptatie
- Minder angst en paniekaanvallen
- Een betere nachtrust
- …
Tarieven en terugbetaling
De prijs van een mindfulness sessie hangt onder andere af van de duur van de sessie. Gemiddeld betaal je voor een sessie ongeveer €60. Neem een kijkje op de persoonlijke pagina van je mindfulness trainer voor het exacte tarief.
Sommige ziekenfondsen werken samen met mindfulness trainers of voorzien een gedeeltelijke terugbetaling. Contacteer je mutualiteit voor meer info.
Verberg informatie over mindfulness trainer - Vind een mindfulness trainerMorele dienstverlening
Vind een moreel consulentMuziektherapie
Vind een muziektherapeutN
Natuurgeneeskunde
Laat meer zien van natuurgeneeskundige - Vind een natuurgeneeskundigeWat is natuurgeneestkunde?
Natuurgeneeskunde is een algemene term voor onderzoeks- en behandelingsmethoden die via natuurlijke stoffen klachten aanpakken en het zelf-genezend vermogen van het lichaam stimuleren. Bij natuurgeneeskunde wordt geen gebruik gemaakt van chemische stoffen of medicijnen. De natuurgeneeskundige zal naast het behandelen van klachten ook kijken naar de mogelijke oorzaak. Er zijn zeer veel verschillende vormen van natuurgeneeskunde zoals voedingsleer, fytotherapie, cranio-sacraal therapie, bach-bloesemtherapie, osteopathie en vaak ook homeopatie. Maar ook energetische of alternatieve geneeskunde wordt beschouwd als natuurgeneeskunde zoals Reiki, chakra-balancing, acupunctuur of voetreflexologie.
Verberg informatie over natuurgeneeskundige - Vind een natuurgeneeskundigeNEI – coaching
Laat meer zien van NEI-coach - Vind een NEI-coachVind nog meer NEI coaches op Vind-een-Coach.be.
Heb je last van belemmerende gedachten? Wil je meer inzicht in jezelf krijgen? Of positief leren denken? Dan kan een NEI coach je via NEI coaching uitstekend begeleiden.
Of lees meer over:
Wat is NEI coaching?
Wat doet een NEI coach?
NEI opleiding
Wat is NEI coaching?
NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie. Het is een behandeling die werd ontwikkeld door Roy Martina. Samen met een coach leer je om je oude emoties te verwerken. Zo worden belemmeringen opgelost en kan je worden wie je werkelijk bent.
NEI is een energetische therapievorm die werkt rond de oorzaak van je gedrag en het wegwerken van blokkades en overtuigingen die je belemmeren. Deze therapievorm kan ook gecombineerd worden met andere behandelingen zoals een aura healing, acupunctuur en kinesiologie.
Wat doet een NEI coach?
Een NEI coach werkt rond je onderbewustzijn. Hier ligt alles opgeslagen wat je hebt meegemaakt. Door je onderbewustzijn positief te sturen kunnen emotionele problemen makkelijker verwerkt worden.
Om meer inzicht in je onderbewustzijn te krijgen, kan een NEI coach gebruikmaken van spiertesten of een biosensor.
Je wordt geconfronteerd met je eigen leven, je eigen emoties en gedachten. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en leer je verantwoordelijkheid nemen. Door positief te denken, zal je je ook mentaal en fysiek een stuk beter voelen.
NEI opleiding
Een opleiding NEI coaching is een brede opleiding. Er wordt gewerkt rond het opsporen en integreren van emoties en het belemmeren van overtuigingen. Je leert de oorzaken en motivaties van gedrag herkennen en sturen. Neem een kijkje in het overzicht met cursussen, trainingen en workshops rond coaching.
Neurofeedback
Laat meer zien van neurofeedback therapeut - Vind een neurofeedback therapeutWat is Neurofeedback?
Neurofeedback, ofwel biofeedback, is een onderzoeks – en behandelingsmethode waarbij de frequentie van hersengolven gemeten worden. Deze hersengolven zijn gelinkt met bepaalde functies in het lichaam. Door deze te stimuleren, te blokkeren of te veranderen, beïnvloed je rechtstreeks de functies, dus ook de klachten van het lichaam.
Verberg informatie over neurofeedback therapeut - Vind een neurofeedback therapeutNLP – Neuro Linguistic Programming
Laat meer zien van NLP-coach - Vind een NLP-coach
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer coaches in je buurt en informatie over coaching.
Wil je meer inzicht in jezelf krijgen? Vat krijgen op de onbewuste patronen in je brein via taal? Of beter leren communiceren? Dan is NLP coaching echt iets voor jou.
Of lees meer over:
NLP betekenis
Wat doet een NLP coach?
Voordelen NLP
Tarieven
NLP betekenis
NLP is een communicatiemethode die vertrekt vanuit het idee dat communicatie, de beleving hiervan en het effect hiervan subjectief en beïnvloedbaar is. Door te begrijpen hoe jij zelf en hoe anderen bijvoorbeeld lichaamstaal, intonatie, woordgebruik of ritme interpreteren kan je het effect en het contact veranderen. Volgens Neurolinguïsten kan aangeleerd gedrag gemakkelijk overgenomen worden door de kernkwaliteiten ervan te begrijpen. Door observatie van het gedrag van anderen is het mogelijk om zelf sneller te leren en je deze vaardigheden eigen te maken. Neuro-linguïstisch programmeren gebruikt de combinatie tussen onze hersenen en communicatie om direct invloed te hebben op het gedrag.
Wat doet een NLP coach?
Een NLP coach werkt rond verandering. Misschien wil je een nieuwe vaardigheid leren, je carrière uitstippelen, je relaties met anderen verbeteren,… Een NLP coach gaat dan op zoek naar hoe je de dingen anders kan doen.
Tijdens de coaching ligt de focus minder op het probleem en meer op de oplossing. Samen met je coach werk je rond zelfkennis en het krijgen van meer inzicht in jezelf. Je leert jezelf beter kennen zodat je begrijpt welke onbewuste patronen bij jou een rol spelen en hoe deze jou beperken.
Een NLP coach leert je negatieve overtuigingen ombuigen in positieve denkpatronen zodat je je gedrag kan veranderen om een gewenst effect te bereiken.
Voordelen NLP
NLP coaching heeft verschillende voordelen zoals:
- Je krijgt grip op je emoties. Je kan je brein leren om je goed te voelen zodat je met plezier je doelen bereikt.
- Je leert beter communiceren met anderen.
- Je leert af en toe stil te staan in je leven. Je ontdekt waar je op dat moment echt behoefte aan hebt en wat belangrijk voor je is.
- Je bent flexibeler en kan makkelijker omgaan met verschillende situaties.
- Je stimuleert je persoonlijke ontwikkeling.
- …
NLP coaching is perfect als je wil onderzoeken wat je mogelijkheden zijn, waar je behoefte aan hebt en wat je tegenhoudt om je doelen te bereiken. Je leert je focus te veranderen en aandacht te besteden aan wat echt belangrijk voor je is en wat je voldoening geeft. Dankzij NLP krijg je een heleboel nieuwe inzichten.
Tarieven
Hoeveel NLP coaching kost, hangt onder andere af van de duur van het traject. Op de persoonlijke pagina van je NLP coach vind je het exacte tarief.
Verberg informatie over NLP-coach - Vind een NLP-coachO
Omega health coaching
Laat meer zien van omega health coach - Vind een omega health coachWil je meer inzicht in jezelf krijgen? Je lichaam, geest en emoties met elkaar in balans brengen? Je blokkades aanpakken? Dan is omega health coaching zeker iets voor jou.
Vind meteen een omega health coach
Of lees meer over:
Wat is omega health coaching?
Hoe verloopt omega health coaching?
Waarom omega health coaching?
Wat is omega health coaching?
Omega health coaching is een behandelingsvorm die ontwikkeld werd door Roy Martina. Hierbij worden verschillende stromingen geïntegreerd.
Centraal staat het onderzoeken van oorzaken en oplossingen voor emotionele, lichamelijke en mentale blokkades door middel van spierspanning (kinesiologie) en communicatie met het onderbewuste.
De omega health coach maakt gebruikt van behandelingsmethoden zoals EE (ofwel EFT), chackra-balancing, NEI-coaching, trance-coaching, heling en intentiekracht en stimuleert het zelfhelend vermogen waardoor ziektes en blokkades snel en duurzaam aangepakt kunnen worden.
Hoe verloopt omega health coaching?
Bij omega health coaching wordt er gewerkt rond de invloed die je lichaam, ziel en geest op elkaar hebben. Het doel is dan ook niet om de symptomen van je klachten te bestrijden, maar om het probleem aan te pakken waar het ontstaan is.
In het begin van de coachingsessie wordt besproken waaraan jij wil werken. Welke veranderingen wil je zien in je leven? Met welke lichamelijke of mentale klachten heb je te kampen? Of zijn er uitdagingen in je werk- of privéleven waar je mee kampt?
Tijdens de coachingsessies wordt er via doelgerichte vragen en kinesiologie gezocht naar de oorzaken en blokkades waar je je nog niet bewust van bent. Het doel is om je inzicht te geven in je eigen gedragingen, gedachten en emoties. Door de blokkades weg te werken, wordt de balans in je lichaam opnieuw hersteld. Dit geeft je de ruimte om je eigen keuzes te maken. Zo kan je leven zoals jij wil.
Waarom omega health coaching?
Omega health coaching is een interessante behandelvorm voor wie meer inzicht in zichzelf wil. Je innerlijke kracht staat tijdens de coachingsessies centraal. Daarnaast verbetert omega health coaching ook je levenskwaliteit.
Herken je jezelf in een van onderstaande puntjes?
- Je hebt last van chronische klachten (bijv. allergieën)
- Je wil je energieker voelen
- Je wil slechte patronen in je leven loslaten
- Je wil een verandering teweegbrengen in je werk- of privéleven
- Je wil succesvoller worden in wat je doet
- …
Dan is omega health coaching zeker iets voor jou!
Verberg informatie over omega health coach - Vind een omega health coachOnderwijs coaching
Vind een onderwijs coachOnline psychotherapie / email psychotherapie
Laat meer zien van online email psychotherapeut - Vind een online email psychotherapeutWat is online psychotherapie of E-mail psychotherapie?
Online psychotherapie of E-mail psychotherapie is een recente vorm van aangepaste psychotherapie waarbij de cliënt niet meer op consult gaat bij de psychotherapeut, maar waarbij de begeleiding via mail of chat gegeven wordt. Cliënten kunnen online vragen stellen en advies of ondersteuning krijgen, op het eigen ritme van de cliënt. Online psychotherapie stimuleert het zelfstandig vermogen om problemen aan te pakken.
Verberg informatie over online email psychotherapeut - Vind een online email psychotherapeutOnline-therapie (chat / e-mail)
Laat meer zien van Online therapeut (chat / e-mail) - Vind een Online therapeut (chat / e-mail)Kan therapie ook via het internet? Jazeker! Denk maar aan online therapie via chat of e-mail bijvoorbeeld. Daardoor hoef je niet meer ter plaatse bij een therapeut of psychotherapeut langs te gaan maar kan je ook thuis, vanuit je veilige omgeving, therapiesessies volgen. Online therapie is een geweldig alternatief tijdens bijvoorbeeld een pandemie zoals corona, wanneer je het te druk hebt of als je minder mobiel bent.
Vind meteen online therapie (chat/ e-mail)
Of lees meer over:
Wat is online therapie?
Online therapie via chat of e-mail
Online therapie via video call of beeldbellen
Voor welke klachten?
Online relatietherapie
Voordelen van online therapie
Tarieven online therapie
Wat is online therapie?
Online therapie of online psychotherapie is een vorm van therapie op afstand. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het internet om met een therapeut te kunnen communiceren. Zo kan je onder andere online therapie volgen via chat, e-mail of video call zoals Skype, Zoom, Whatsapp e.a.
Het voordeel is dat je niet langer bij een therapeut ter plaatse moet gaan om therapie te volgen. Voor sommige mensen kan dit de drempel verlagen om hulp te zoeken. Of misschien is het door omstandigheden zoals een corona epidemie, een drukke agenda, geen vervoer, enz. moeilijk om ter plaatse in een therapiepraktijk te gaan.
Online therapie vormt dan een waardig alternatief om vanuit je huis tot waardevolle inzichten te komen en positieve resultaten te bereiken.
Hier vind je een overzicht van online therapie en online psychotherapie in Vlaanderen.
Online therapie via chat of e-mail
Online therapie via therapie via chat of e-mailtherapie is een aangepaste therapievorm. Dankzij moderne technologie kan je ook online therapie volgen zonder dat je je daarvoor moet verplaatsen. Via mail of chat deel je jouw verhaal of vragen met je therapeut. Met veel betrokkenheid én deskundigheid gaat je therapeut hierover met je in gesprek. Naast antwoorden op je vragen en nieuwe inzichten, krijg je ook steun en begrip.
Het is dan ook een nuttige therapievorm wanneer je niet ter plaatse bij een therapeut langs kan gaan. De gesprekken met je therapeut vinden dan plaats via het internet, zoals in een e-mail of via chat.
Meestal heb je voor online therapie enkel een laptop en goede internetverbinding nodig. Volg je e-mailtherapie? Dan heb je een e-mailadres nodig. Voor therapie via chat zal je therapeut een gebruiksvriendelijk platform zoals Messenger, Zoom, Whereby, Signal, Whatsapp,… voorstellen.
Je spreekt af met de therapeut of je op vaste momenten mailt of sporadisch of maakt een afspraak om te chatten. Zo kan je eenvoudig afstemmen op elkaars agenda.
Online therapie via video call of beeldbellen
Therapie of psychotherapie via videobellen of beeldbellen lijkt heel sterk op een therapiesessie in de therapiepraktijk. Je kan je therapeut zien en in real time met hem of haar praten. Dat maakt het perfect mogelijk om bijvoorbeeld gesprekstherapie of relatietherapie via het internet te volgen.
Therapie via videogesprek start net zoals bij de klassieke therapiesessies met een intakegesprek waarbij je de therapeut over jouw klachten en wensen kan vertellen. Op basis daarvan zal je therapeut voorstellen hoe jullie aan de slag gaan.
Dankzij een gebruiksvriendelijk online platform zoals Skype, Zoom, Whereby of Praatbox kan je vrijuit met je therapeut praten via een beveiligd 1-op-1 gesprek. Je therapeut zal je op voorhand duidelijke informatie geven. Zo weet je via welk platform gepraat zal worden, hoe je je moet aanmelden, om welk uur de eerste sessie start, enz. De meeste platformen zijn heel makkelijk in gebruik waardoor je vaak enkel op het linkje moet klikken dat je therapeut je zal doorsturen.
Voor therapie via video call heb je enkel een laptop en goede internetverbinding nodig. Een webcam, luidsprekers en microfoon zitten bijna in alle laptops ingebouwd. Je hoeft deze dus niet extra aan te schaffen.
Voor welke klachten?
Online therapie is een waardig alternatief voor therapie in de therapiepraktijk en is dus nuttig bij een grote verscheidenheid aan klachten zoals stress, burn-out, angst, paniekaanvallen, depressie, relatieproblemen, enz.
Online therapie bij stress of burn-out
Voel je je vaak gestresseerd? Heb je het gevoel niet meer te kunnen ontspannen? Of denk je dat je een burn-out hebt? Online therapie is een effectieve manier om stress te verminderen of een burn-out aan te pakken.
Bij de start van de online therapie leg je samen met je therapeut het doel van de therapiesessies vast. Doorheen de verschillende therapiesessies kan dan steeds gekeken worden of je nog op de juiste weg zit.
Tijdens de online therapie krijg je zicht op wat stress of een burn-out precies is. En wat het verschil is tussen kortdurende en chronische stress. Samen met je therapeut kan je ook kijken welke dingen je energie kosten en welke dingen je net extra energie geven. Je krijgt opnieuw helderheid door jezelf gepaste doelen te stellen of bijvoorbeeld je dagplanning te verbeteren. Ook kan je leren hoe je gedachten je gevoelens zoals stress of burn-out beïnvloeden.
Vind meteen een online therapeut voor stress of een online therapeut voor burn-out.
Online therapie bij angst of paniekaanvallen
Voel je je vaak angstig? Heb je last van paniekaanvallen? Of is er een bepaalde fobie waarmee je te kampen hebt? Ook hier kan online therapie je helpen om je klachten doeltreffend aan te pakken.
Tijdens de online therapiesessies kan je kijken naar in welke situaties je je angstig voelt, hoe je dit precies ervaart en welke gedachten hierbij een rol spelen. Omdat je je vaak angstiger voelt als je gespannen bent, kunnen er ook ontspanningsoefeningen aan bod komen. De online therapie voor angst bestaat meestal een samengesteld programma van specifieke oefeningen en opdrachten die je leren met je angst om te gaan of om je er volledig van af te helpen.
Vind meteen een online therapeut voor angst of een online therapeut voor paniekaanvallen.
Online therapie bij andere klachten
Uiteraard kan online therapie ook helpen bij andere klachten. Denk maar aan faalangst bijvoorbeeld, of weinig zelfvertrouwen, conflicten, onzekerheid, persoonlijke ontwikkeling, depressie, enz. De online therapie wordt steeds helemaal afgestemd op jouw persoonlijke klachten en wensen.
Online relatietherapie
Ook online relatietherapie is mogelijk. Soms is het moeilijk om relatieproblemen zelf aan te pakken. Dan kan een objectieve derde persoon zoals een relatietherapeut een grote steun zijn. De therapeut zoekt samen met jullie en zonder oordeel naar oplossingen voor de relatieproblemen.
Soms zijn dit grote problemen, soms heel kleine relatieproblemen. Duidelijk leren communiceren en spanningen uit de weg ruimen, komt elke relatie ten goede. Via gesprek leer je wat er momenteel fout loopt binnen je relatie en hoe je dit op een doeltreffende manier kan aanpakken.
Via online therapie zoals video call of beeldbellen via Skype, Zoom, enz. is het mogelijk om als koppel met de therapeut te praten. Eventueel kunnen de therapiesessies ook afgewisseld worden met individuele sessies. Vind meteen een online relatietherapeut.
Voordelen van online therapie
Onderzoek toont aan dat ook online therapie positieve resultaten oplevert en heel wat voordelen biedt:
- Je kan online je vragen stellen en antwoorden krijgen, helemaal op jouw tempo.
- Voor mensen die meer timide zijn, is praten via chat of e-mail comfortabel. Je moet minder de sociale confrontatie aangaan, waardoor je gemakkelijker over je gevoelens kan praten.
- Je kan praten vanuit je eigen vertrouwde omgeving.
- Heb je minder tijd of kan jij je moeilijk verplaatsen? Online therapie kan via korte momenten!
- Veel mensen vinden het fijn om hun gesprek met de therapeut via chat of e-mail na een tijdje even opnieuw te herlezen.
- Online therapie stimuleert bovendien jouw zelfstandig vermogen om problemen aan te pakken.
Liever luidop praten met een therapeut zonder beeld? Dan is ook telefonische therapie mogelijk waarbij je met een therapeut kan bellen.
Tarieven online therapie
Omdat online therapie heel sterk gelijkt op een gewone therapiesessie zullen de tarieven in een gelijkaardige prijscategorie vallen. Gemiddeld betaal je voor een therapiesessie van 60 minuten ongeveer €50 à €60. Bij e-mailtherapie of therapie via chat is dit meestal opgedeeld in kortere stukjes. Soms betaal je vooraf en geeft de therapeut je een seintje wanneer je uur is opgebruikt. Soms betaal je achteraf. Dit bespreek je best met je therapeut. De exacte tarieven vind je op de persoonlijke pagina van je therapeut.
Therapie via internet kan online betaald worden of via een overschrijving. Je therapeut geeft je hier voor de start van de online therapiesessies zeker meer uitleg over.
Verberg informatie over Online therapeut (chat / e-mail) - Vind een Online therapeut (chat / e-mail)Oplossingsgerichte therapie
Laat meer zien van oplossingsgericht therapeut - Vind een oplossingsgericht therapeutWat is oplossingsgerichte therapie?
Bij oplossingsgerichte therapie ligt de focus op de analyse van de oplossing ipv de probleemanalyse. De oplossingsgerichte therapeut kijkt samen met de cliënt naar wat wel mogelijk is en naar wat de cliënt wel wil bereiken. Hij stimuleert het oplossingsgericht vermogen van de cliënt waardoor deze ook in de toekomst moeilijke situaties constructief en creatief kan aangaan.
Verberg informatie over oplossingsgericht therapeut - Vind een oplossingsgericht therapeutOpvoedingsondersteuning
Vind een opvoedingsondersteunerOrthomoleculaire therapie
Laat meer zien van orthomoleculaire nutritionist - Vind een orthomoleculaire nutritionistWat is orthomoleculaire therapie?
Prof. Dr. Linus Pauling introduceerde als eerste wetenschapper de term Orthomoleculaire Geneeskunde. ‘Orthomoleculaire’ bestaat uit twee onderdelen: 'orthos' betekent 'juist, gezond of recht' vanuit het Grieks en moleculair verwijst naar molecule. Letterlijk vertaald betekent dit dus het in het lichaam brengen van de juiste molecule.
Dr. Pauling beschrijft dit als volgt: 'Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn en het behouden van een goede gezondheid.'
Hoe werkt orthomoleculaire therapie?
In de orthomoleculaire geneeskunde gebruikt men voedingssupplementen, zoals vitaminen en mineralen, om herstel van een ziekte te bevorderen. De dosis die daarbij gebruikt worden overstijgt vaak vele malen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Deze hoge doseringen worden gebruikt omdat de individuele behoefte sterk verhoogd kan zijn, door bijvoorbeeld sporten, ziekte, straling, zware arbeid,… Behandeling van ziekten op celniveau gebeurt door aangetaste lichaamscellen binnen de juiste tijd van de optimale voedingsstoffen zoals aminozuren, mineralen, vitamines en essentiële vetzuren te voorzien. Het voorkomen van nutritionele deficiënties in het organisme moet het ultieme uitgangspunt zijn bij het behouden en herstellen van de gezondheid.
Orthomoleculaire therapeuten en nutritionisten zijn opgeleid om de juiste behandelingswijze te adviseren om het lichaam opnieuw gezond te maken of te ondersteunen bij bepaalde ziektebeelden.
Verberg informatie over orthomoleculaire nutritionist - Vind een orthomoleculaire nutritionistOrthopedagogie (Klinische)
Laat meer zien van klinisch orthopedagoog - Vind een klinisch orthopedagoogKlinische orthopedagogiek is, net zoals de klinisch psychologie, een erkend geestelijk gezondheidszorgberoep.
Kan je hulp gebruiken bij angstklachten of depressie? Ervaar je als volwassene of als kind hinder van zaken zoals dyslexie, AD(H)D of autisme? Of ondervind je moeilijkheden in de sociale en emotionele omgang met anderen? Een klinisch orthopedagoog kan je bij deze én heel wat andere zaken professioneel ondersteunen.
Of lees meer over:
Wat is orthopedagogie?
Wat doet een orthopedagoog
Verschil orthopedagoog en psycholoog
Erkenning klinisch orthopedagogen
Wat is klinische orthopedagogie?
De klinische orthopedagogiek of orthopedagogie richt zich op het bieden van hulp en ondersteuning bij kinderen, jongeren én volwassenen die moeilijkheden ervaren of vragen hebben over opvoeding, hun ontwikkeling, gedrag en emoties.
Om mensen goed te kunnen helpen, voeren klinisch orthopedagogen onderzoek uit om vast te stellen of er duidelijke problemen zijn in het functioneren. Zo kan een klinisch orthopedagoog op zelfstandige basis een diagnose stellen, een voorstel voor een behandel- of begeleidingsplan formuleren en uitvoeren.
Heel wat klinisch orthopedagogen volgenden naast hun universitaire basisopleiding ook een erkende 4 jarige psychotherapie-opleiding. Bij deze personen kan je ook terecht voor psychotherapie.
De vragen waar klinisch orthopedagogen mee aan de slag kunnen gaan, zijn breed. Veel hangt af van de specifieke interesse en ervaring van de klinisch orthopedagoog waar je een samenwerking mee start.
Zo zijn er klinisch orthopedagogen met veel kennis en ervaring over complexe gezinssituaties en moeilijkheden bij het opgroeien en ontwikkelen van kinderen zoals o.a. leerstoornissen, AD(H)D en autisme.
Er zijn ook klinisch orthopedagogen actief in het begeleiden van volwassenen met psychologische problemen, beperkingen op het vlak van denken en redeneren of in het leren omgaan met beperkingen door een handicap of een traumatisch hersenletsel.
Klinisch orthopedagogen kunnen een zelfstandige praktijk houden. Daarnaast kom je deze professionals vaak tegen in CAW’s, CGG's, het (psychiatrisch)ziekenhuis, zorg- en jeugdcentra en het CLB, scholen en universiteiten.
Vind meteen een klinisch orthopedagoog bij jou in de buurt.
Wat doet een orthopedagoog?
Een klinisch orthopedagoog biedt ondersteuning bij opvoedingsproblemen, ontwikkelingsstoornissen, leerproblemen, gedragsproblemen of emotionele problemen bij kinderen, jongeren en volwassenen.
Via gesprekken met jou (en soms ook met mensen in je omgeving zoals je gezin) gaat de klinisch orthopedagoog na wat jij of jouw situatie nodig heeft.
Een klinisch orthopedagoog gebruikt wanneer nodig hulpmiddelen om psychologisch onderzoek te doen, zoals vragenlijsten of andere psychologische testen. Deze vragenlijsten en testen kunnen bijvoorbeeld in kaart brengen hoe je geheugen werkt, hoe je met emoties omgaat of op welke manier moeilijke gedachten een invloed hebben op hoe jij nu op jezelf of in relaties met anderen functioneert.
Dit kan nuttig zijn om een soort van foto te maken van hoe jij (en/of je omgeving) op dit moment functioneert. Alles gebeurt natuurlijk steeds in samenspraak met jou.
Je krijgt inzicht in je situatie en concrete suggesties om mee aan de slag te gaan.
Klinisch orthopedagogen kunnen ook ondersteuning bieden in bijzondere opvoedingssituaties. In dat geval wordt het hele gezin, in samenspraak met jou, ondersteund. Er wordt indien nodig ook samengewerkt met de school, artsen, psychologen, sociaal werkers,....
Persoonlijk contact en samenwerking met anderen is belangrijk voor de orthopedagoog. Er wordt een vertrouwensband opgebouwd en een begeleidingsplan op maat uitgestippeld.
Zo kan een klinisch orthopedagoog ook ondersteuning bieden in het dagelijkse leven: er kan gewerkt worden rond zelfredzaamheid, het plannen van de dag, het verbeteren van relaties, het vergroten van je sociaal vangnet, omgaan met moeilijke emoties, vrijetijdsbesteding, wonen en werken, enz.
Verschil orthopedagoog en psycholoog
Zowel een klinisch orthopedagoog als een klinisch psycholoog kan jou kwalitatief begeleiden bij mentale vraagstukken. Ze kunnen je helpen om patronen te identificeren, oplossingen te vinden of inzicht te verkrijgen.
Een opleiding tot klinisch orthopedagoog vertoont op sommige vlakken zeker gelijkenissen met een opleiding tot psycholoog, maar het blijven wel twee verschillende beroepen.
Zowel een orthopedagoog als een psycholoog heeft een academische achtergrond.
Een opleiding tot klinisch orthopedagoog bestaat uit een 5 jarige master-opleiding waarin wordt gefocust op theorie, onderzoek en behandelmethoden en waarin gespecialiseerd wordt in o.a. leerproblemen, gezondheidsgerelateerde klachten, levenslooppsychologie en de psychologie en de pedagogiek van het gezin, de ontwikkeling en de werking van onze hersenen en het zenuwstelsel en ontwikkelingsproblemen.
Een orthopedagoog kan net als een psycholoog een diagnose stellen.
Het grootste verschil is dat er in de opleiding tot orthopedagoog eerder een klemtoon ligt op opvoeding, ontwikkeling en relationeel denken en handelen. Er wordt meer gekeken naar de invloed van de systemen in je leven, zoals een gezin, werkomgeving, de band met je ouders etc. Een psycholoog vertrekt eerder vanuit de individuele beleving.
In de praktijk zal je echter klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen tegenkomen die op een sterk gelijkaardige manier denken en handelen. Elke klinisch orthopedagoog en klinisch psycholoog legt eigen accenten.
Door de jaren heen is het verschil in de praktijk van klinisch orthopedagogen en klinisch psychologen sterk vervaagd. Veel klinisch orthopedagogen volgen na hun masteropleiding ook nog een psychotherapieopleiding, wat deze ontwikkeling verder ondersteunt.
Vind meteen een orthopedagoog of kinderpsycholoog bij jou in de buurt.
Erkenning klinisch orthopedagogen
In 2016 werden zowel de klinisch orthopedagogen als de klinische psychologen erkend als geestelijk gezondheidsberoep. Zij kregen hiervoor allen een visum toegewezen.
Alle orthopedagogen op VindeenTherapeut.be zijn erkende klinisch orthopedagogen. Bij hun registratie wordt hun erkenning gecontroleerd. Hierdoor kan je zeker zijn van kwaliteitsvolle en professionele hulpverlening.
Verberg informatie over klinisch orthopedagoog - Vind een klinisch orthopedagoogOrthopedagogie (Praktijkgericht)
Laat meer zien van Orthopedagoog (praktijkgericht) - Vind een Orthopedagoog (praktijkgericht)Ben je op zoek naar een gespecialiseerd opvoeder voor je kind? Of naar een begeleider om een jongere of een volwassene met een beperking professioneel te ondersteunen? Een orthopedagoog focust op ontplooiing en groei bij kinderen, jongeren en volwassenen.
Of lees meer over:
Orthopedagoog betekenis
Wat doet een orthopedagoog?
Verschil tussen een praktijkgericht orthopedagoog en klinisch orthopedagoog
Orthopedagogie betekenis
Een orthopedagoog is een ondersteuner-begeleider. Samen met kinderen, jongeren en volwassenen die het moeilijk hebben gaat een orthopedagoog op zoek naar de beste manieren om hen actief mee te laten draaien in onze maatschappij.
Orthopedagogie focust dan ook sterk op het verbeteren van de levenskwaliteit. Dit kan voor kinderen met gedragsproblemen zijn, maar ook voor mensen met een beperking of voor vluchtelingen. Hierbij wordt er steeds gekeken naar het individu én naar de omgeving, zoals de gezinscontext.
Een orthopedagoog biedt dan ook ondersteuning bij verschillende problematieken zoals spijbelen, verwaarlozing, mishandeling, bijzondere gezinssituaties, enz.
Orthopedagogen werken o.a. in zorgcentra, de jeugdzorg, het onderwijs. Maar je kan ook een zelfstandig orthopedagoog contacteren voor individuele begeleiding.
Vind meteen een orthopedagoog bij jou in de buurt.
Wat doet een orthopedagoog?
Een orthopedagoog werkt als gespecialiseerd opvoeder-begeleider. Hij of zij helpt mensen met specifieke noden. In plaats van een beperking ziet een orthopedagoog kansen tot ontplooiing en groei. Dit doet een orthopedagoog door kinderen, jongeren en volwassenen gedurende een korte of langere tijd te begeleiden bij hun woon- of leefsituatie, of tijdens hun dagbesteding.
Een orthopedagoog werkt met veel verschillende doelgroepen:
- Personen met een beperking
- Personen met ontwikkelings- of gedragsproblemen
- Kinderen of jongeren in een moeilijke opvoedingssituatie
- Personen met emotionele moeilijkheden
- Personen die moeilijk zelfstandig functioneren
- …
Sommige problemen hebben te maken met de context waarin iemand zich bevindt. Een orthopedagoog kijkt daarom ook altijd naar de omgeving van het kind, de jongere of volwassene. Het doel is mensen het ‘gewone leven’ laten beleven op een voor hen aangepaste manier.
Persoonlijk contact is dan ook heel belangrijk voor de orthopedagoog. Er wordt een vertrouwensband opgebouwd en een begeleidingsplan op maat uitgestippeld. Zo kan een orthopedagoog ondersteuning bieden in het dagelijkse leven: er kan gewerkt worden rond zelfredzaamheid, het plannen van de dag, het verbeteren van relaties, het vergroten van het sociaal vangnet, vrijetijdsbesteding, wonen en werken, enz.
Verschil praktijkgericht orthopedagoog en klinisch orthopedagoog
Natuurlijk zijn er vooral grote gelijkenissen tussen een praktijkgericht en een klinisch orthopedagoog:
Zo vind je ze beide op verschillende plaatsen aan het werk: van het onderwijs tot jongerenwelzijn of als zelfstandige. Ze voeren onderzoek uit om te weten wat de problematiek inhoudt, wat de oorzaak is en hoe ze de situatie kunnen verbeteren. Daarvoor kunnen ze nauw samenwerken met opvoeders, familieleden, de school, de werkomgeving, enz.
Het grootste verschil tussen een praktijkgericht en klinisch orthopedagoog is de gevolgde opleiding:
Een klinisch orthopedagoog is in het bezit van een universitair master diploma in de klinische orthopedagogiek waarbij de opleiding minstens 5 jaar studie in het voltijds onderwijs omvat. Hiervoor ontvangt een klinisch orthopedagoog een visumnummer.
Een praktijkgericht orthopedagoog is in het bezit van een bachelor diploma in de orthopedagogie waarbij de opleiding minstens 3 jaar studie in het voltijds onderwijs omvat.
Hoewel beide opleidingen een evenwichtige mix tussen theorie en praktijk aanbieden, zal een universitaire opleiding iets meer de nadruk leggen op een ruim theoretisch kader, en een opleiding op de hogeschool iets meer de nadruk leggen op ruime praktische ervaring.
In beide opleidingen komt een uitgebreide stage aan bod waarbij de studenten bedreven worden in het begeleiden van de doelgroep. Zo krijgen ze een opleiding waar de vaardigheden die ze later nodig hebben getraind worden zodat ze moeilijke of zelfs risicovolle situaties kunnen begrijpen, analyseren, evalueren en bijsturen. Dit alles in dialoog met hun cliënt en de context.
Zowel een klinisch als een praktijkgericht orthopedagoog biedt dus kwaliteitsvolle hulpverlening. Twijfel je wie je moet kiezen? We raden telkens aan om te kiezen voor de persoon met wie je de beste klik voelt. Dat zal de begeleiding absoluut ten goede komen!
Verberg informatie over Orthopedagoog (praktijkgericht) - Vind een Orthopedagoog (praktijkgericht)Osteopathie
Laat meer zien van osteopaat - Vind een osteopaatWat is osteopathie?
Osteopathie is een geneeswijze die de 'oorzaak' van lichamelijke klachten behandeld en niet de symptomen. Osteopaten gaan er van uit dat bewegingsverliezen van onder andere botten, spieren, organen en schedel een aandeel kunnen hebben in het veroorzaken van lichamelijke klachten. Bewegingsverliezen kunnen ontstaan na onder andere een fysiek of emotioneel trauma, een operatie, een infectie of het langdurig functioneren met lichamelijke beperkingen. De osteopaat tracht het 'zelfgenezend vermogen' (autoregulatie) te stimuleren om opnieuw naar een evenwicht te komen binnenin het lichaam. Hierbij wordt een grote verscheidenheid aan manuele technieken gebruikt zoals gewrichtsmobilisaties, zachte weefseltechnieken en eventueel manipulaties. Deze technieken hebben een rechtstreekse of onrechtstreekse invloed op de algehele circulatie van het lichaam. Voedingsadvies en emotionele ondersteuning kunnen ook deel uitmaken van een behandeling.
Kijk ook op Vind-een-Osteopaat.be voor meer osteopaten in je buurt of meer informatie over osteopathie.
P
Past Reality Integration (PRI)
Vind een Past Reality IntegrationPerinatale counseling
Vind een perinatale counselorPersonal coaching
Laat meer zien van personal coach - Vind een personal coachWil je je leven vormgeven? Heb je bepaalde doelen voor ogen die je wil bereiken? Een personal coach kan je begeleiden om die dromen waar te gaan maken.
Tijdens personal coaching bespreek je samen met een coach de resultaten die je wil behalen en stippel je uit welke stappen je kan of moet zetten om daar te geraken.
Door je te motiveren, inzicht in jezelf te geven, je persoonlijkheid te helpen ontdekken, enz. is een personal coach de ideale persoon om je te ondersteunen in je zelfontplooiing. Je leert los te laten wat je niet meer nodig hebt en te streven naar wat jou wel gelukkig maakt.
Deze ontdekkingsreis kan je ondernemen op verschillende vlakken: zowel op het gebied van werk als de privésfeer kan je aan de slag gaan. Weet je niet hoe je vooruit moet? Wil je bepaalde sportdoelen behalen? Pieker je de laatste tijd veel? Wil je meer zelfvertrouwen? Of beter omgaan met stress? Dan is personal coaching echt iets voor jou.
Vind meteen een personal coach op Vind-een-Coach.be
Verberg informatie over personal coach - Vind een personal coachPesso psychotherapie
Laat meer zien van pesso psychotherapeut - Vind een pesso psychotherapeutWat is Pesso psychotherapie?
Pesso psychotherapie is een ervaringsgerichte (groeps)therapie waarbij men het lichaam gebruikt als een spiegel voor de interne processen. Door het onderkennen van lichamelijke gewaarwordingen krijgt men inzicht in de gevoelsmatige betekenis van beweging of spanning. Door middel van rolfiguren worden patronen duidelijk gemaakt en veranderd en kunnen kinderlijke basisbehoeften vervuld worden.
Verberg informatie over pesso psychotherapeut - Vind een pesso psychotherapeutPijnbegeleiding
Vind een therapeut voor pijnbegeleidingPMT Psychomotorische therapie
Vind een PMT psychomotorisch therapeutPodologie
Vind een PodoloogPolyenergetische therapie
Laat meer zien van polyenergetisch therapeut - Vind een polyenergetisch therapeutWat is Polyenergetische therapie?
Polyenergetische therapie is een integrale vorm van therapie waarbij verschillende energetische therapieën worden gecombineerd, afhankelijk van de klacht en de cliënt. Er wordt steeds gekeken naar wat het meest bruikbaar is. Door de holistische manier van werken wordt er rekening gehouden met zowel het lichamelijke, emotionele, mentale als spirituele vlak. Er kan gewerkt worden met Reiki, EFT, kinesiologie, chakra-balancing, NLP, regressietherapie, hypnotherapie en vele andere. Ook niet energetische therapievormen kunnen opgenomen worden in de behandeling door de polyenergetische therapeut.
Verberg informatie over polyenergetisch therapeut - Vind een polyenergetisch therapeutPre-therapie
Vind een Pre-therapiePreventie
Vind een preventie werkerPsych-K
Vind een psych-k therapeutPsychiater
Vind een psychiaterPsychiatrische hulpverlening
Vind een psychiatrisch hulpverlenerPsycho-educatie
Vind een Psycho-educatiePsychoanalyse
Laat meer zien van psychoanalyticus - Vind een psychoanalyticusWat is psychoanalyse?
De psychoanalyse is een psychologische en psychiatrische behandelingsmethode, ontwikkeld door Sigmund Freud, waarbij de persoonlijkheidsstructuur van de cliënt wordt geanalyseerd. Ervaringen en herinneringen worden vaak naar het onbewuste niveau verdrongen, maar uiten zich toch op een fysieke of emotionele manier. De psychoanalyticus houdt met verschillende zaken rekening tijdens de behandeling zoals de vrije associatie, overdracht en tegenoverdracht (verhouding tussen psychoanalyticus) en de weerstand. Een Psychoanalyse is een intensief en langdurig proces.
Verberg informatie over psychoanalyticus - Vind een psychoanalyticusPsychodiagnostiek
Vind een psychodiagnosticusPsychodrama
Vind een psychodrama therapeutPsychodynamische therapie
Vind een psychodynamisch therapeutPsychologisch consulent
Vind een psychologisch consulentPsycholoog
Laat meer zien van psycholoog - Vind een psycholoogWat is een psycholoog?
Een Psycholoog heeft een masterdiploma in de psychologie behaald. Psychologie is de studie van menselijk gedrag. In psychologie wordt onderzocht hoe mensen zich gedragen en waarom ze zich zo gedragen, hoe ze denken, wat mensen drijft en wat mensen voelen. Er wordt gekeken naar mensen individueel, maar ook de interacties tussen elkaar en hoe men elkaar beïnvloedt. Door de wetenschap en informatie over de normale patronen en gedragingen van mensen, is het mogelijk om ook moeilijke situaties en afwijkend gedrag te analyseren en te behandelen.
Voor individuele begeleiding wordt vaak een klinisch psycholoog bedoeld. Deze psycholoog is gespecialiseerd in geestelijk en emotionele processen.
Daarnaast zijn psychologen actief in het bedrijfsleven. Ze bieden ondersteuning bij werk-gerelateerde moeilijkheden. Individueel kan dit te maken hebben met stress, burn-out, pesten op het werk, werkdruk, conflicten tussen collega’s ea. Op beleidsniveau kan een psycholoog meewerken met personeelsplanning, mee uitwerken van een gezonde werksituatie of het verzorgen van vorming.
De beroepstitel 'psycholoog' is beschermd en mag enkel gebruikt worden door personen met een master in de psychologie en een geldig inschrijvingsnummer. Erkende psychologen zijn gebonden aan de deontologische code, die ethische gedragsregels voorschrijft. Deze code geldt enkel voor psychologen. Alle hulpverleners op deze site die vermelden dat ze psycholoog zijn, zijn erkende psychologen. Ze hebben een geldig inschrijvingsnummer welke jaarlijks door VindeenTherapeut.be nagekeken wordt op hun geldigheid.
Wat doet een psycholoog?
De psycholoog begeleidt de cliënt vaak via gesprekstherapie vanuit een analyserende of gedragsmatige visie. Het doel is het verkrijgen van inzichten en het vinden van nieuwe manieren van omgaan met emoties en situaties.
Een psycholoog kan zich ook verder gespecialiseerd hebben via een psychotherapieopleiding zoals gedragstherapie, cliëntgerichte therapie of contextuele therapie.
Een psycholoog kan een diagnose stellen en van daaruit een behandeling opstarten. Psychologen behandelen stoornissen zoals bijvoorbeeld angststoornissen (paniekaanvallen, faalangst, fobieën) of stemmingsstoornissen (depressie), maar ondersteunen ook bij bijvoorbeeld het verwerken van trauma’s, stress, onzekerheid en vele andere. Sommige psychologen specialiseren zich in het begeleiden van kinderen. Een kinderpsycholoog past zijn ondersteuning aan het kind en zijn leefwereld aan.
Wanneer naar een psycholoog?
Wanneer je bijvoorbeeld een trauma opliep, vastzit in je eigen emoties, jezelf beter wil begrijpen, wanneer je je niet goed in je vel voelt of niet meer kan functioneren zoals je vroeger kon, kan psychologische ondersteuning hulp bieden.
Verberg informatie over psycholoog - Vind een psycholoogPsychosociale therapie
Vind een psychosociaal therapeutPsychosomatologie
Vind een PsychosomatologiePsychosynthese
Vind een psychosynthese therapeutPsychotherapie
Laat meer zien van psychotherapeut - Vind een psychotherapeut
Wanneer je het moeilijk hebt, kan psychotherapie hulp bieden. Je hoeft er nooit alleen voor te staan. Maar wat is psychotherapie net, wanneer kies je voor psychotherapie en hoe vind je een goede psychotherapeut?
Lees meteen meer over:
Wat is psychotherapie
Wanneer in psychotherapie
Goede psychotherapeut vinden
Erkend psychotherapeut
Hoe verloopt psychotherapie
Vormen van psychotherapie
Wat is psychotherapie?
Psychotherapie is een vorm van psychische begeleiding met als doel het behandelen van geestelijke of lichamelijke klachten en sociaal of emotionele moeilijkheden.
Psychotherapie wordt meestal gegeven in de vorm van gesprekstherapie. In gesprek met de psychotherapeut kan je jouw verhaal delen en ga je samen op zoek naar inzichten, erkenning en oplossingen. Naast de gesprekken gebruikt de psychotherapeut therapeutische methodes of oefeningen om duidelijkheid of diepgang te krijgen.
Lees meer over de verschillende vormen van psychotherapie.
Wanneer in psychotherapie?
Soms loop je tegen moeilijkheden aan. Emoties zoals angst, boosheid, verdriet of onzekerheid kunnen je leven heel wat moeilijker maken. Ook omstandigheden zoals relatieproblemen, slaapproblemen of pesten of klachten als stress, vermoeidheid of hyperventilatie kunnen erg lastig zijn. Misschien kamp je met een burn-out of depressie?
Psychotherapie kan hierin ondersteuning of een oplossing bieden.
Je hoeft geen zware psychische stoornis te hebben om baat te hebben bij psychotherapie. Net door tijdig hulp te zoeken voorkom je vast te zitten.
Wat doet psychotherapie? Door psychotherapie is het mogelijk om emoties te uiten of los te laten, trauma’s te verwerken of een plaats te geven en verder te gaan met je leven. Je leert er jezelf en je leven opnieuw in handen te nemen en op een constructieve manier om te gaan met emoties en mensen. Psychotherapie kan inzichten, ademruimte, oplossingen en groeikansen bieden.
Contacteer vrijblijvend een psychotherapeut om te kijken hoe hij/zij je kan helpen bij jouw klacht.
Een goede psychotherapeut vinden
Weten of een psychotherapeut goed is, hangt af van verschillende factoren.
In eerste instantie is het belangrijk te weten dat een goede psychotherapeut persoonlijk bepaald wordt. De klik met de therapeut, de overeenkomsten tussen jullie persoonlijkheden en leefwerelden, de manier van werken of de praktijkruimte zelf beïnvloeden allemaal jouw ervaring. Uit onderzoek blijkt dat de therapeutische relatie een grotere invloed heeft op het slagen van de therapie dan de methode die toegepast wordt. Kies dus een psychotherapeut die je aanspreekt en evalueer dit ook voor jezelf na enkele sessies.
Een goede psychotherapeut vertrekt steeds van een therapeutische basishouding: respect en onvoorwaardelijke aanvaarding, empathie (inleving) en echtheid. Een psychotherapeut is bereid om onverdeeld naar je te luisteren, jou en je verhaal zonder oordeel aan te nemen en jouw welzijn als doel te zien.
Om een goede basishouding te integreren en therapeutische methodes te kunnen toepassen, is het meestal nodig om een degelijke opleiding te volgen. Veelal volgt een psychotherapeut een 4-jarige psychotherapie-opleiding. Daarnaast kunnen ook andere opleidingen erg kwalitatief zijn en kunnen therapeuten met een andere scholing goede psychotherapeuten zijn. Je vraagt best aan je psychotherapeut welke scholing deze gevolgd heeft.
Erkend psychotherapeut
Wanneer de beroepsterm ‘psychotherapeut’ erkend wordt, zullen enkel psychotherapeuten die voldoen aan de voorwaarden deze titel mogen gebruiken. Voorlopig is er nog geen volledig akkoord over deze voorwaarden en is de beroepsterm nog niet erkend.
Hoe verloopt psychotherapie
Normaal gezien kies je zelf of je in therapie gaat. Je kan dus ook zelf je psychotherapeut kiezen. Je contacteert best een psychotherapeut die je aanspreekt, want de klik met de therapeut is erg belangrijk.
Je kan contact opnemen via mail of via telefoon om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Vaak nemen psychotherapeuten hun telefoon niet op omdat ze in gesprek zijn, maar laat gerust een boodschap achter.
Tijdens het kennismakingsgesprek of intakegesprek is het de bedoeling om een beeld te krijgen van elkaar, van jouw vraag en van hoe jullie dit gaan aanpakken. Ook vraagt de therapeut vaak je gegevens, overloop je enkele afspraken en vertelt de psychotherapeut wat je kan verwachten.
Tijdens dit eerste gesprek kan je ook voelen of je jezelf goed voelt bij de psychotherapeut. Luister hierbij naar je gevoel. Het eerste gesprek verplicht je nergens toe. Als het niet goed, zoek je gewoon iemand anders. Je laat dit best even weten. Het intakegesprek is meestal gewoon betalend.
Wanneer het goed voelt, kunnen jullie samen op weg. Een therapeutisch proces is heel persoonlijk. Er bestaan geen vaste regels voor. Samen met de psychotherapeut zoek je naar wat jij nodig hebt en wat past bij jou. Regelmaat en duur kunnen erg verschillen. Lees hierover meer bij ‘Hoe werkt psychotherapie?’ of vraag meer info aan je psychotherapeut.
Vormen van psychotherapie
Er zijn zeer veel vormen van psychotherapie. De methode die het meest wordt toegepast is gesprekstherapie. Meestal wordt dit gecombineerd met andere vormen van ondersteuning. Lees hier meer over de soorten therapie.
Verberg informatie over psychotherapeut - Vind een psychotherapeutPsychotraumatologie
Vind een PsychotraumatologieQ
R
Rebalancing
Laat meer zien van rebalancer - Vind een rebalancerWat is Rebalancing?
Rebalancing is een vorm van lichaamswerk die gericht is op aanraken. Via massage wordt de grens opgezocht tussen ontspanning en het aanraken van emoties. De rebalancer probeert op het juiste niveau contact te maken met de cliënt door het afstellen van de juiste aanraking om zo samen met de cliënt zich te richten op het aanvaarden en loslaten van verstoringen, emoties of klachten. Bij Rebalancing worden verschillende technieken gecombineerd met onder andere bio-energetisch werk en cranio-sacraal therapie. Deze vorm van massage is afkomstig vanuit India en werd ontwikkeld door Osho.
Verberg informatie over rebalancer - Vind een rebalancerReflexintegratie
Vind een ReflexintegratieReflexologie
Vind een reflexoloogRegressietherapie
Laat meer zien van regressietherapeut - Vind een regressietherapeutWat is Regressietherapie?
Regressietherapie is een behandelingsmethode waarbij teruggegaan wordt naar het verleden om klachten uit het heden op te lossen. Dit kan naar de jeugd of kindertijd zijn, maar ook naar de zwangerschap of zoals bij reïncarnatietherapie naar vorige levens. De regressietherapeut brengt de cliënt in trance (een staat van lichte bewustzijnsverlaging), waardoor de cliënt gemakkelijk kan terugkeren naar vorige ervaringen. Hierin wordt de oorzaak gezocht, emoties geheeld en inzichten verkregen. Een andere vorm van regressietherapie is wanneer de therapeut zelf beelden ziet over het leven van de cliënt.
Verberg informatie over regressietherapeut - Vind een regressietherapeutReiki
Laat meer zien van reiki behandelaar - Vind een reiki behandelaarWat is Reiki?
Reiki is een Oosterse helings-en ontspanningsmethode waarbij energie doorgegeven wordt en geactiveerd wordt door handoplegging en intentiekracht. Door deze levensenergie wordt zowel het lichaam, de energiebanen en de geest opnieuw in balans gebracht waardoor genezing op gang komt. Het toepassen van Reiki stimuleert interne processen en zelfheling en brengt innerlijke rust en vitaliteit.
Verberg informatie over reiki behandelaar - Vind een reiki behandelaarRelatietherapie
Laat meer zien van relatietherapeut - Vind een relatietherapeut
Bij relatieproblemen kan extra hulp wonderen doen. Wat houdt relatietherapie precies in? En wanneer ga je best in relatietherapie?
Vind meteen een relatietherapeut
Of lees meer over:
Wat is relatietherapie?
Wanneer: relatieproblemen
Hoe werkt relatietherapie?
Voor wie?
Relatietest
Tips
Wat is relatietherapie?
Hoewel je al veel pogingen hebt ondernomen, geraak je er bij relatieproblemen soms niet uit met z’n tweeën. Een buitenstaander die neutraal meekijkt en zonder oordeel mee zoekt naar oplossingen kan dan een grote hulp zijn.
Relatietherapie is een specifieke vorm van therapie die zich bekommert om het aanpakken van structurele- en communicatie problemen en spanningen tussen koppels. Centraal staan de patronen, het gedrag en de emoties van beide partners afzonderlijk en in verhouding met elkaar. Via gesprek onderzoek je wat er fout loopt, wat jullie wens is en hoe jullie de relatieproblemen kunnen oplossen of de relatiebreuk herstellen. Indien nodig kan je onder begeleiding op een respectvolle manier de relatie stopzetten.
Een relatietherapeut ontvangt jullie normaliter als koppel tezamen, maar dit kan afgewisseld worden met individuele sessies. Relatietherapie kan ook een onderdeel zijn van gezinstherapie. Veelal werkt de therapeut alleen, maar begeleiding van 2 samenwerkende therapeuten kan soms ook.
Wanneer in relatietherapie: relatieproblemen
Je relatie heeft veel invloed op je dagelijks leven. Het aanpakken van relatieproblemen is dan ook belangrijk om je goed in je vel te voelen.
Heel wat relatie- of huwelijksproblemen kunnen een fijne relatie in de weg staan:
- aanslepende ruzies
- onenigheid over de opvoeding
- ongelijke verdeling van de taken
- wantrouwen, jaloezie
- bedrog of vreemdgaan
- Onbegrip
- te kort aan affectie
- seksuele problemen (verschillend libido, pijn, angst, impotentie,…)
- moeizame communicatie
- …
Elke persoon en elke relatie is anders, het is een kwestie van het juiste evenwicht vinden tussen jullie beide. En dat doe je samen. Ook al lijkt het soms uitzichtloos, even stilstaan bij je relatie, tijd maken voor elkaars behoeften en enkele concrete oefeningen kunnen je relatie verbeteren.
Stress heeft een directe invloed op jezelf en je relatie, dit verhoogt de druk en kan impliciet je relatie op de proef stellen. Stress op het werk, veranderingen na het krijgen van een kind, financiële moeilijkheden,… Het probleem ligt dus niet altijd aan de relatie op zich. Structurele aanpassingen of leren efficiënt te communiceren in tijden van stress kan de relatiestress verlichten.
Samen met een relatietherapeut kan je mogelijke oorzaken onderzoeken.
Doe de relatietest om te kijken of relatietherapie nuttig is voor jullie.
Hoe werkt relatietherapie?
In een verkennend gesprek met het koppel zal de relatietherapeut vragen naar wat jullie verwachtingen zijn en naar welke problemen jullie willen aanpakken: misschien wil je wel beter leren communiceren of wil je het vertrouwen herstellen? Samen stellen jullie af waarover de therapie zal gaan.
De uiteindelijke bedoeling is om een veranderingsproces in gang te zetten. Vervolgens zal de therapeut vanuit zijn eigen visie hulp bij je relatie proberen bieden.
Een relatietherapeut kan bijvoorbeeld vanuit systeemtherapie de communicatie tussen jullie verbeteren en de interactie tussen jullie plaatsen in een groter geheel. De cognitieve gedragstherapie onderzoekt hoe jullie met je gedachten en gedrag elkaar kunnen versterken of tegenwerken. Contextuele therapie kan kijken naar de juiste balans van geven en ontvangen en mogelijke invloeden van andere generaties op jullie relatie. En zo heeft elke therapievorm zijn insteek binnen relatietherapie.
Onafhankelijk van de meer specifieke invulling, vertrekt de relatietherapeut wel altijd vanuit een systemische benadering. Een relatie is een systeem, een samenlevingsvorm tussen mensen. Loopt het fout in die samenlevingsvorm, dan is het probleem niet toe te wijzen aan een iemand, al kan een persoonlijk probleem wel het systeem beïnvloeden.
Voor wie?
Elk koppel dat onder begeleiding wil werken aan de relatie komt in aanmerking voor relatietherapie.
Relatietherapie hoeft geenszins een laatste oplossing te zijn; therapie kan op elk moment preventief gegeven worden om te voorkomen dat spanningen uitgroeien tot meer diepgaande problemen of een relatiebreuk. Soms kan relatietherapie ook dienen als een soort tussentijdse evaluatie: waar staan we vandaag, wat zijn onze doelen en hoe kunnen we die bereiken?
Niet zeker? Doe de relatietest.
Ook na een relatiebreuk kan therapie nuttig zijn. Het objectief is hier niet om de relatie te herstellen, maar om je te begeleiden door die moeilijke periode. Ook bemiddeling bij een echtscheiding kan in dat geval voor jou van toepassing zijn.
Vind een therapeut voor relatietherapie of voor bemiddeling.
Doel van relatietherapie
Relatietherapie wil jullie inzicht geven in wat jullie van elkaar verwachten en wat jullie belangrijk vinden in een relatie. Een dieper begrip van elkaar kan, in combinatie met een bereidheid om aan jezelf én aan de relatie te werken, een veranderingsproces in gang zetten. Op die manier kunnen jullie je relatie verbeteren of misschien wel een echtscheiding of relatiebreuk vermijden.
Zo kunnen jullie met hernieuwd vertrouwen in elkaar en in jezelf de relatie een nieuw elan geven, en wie weet zelfs een persoonlijke groei doormaken. Natuurlijk is het mogelijk dat jullie besluiten uit elkaar te gaan, maar een goed begrip van wat is fout gelopen kan helpen een vechtscheiding te vermijden.
Relatietest
Relaties kunnen erg verschillen. Toch zijn er bepaalde signalen die erop wijzen dat er misschien wel een en ander fout loopt tussen jullie. Misschien heb je voor jezelf wel al enkele van de onderstaande bemerkingen over je relatie gemaakt?
- Ik voel me niet begrepen door mijn partner
- Mijn partner en ik hebben vaak ruzie
- Mijn partner accepteert me niet voor wie ik ben
- Ik wil meer quality-time met mijn partner
- Ik vertrouw mijn partner niet of mijn partner vertrouwt mij niet
- Ruzies raken vaak niet uitgepraat
- Ons seksleven zorgt vaak voor spanningen
- Ik wil meer steun van mijn partner als ik met een probleem zit
- Dezelfde onderwerpen komen steeds terug in onze conflicten
- Onze toekomstplannen komen niet overeen
- Kleine zaken voelen als grote frustraties
- Als er een conflict is kunnen we er moeilijk over praten
- De gezamenlijke taken zijn oneerlijk verdeeld
- Ik wil met meer respect behandeld worden
- Ik voel me niet (meer) aangetrokken tot mijn partner
- Ik wil meer plezier maken met mijn partner
- Ik vind dat ik niet genoeg tijd of vrijheid heb voor mezelf
- Op heel veel vlakken verschillen we sterk van mening
- Ik twijfel soms over mijn relatie
- Ik wil dat we anders omgaan met elkaar, maar het lukt ons niet
Herken je jezelf of je partner in meer dan de helft van deze stellingen?
Niet alles waar je jezelf in herkent hoeft een probleem te zijn. Ervaar je echter sommige stellingen als een probleem in jullie relatie? Dan is het zinvol om relatietherapie te overwegen.
Met de volgende relatie tips kan je alvast zelf aan de slag.
Relatietips
Er zijn enkele dingen die je zelf kan doen om je relatie naar een hoger niveau te tillen. Hier hebben we er enkele opgelijst.
- Maak tijd voor elkaar. Geen grootse dingen, wel alledaagse momenten van aandacht en plezier. Doe iets anders dan samen TV kijken.
- Wees attent. Een briefje, smsje, aanraking of een complimentje maken het verschil! Geef minstens elke dag 1 complimentje of spreek je waardering uit, ook voor de kleine dingen.
- Wacht niet tot je partner initiatief neemt. Zoek zelf toenadering om iets uit te praten of goed te maken, los van wie gelijk heeft.
- Heb je iets op je hart? Praat erover. Hoe vroeger je dit aankaart, hoe minder beladen het wordt.
- Heeft de ander iets op het hart? Laat het hem of haar dan uitspreken en luister aandachtig.
- Een time-out kan soms nuttig zijn, maar maak later op de dag opnieuw tijd voor elkaar. Het voorbij laten waaien houdt het risico in dat het later heviger terugkomt.
- Dreig nooit met het beëindigen van de relatie tijdens een ruzie. Zo’n keuzes maak je best alleen wanneer je rustig bent. Zo schaad je geen basisvertrouwen.
- Vertrouwen (herstellen) begint bij eerlijke en open communicatie.
- Maak duidelijke afspraken over financiële zaken. Goede afspraken maken goede vrienden.
- Je mag gerust verschillen in bed, er zijn manieren genoeg om elkaar in de gulden middenweg te vinden.
- Haal geen oude koeien uit de sloot. Kijk naar wat er nu is.
- Het gras is niet groener.
- Iedereen heeft wel zijn kantjes. Herinner je wat je leuk vind aan elkaar en focus je daarop.
Heb je na deze tips nog het gevoel dat je relatie meer nodig heeft, contacteer dan een relatietherapeut voor relatietherapie
of vind meteen:
Relatietherapie Antwerpen, relatietherapie Gent, relatietherapie Leuven, relatietherapie Mechelen, relatietherapie Brugge, relatietherapie Aalst, relatietherapie Brussel, relatietherapie Kortrijk; of zoek een therapeut op gemeente.
Relaxatietherapie / relaxatietraining
Laat meer zien van relaxatietherapeut - Vind een relaxatietherapeutMeer en meer hebben we behoefte aan ontspanning, onthaasting en leven in het hier en nu. Stress, spanningen en presteren staan centraal in onze maatschappij, waardoor we vaak op onze lichamelijke en emotionele reserves teren. Relaxatietherapie kan daarop een antwoord bieden. Maar wat is relaxatietherapie dan en voor wie is het geschikt?
Vind direct een relaxatietherapeut.
Wat is relaxatietherapie?
Wanneer en waarom
Ontspanningsoefeningen en technieken
Wat is relaxatietherapie?
Relaxatietherapie is een vorm van therapie die je leert lichamelijk en mentaal tot rust te komen. Daarbij gaat het om verlichting van de stress en spanningen op het moment van de sessie, maar je wordt ook aangespoord om te evolueren naar een meer permanente staat van kalmte.
De capaciteit tot zelfzorg is één van de uiteindelijke doelen in relaxatietherapie, zodat je zelf in staat wordt te ontspannen wanneer nodig of om te gaan met stressvolle situaties.
Daartoe gebruikt relaxatietherapie diverse oefeningen en technieken, zoals bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, lichaamsbeweging, visualisatie en meditatie. Lees meer over de verschillende ontspanningstechnieken.
Relaxatietherapie richt zich op het verlichten van stress gerelateerde klachten. Omdat de stress aan de basis ligt van heel wat mentale en lichamelijke problemen, heeft relaxatietherapie bij heel wat klachten positieve effecten.
Daarnaast werkt de relaxatietherapeut aan een gezonde ademhaling, lichaamshouding en lichaamsbewustzijn en leer je op een constructieve manier om te gaan met je gedachten (vb bij piekeren of negatief denken).
Relaxatietherapie: wanneer en waarom
Relaxatietherapie kan baat hebben bij diverse lichamelijke problemen, zoals bijvoorbeeld hyperventilatie, vermoeidheid, maag –en darmklachten, hartkloppingen of zelfs huidaandoeningen zoals eczeem. Net zo goed is relaxatietherapie geschikt om mentale problemen aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan angst of paniekaanvallen, faalangst, PTSS (na trauma’s), agressiebeheersing, of slaapproblemen. Relaxatietherapie kan bovendien ook een goede hulp zijn bij het herstel van een burn-out.
Ontspanningsoefeningen en technieken
Bij relaxatietraining geeft de ontspanningstherapeut jou voornamelijk ontspanningsoefeningen. De bedoeling is steeds om de geest en het lichaam in een staat van rust en harmonie te brengen en te leren hoe gezond om te gaan met spanning.
Afhankelijk van de aanpak van ontspanningstherapeut is relaxatietherapie een combinatie die elementen bevat uit verschillende methoden:
- Bij lichaamsgerichte therapie sta je stil bij de signalen van je lichaam, ontdek je waar er blokkades zitten en hoe je deze weer kan laten stromen. Zonder woorden kom je gemakkelijker bij wat jij nodig hebt om gezond en ontspannen te zijn.
- Bij mindfulness wordt er voornamelijk uitgegaan van leven in het hier en nu. Deze vorm van bewust omgaan met je handelingen en gedachten brengt rust en eenvoud bij chaos, overprikkeling en stress.
- Meditatie brengt je aandacht naar je innerlijke wereld of brengt net ruimte door het laten stilvallen van je gedachten. Meditatie helpt je een innerlijke balans te bereiken, brengt rust in tijden van stress en bevordert het herstel van je lichaam.
Ook Yoga kan heilzaam zijn als ontspanning.
- Bij ademtherapie worden er gekeken naar hoe je natuurlijk ademt en waar eventuele blokkades zitten die dit verhinderen. Door ademhalingsoefeningen komt hier beweging in en lukt het om op een ontspannen manier te ademen, waardoor je weer energie en vrijheid krijgt.
- Ook wandeltherapie kan een vorm zijn van relaxatietherapie. Wandelen staat hier centraal: zowel letterlijk als figuurlijk ben je in beweging. De lichte inspanning brengt op een natuurlijke manier ontspanning. De beweging en contact met de natuur maakt het gemakkelijker om samen met de wandeltherapeut over je hulpvraag te praten.
- Een andere component bij relaxatietherapie kan massage zijn. Het fysiek wegwerken van opgehoopte spanning in de spieren, het deugdzaam genot van aanraking en warmte en het vrijmaken van tijd voor jezelf helpen je spanning los te laten. Niet elke relaxatietherapeut biedt dit aan.
- Ook vormen van energetische therapie of heling kunnen ontspannend of rustgevend werken. Hierbij kunnen stressvolle ervaringen of blokkades geheeld en weer in balans gebracht worden.
- Soms wordt er gebruik gemaakt van ontspannende muziek, klanken of aromatherapie.
Weet je niet welke oefeningen jou het meest tot rust zouden brengen? Ga voor een vrijblijvende kennismaking met een relaxatietherapeut en bespreek je mogelijkheden.
RET – rationele emotieve therapie
Laat meer zien van RET-therapeut - Vind een RET-therapeutWat is RET - Rationeel Emotieve Therapie?
RET, ofwel Rationeel Emotieve Therapie is ontwikkeld door Albert Ellis. Deze therapievorm combineert het mentale en het emotionele deel tijdens de behandeling. Centraal staat het idee dat niet de situatie de aanleiding is van een verstoring, maar juist de manier waarop we de situatie bekijken of ervaren. Foutieve geloofsovertuigingen hebben een negatieve invloed op emoties en beleving van het probleem. Door inzicht en het veranderen van deze overtuigingen wordt ook de consequentie anders.
Verberg informatie over RET-therapeut - Vind een RET-therapeutRouwbegeleiding - verliescounseling
Laat meer zien van rouwbegeleider - Vind een rouwbegeleiderBen je iemand dierbaar verloren? Valt het verlies je emotioneel heel zwaar? Een rouwcoach helpt je via rouwbegeleiding of verliescounseling door deze zware periode.
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer rouwcoaches in je buurt of meer info over rouwbegeleiding - verliescounseling.
S
SAM - Script As Methode
Vind een SAM Script AS therapeutSchematherapie
Vind een schematherapeutSeksuologische hulpverlening
Laat meer zien van seksuologische hulpverlener - Vind een seksuologische hulpverlenerWat is Seksuologische hulpverlening?
Seksuologische hulpverlening wordt gegeven aan personen die te kampen hebben met klachten veroorzaakt door seksueel misbruik of moeilijkheden ervaren rond seksualiteit. Dit kan zowel van fysieke aard zijn als van emotionele, mentale of persoonlijke aard. Seksuologische hulpverlening gaat van hulp bij erectie-stoornis, geen zin hebben of pijn hebben bij het vrijen, een gebrek aan veiligheid tot het moeilijk kunnen beheersen van seksuele impulsen. Hiervoor zijn verschillende therapiesoorten mogelijk. De therapeut zal de ondersteuning aanpassen aan de behoefte van de cliënt.
Verberg informatie over seksuologische hulpverlener - Vind een seksuologische hulpverlenerSeksuoloog
Vind een seksuoloogSensorische integratietherapie
Vind een sensorische integratie therapieSherborne
Vind een Sherborne therapeutSociale vaardigheidstraining
Vind een sociale vaardigheidstrainerSofrologie
Vind een sofroloogSomatic Experiencing®
Vind een somatosensorisch therapeutSpeltherapie
Laat meer zien van speltherapeut - Vind een speltherapeutWat is speltherapie?
Speltherapie is een vorm van psychotherapie speciaal voor kinderen. Het spel wordt gebruikt als ingangsweg om bepaalde moeilijkheden bij het kind op een aangename en toegankelijke manier aan te pakken. Het doelbewuste spel wordt aangepast aan het niveau en de beleving van het kind. Binnen de speltherapie kan het kind op een veilige manier trauma’s een plaats geven, emoties uiten en experimenteren met nieuw gedrag.
Verberg informatie over speltherapeut - Vind een speltherapeutStemtherapie
Laat meer zien van stemtherapeut - Vind een stemtherapeutWat is stemtherapie?
Stemtherapie is een methode waarbij het lichaam en de stem functioneren om te resoneren met trillingen van emoties. Door het maken van klanken en geluid en bepaalde houdingen aan te nemen, worden emoties aangeraakt en op een begeleide manier naar buiten gebracht. Zowel het beleven als het uiten heeft een helende functie. De stemtherapeut ondersteunt de cliënt in eerste instantie in het uiten van klanken en het vinden van de juiste houdingen. Nadien worden er specifiekere oefeningen gecombiNeerd.
Verberg informatie over stemtherapeut - Vind een stemtherapeutStervensbegeleiding
Vind een stervensbegeleidingStottertherapie
Vind een stottertherapeutStudiebegeleiding
Vind een studiecoachSupervisie
Laat meer zien van supervisor - Vind een supervisorWat is supervisie?
Supervisie is een vorm van ondersteuning die gegeven wordt aan personen die hetzelfde vak uitvoeren als de supervisor. Het gaat hier om het samen bekijken hoe het werk verloopt en hoe de persoon er zich bij voelt. De supervisor luistert naar de vraag, analyseert de situatie mee en geeft advies of oplossingen. De supervisor kan hierbij zijn eigen ervaringen overbrengen. Bij intervisie wordt er ook samen gezocht naar oplossingen, maar dit gebeurt onder collega’s of medestudenten. Hier staat het uitwisselen meer centraal dan het geven van advies.
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer supervisors in je buurt of meer info over supervisie.
Systeemtherapie
Laat meer zien van systeemtherapeut - Vind een systeemtherapeutSysteemtherapie is een vorm van therapie waarbij zowel het individu als het gezin in rekening worden gebracht. Maar wat houdt dat nu precies in, en voor welke problemen wordt systeemtherapie gebruikt?
Raadpleeg onmiddellijk een systeemtherapeut.
Of lees meer over:
Wat is systeemtherapie?
Systeemtherapie is een therapievorm waarbij men problemen aanpakt d.m.v. de context waarbinnen het individu functioneert. Deze context (meestal het gezin) wordt gezien als een systeem, waarbinnen er allerlei interacties plaatsvinden. Deze interacties kunnen volgens een bepaald patroon verlopen, waardoor ze problemen creëren of beïnvloeden. Daarom zal de systeemtherapeut proberen ingrijpen op de communicatie tussen de gezinsleden. Een belangrijk onderdeel van de systeemtheorie zijn dan ook de communicatie-axioma's van Watzlawick.
Hoe werkt systeemtherapie?
Ondanks de focus op de context, hoeft niet altijd het volledige gezin aanwezig te zijn bij de therapie. Systeemtherapie kan wel gezinstherapie of relatietherapie zijn, maar er kan even goed met slechts één gezinslid gewerkt worden. Er wordt namelijk vanuit gegaan dat een verandering bij een lid van het gezin automatisch ook bij de rest veranderingen teweeg brengt. Om te beslissen wie er meekomt naar de therapie kijkt de psychotherapeut altijd naar de vereisten van elke specifieke situatie en de praktische haalbaarheid.
De therapeut zal vervolgens proberen begrijpen wat de patronen zijn in de interacties tussen de gezinsleden. wat leidt naar inzicht in het probleem. Daarbij is het eerst en vooral van belang dat de therapeut goed begrijpt hoe alle familiebanden in elkaar zitten. Daarom wordt in het begin vaak een stamboom opgesteld. Zo wordt een stukje geschiedenis blootgelegd en worden ook alle huidige relaties duidelijk zichtbaar.
Een van de methodes waarmee in de systeemtherapie gewerkt kan worden, zijn de familieopstellingen. Hierbij creëert men een scène zoals bij een toneel, waarbij het gezin de kans krijgt om te tonen hoe de interacties thuis in een bepaalde situatie verlopen. De therapeut zal dit dan begeleiden en vragen stellen, waardoor meer inzicht ontstaat in de patronen in de communicatie en het gezin uit de vastgeroeste gewoontes kan loskomen.
Vind hier een therapeut voor systeemtherapie of een familieopsteller.
Theorie: de communicatie-axioma's
De psycholoog Paul Watzlawick was een van de pioniers van het systeemdenken, en hij heeft een aantal axioma's (beweringen die als grondslagen gezien worden) geformuleerd.
Het eerste axioma stelt dat het onmogelijk is om niet te communiceren. Zelfs als je bijvoorbeeld heel erg je best doet om te zwijgen en niet op te vallen, communiceer je toch een bepaalde boodschap door dit gedrag.
Volgens het tweede axioma heeft communicatie een inhoudsaspect en een relatieaspect. Naast de inhoudelijke boodschap, communiceer je ook altijd iets over je relatie met de ander. Bv als een moeder tegen haar kind zegt ‘tijd om naar bed te gaan’, zegt ze inhoudelijk dat het kind zich moet klaarmaken en op relatieniveau ‘ik ben jouw moeder dus mag ik jou zeggen wat je moet doen’. De relatie is dus erg bepalend voor de communicatie tussen mensen.
Axioma drie gaat over de interpunctie die mensen in communicatie leggen. Iedereen gaat uit van zijn eigen waarden, zijn interpuntie. Dit zorgt voor conflicten, omdat iedereen daardoor een andere oorzaak van het probleem ziet. Bv. In een relatie verwijt de man de vrouw zoveel tijd te spenderen aan het huishouden ipv gezellig samen tv te kijken. De vrouw echter heeft de waarde dat een opgeruimd huis net voor gezelligheid zorgt. Beide hebben dus een andere interpunctie over gezelligheid.
Axioma vier: communicatie gebeurt via woorden, maar ook via lichaamstaal en intonatie (analoge communicatie). Dit laatste heeft het meeste invloed op de ander. Bv. de boodschap 'ik zie je ook graag', komt misschien niet goed over wanneer je het met een diepe zucht zegt.
Deze axioma's bieden een aanknopingspunt voor de therapeut om inzicht te verwerven in wat er misloopt in de communicatie tussen gezinsleden en partners.
De systeemtherapeut kan je hier meer uitleg over geven.
Wanneer en voor wie
Zowel gezinnen en partners als individuen kunnen baat hebben bij de systemische aanpak. Bovendien is systeemtherapie ook geschikt voor bepaalde problematieken bij kinderen. Een systeem therapeut raadplegen kan dus zowel als u op zoek bent naar een individuele als naar een gezins- of relatietherapie.
Systeemtherapie heeft baat bij tal van problematieken. Bij kinderen kan dit ook zijn in de vorm van oudertraining of opvoedingsondersteuning.
Problemen bij kinderen waarvoor de effecitiviteit van systeemtherapie bewezen is, zijn slaapproblemen, eet- en hechtingsproblemen bij baby's, kindermisbruik en -verwaarlozing, gedragsproblemen (ADHD, drugsmisbruik,…), emotionele problemen zoals angst, depressie, rouw en automutilatie (zelfverwonding), eetstoornissen, bedplassen ea.
Problemen bij volwassenen waarvoor systeemtherapie vaak wordt toegepast zijn relatieproblemen, angst, depressie, burn-out, psycho-seksuele problemen, agressie, alcoholproblemen ea
Nog vragen?
Raadpleeg vrijblijvend een psychotherapeut voor systeemtherapie.
T
TA – transactionele analyse
Laat meer zien van TA-therapeut - Vind een TA-therapeutWat is TA - Transactionele analyse?
Transactionele analyse, ontwikkeld door Eric Berne, is een onderzoeks –en behandelingsmethode die de communicatie tussen personen en de motivatie hiervoor analyseert. Ervaringen uit het verleden beïnvloeden ons zelfbeeld, geloofsovertuigingen en dus onze reactie in het heden. Door deze analyse krijgt men inzicht op de drijfveren van het gedrag en kan dit als ingang gebruikt worden om verandering te verkrijgen. TA gebruikt als basis 3 egotypes: de ouder, de volwassene en het kind en alle transactiepatronen tussen deze drie. De concrete behandeling kan bestaan uit verschillende methodes, afhankelijk van de analyse.
Verberg informatie over TA-therapeut - Vind een TA-therapeutTabakologie
Vind een tabakoloogTension and Trauma Release Exercises (TRE)
Vind een Tension and Trauma Release Exercises (TRE)Test - ADHD
Vind een ADHD testTest - Angststoornis
Vind een angststoornis testTest - Autisme
Vind een autisme testTest - Borderline
Vind een borderline testTest - Hoogbegaafdheid
Vind een hoogbegaafdheid testTest - IQ
Vind een IQ testTest - Narcisme
Vind een narcisme testTherapie
Laat meer zien van therapeut - Vind een therapeutIedereen heeft het wel eens moeilijk en kan soms hulp gebruiken. Therapie kan welkome ondersteuning bieden. Maar wat is therapie juist en hoe gaat het in zijn werk?
Of lees hieronder meer over:
Wat is therapie
Wanneer in therapie?
Hoe verloopt therapie?
Wat doet een therapeut
Soorten therapie
Methoden
Hoofdstromingen
Bij welke klachten ga je in therapie?
Wat is therapie?
Het woord therapie is komt van het oud-Griekse woord Therapeia en kan vrij vertaald worden als een behandeling of methode om iemand te genezen of zijn klachten te verlichten.
Therapie is dus een methode om verandering teweeg te brengen met als doel gezonder, gelukkiger of succesvoller te worden.
Er zijn veel verschillende soorten therapie. Zo is er psychotherapie, manuele therapie, ergotherapie, massagetherapie, relaxatietherapie ea.
Als men het heeft over therapie bedoelt men veelal psychotherapie, therapie voor de psyche van de mens.
In therapie ga je samen met de therapeut aan de slag om een antwoord te vinden op jouw hulpvraag.
Door een therapeutisch gesprek, oefeningen of lichaamsbeleving onderzoek je waar je tegenaan loopt en ontdek je nieuwe inzichten en methodes om hiermee om te gaan, te verwerken of verandering in te brengen.
Lees onderaan meer over ‘Wat doet een therapeut?’
Wanneer in therapie?
Je voelt je niet helemaal goed in je vel, je hebt het gevoel dat je hulp nodig hebt om ergens uit te raken of mee te leren omgaan.
De stap naar een psychotherapeut is niet altijd gemakkelijk. Misschien heb je het gevoel dat je het alleen of zelf moet oplossen, misschien draag je het al zo lang mee en lijkt het onmogelijk om te veranderen. Misschien voelt het raar om je persoonlijk verhaal tegen een vreemde te vertellen, je hart blootleggen doe je niet bij iedereen.
Toch kan ondersteuning door therapie nuttig zijn. Het kan je een duwtje in de rug geven, nieuwe inzichten geven en je aanzetten tot verandering. Daarbij is het raadzaam om tijdig je probleem aan te pakken. De taboe die er vroeger heerste over in therapie gaan, is sterk verminderd. Het wordt nu volledig sociaal aanvaard om psychologische hulp te krijgen.
Een therapeut heeft immers specifieke methodes en handvaten die je helpen om met jouw moeilijkheden beter te kunnen omgaan, te begrijpen of te veranderen. Een buitenstaander die niet persoonlijk betrokken is, kijkt op een andere, meer objectieve manier mee.
Hoe verloopt therapie?
Hoe gaat therapie precies in zijn werk en hoe verloopt het therapieproces?
Je bepaalt zelf of je in therapie wil gaan, bij welke therapeut en voor hoe lang. Wanneer je zelf gemotiveerd bent en zelf een therapeut contacteert, is de kans op slagen beduidend groter.
Zoek een therapeut die je aanspreekt en contacteer deze voor een afspraak. Dit kan je best doen per mail, of eventueel telefonisch. Je hoeft je probleem nog niet te vertellen, hier is ruimte voor bij het eerste gesprek.
In het eerste gesprek, het kennismakingsgesprek, kan je vertellen waar je tegenaan loopt. Samen met de therapeut bekijk je wat je hulpvraag is en hoe jullie dit in de volgende sessies gaan aanpakken.
Tijdens dit kennismakinggesprek kan je ook aftoetsen of het klikt tussen jou en de therapeut. Dit is namelijk van groot belang om de therapie te doen slagen. Voelt het niet goed, zoek dan gerust een andere therapeut.
In de daarop volgende sessies ga je in het therapeutisch proces. Met ondersteuning van de psychotherapeut kan je inzichten verwerven, je bewustzijn verhogen, emoties verwerken, expressie geven aan wat je voelt, jezelf ontdekken en nieuwe vaardigheden inoefenen.
Na enkele sessies kan je evalueren hoe het loopt en of het goed voelt voor je om er mee verder te gaan.
Sommige therapieën zijn eenmalig, echter meestal duurt een therapeutische behandeling enkele sessies of komt de cliënt voor een langere periode.
Nog vragen? Lees meer over: Hoe werkt psychotherapie? Of stel je vragen direct aan je psychotherapeut.
Wat doet een therapeut?
Een therapeut gaat samen met jou op zoek naar hoe jij je beter kan voelen. Dit kan op vele verschillende manieren, afhankelijk van de therapievorm en jouw hulpvraag.
De therapeut kan luisterend, ondersteunend, sturend, stimulerend, adviserend of analyserend zijn. Maar elke goede therapeut is steeds begaan met jouw welzijn.
Wat de therapeut beoogt is verandering op lange termijn. Naast het aanpakken van de situatie en het luisteren naar jouw beleving, zoekt de therapeut naar patronen en dieperliggende oorzaken.
Vraag aan je therapeut op welke manier hij of zij werkt.
Soorten therapie?
Er is een hele waaier aan therapievormen. Hoe weet je nu welke goed werkt of bij je past? Onderstaande info kan je wat meer duidelijkheid geven.
Therapie-methoden
Methodes van therapie zijn zeer verscheiden. Enkele veelgebruikte methodes zijn gesprekstherapie, lichaamsgerichte therapie, creatieve therapie of energetische therapie.
- Gesprekstherapie: hieronder vallen de meeste vormen van therapie. Via gesprek deel je jouw ervaring. De therapeut stelt verdiepende vragen en geeft feedback. Hierdoor krijg je inzicht in jezelf en de situaties waar je in zit. Gesprekstherapie is meer dan praten alleen. De therapeut helpt je bij het uiten en verwerken van emoties, bij het analyseren van je gedachten en bij het aanleren van nieuwe vaardigheden.
- Lichaamsgerichte therapie: je lichaam geeft vaak duidelijke signalen. Door echt te gaan luisteren naar je lichaam ontdek je wat je echt voelt en wat jij nodig hebt. Door beweging, ademhaling en expressie geef je ruimte aan je gevoel en hef je blokkades op.
- Creatieve therapie: een therapeutisch proces kan ook lopen via creatieve manieren. Schilderen, werken met klei, dans, muziek of drama. Door op een creatieve manier expressie te geven aan je gevoel en gedachten kom je vaak tot een diepe laag van beleving. Hierdoor verwerf je inzichten, krijgen je ervaringen een plaats en kunnen deze verwerkt worden.
- Energetische therapie: werken op een energetische manier krijgt tegenwoordig een belangrijke plaats binnen therapie. Er wordt gewerkt met de fijngevoelige kant van mensen. Het energieveld, de werking van chakra’s, meridianen en het beïnvloeden van energiestroming maar ook meditatie en visualisatie vallen onder deze noemer. Soms kan je via gesprek of de ratio moeilijker bij dieperliggende kwetsuren of onverwerkte emoties. Energetische therapie kan hier baat bij hebben.
In een therapeutische sessies is er 1 op 1 begeleiding: een therapeut en een cliënt. Dit is individuele therapie. Het is ook mogelijk om met verschillende cliënten samen begeleid te worden door 1 of meerdere therapeuten. Dan spreken we over groepstherapie, koppeltherapie, relatietherapie of gezinstherapie.
Bij groepstherapie wordt er vaak gewerkt rond een specifiek thema waar elke cliënt mee in aanraking komt. Bij koppeltherapie, relatietherapie of gezinstherapie wordt er meer gekeken naar wat er afspeelt tussen de partners of leden van het gezin, welk aandeel iedereen daarin heeft en hoe elke cliënt zich individueel beter kan voelen.
Psychotherapeutische stromingen
Binnen de psychotherapie zijn er 4 hoofdstromingen: cognitieve- en gedragtherapie; psychoanalytische psychtherapie; contextuele therapie en systeemtherapie; cliëntgerichte en ervaringsgerichte (experiëtiële) therapie.
- Cognitieve gedragstherapie brengt verandering in het denken of in je gedrag, waardoor ook het effect verandert. Door anders te denken verandert ook je reactie en je beleving. Door samen met de cognitief gedragstherapeut te analyseren en objectief te kijken naar je denkpatronen, krijg je een zicht op wat constructief en rationeel is of wat welke denkpatronen eerder irrationeel en destructief zijn.
- Psychoanalyse vertrekt vanuit het idee dat vele ervaringen verdrongen zijn naar het onbewuste. Door vrije associatie (liggend in de zetel vertellen wat er spontaan in je opkomt) en de psychoanalyticus die hier met aandacht naar luistert, krijg je inzicht en komt er verandering. De psychoanalyticus geeft feedback vanuit zijn theoretisch kader.
- Gestalttherapie en cliëntgerichte therapie zijn ervaringsgerichte therapievormen. Ze werken met wat er nu, vanuit de cliënt, zich aandient. Alle emoties mogen er zijn, zonder enig oordeel. Door het doorleven van gevoelens, komt er ruimte en inzicht, waardoor verandering kan plaatsvinden. De therapeutische relatie (de relatie tussen cliënt en therapeut) wordt als waardevol meegenomen in het proces.
- Systeemtherapie en contextuele therapie ziet een persoon als deel van een systeem (familie, vrienden, gemeenschap) wat voortdurend invloed heeft, bewust of onbewust. Een probleem is niet van 1 iemand, maar speelt zich af tussen mensen. Door aan de slag te gaan met de relaties en onderliggende patronen, komt er verandering voor jezelf.
Integratieve psychotherapie is een recente stroming die methodes van verschillende therapievormen samenbrengt om deze toepast op het gepaste moment. Deze eclectische manier van werken zorgt ervoor dat de begeleiding precies aangepast wordt op de behoeften van de cliënt.
Een van de meest voorkomende reden waarom mensen naar een therapeut gaan zijn relatieproblemen. Relatietherapie wordt dan ook zeer veel gezocht. Nergens anders wordt je zo direct en intens geconfronteerd met jezelf en met een ander dan in een relatie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen naar een relatietherapeut gaan.
Bij welke klachten ga je in therapie?
Je hoeft geen zware psychische problemen te hebben om naar een therapeut te stappen. Therapie bied hulp bij vele (grote en kleine) emotionele, psychische of fysieke klachten.
Elke hulpvraag is anders. Enkele veel voorkomende klachten die behandeld worden zijn o.a. burn-out therapie, depressie therapie, therapie bij stress, traumaverwerking, therapie bij relatieproblemen, therapie bij angst, therapie bij onzekerheid of faalangst therapie, therapie bij verdriet, ea.
Verberg informatie over therapeut - Vind een therapeutTherapie & vakantie
Vind een therapie & vakantieTherapie aan huis
Vind een therapeut aan huisTherapie via video call of telefoon
Laat meer zien van Therapie via video call of telefoon - Vind een Therapie via video call of telefoonDankzij moderne technologieën zoals video-call of gevestigde waarden zoals de telefoon kan jij je therapiesessie met je therapeut of psychotherapeut vanop afstand starten of verderzetten.
Vind meteen therapie op afstand
Of lees meer over:
Wat is therapie via videogesprek, telefoon of chat?
Wat heb je nodig voor therapie via video call, telefoon of chat?
Voordelen therapie op afstand
Tarieven therapie op afstand
Wat is therapie via videogesprek of telefoon?
Online therapie of psychotherapie is een moderne vorm van een therapiesessie. Het grootste voordeel van therapie via video call of telefoon is dat jij je niet moet verplaatsen. De therapiesessies kunnen dus gewoon doorgaan terwijl jij thuisblijft.
Je kan kiezen voor therapie via een video call zoals Skype, therapie over het internet, therapie via de telefoon, therapie via e-mail of therapie via chat.
Wat heb je nodig voor therapie via video call of telefoon?
Online therapie verloopt heel eenvoudig. Kies je voor therapie via telefoon? Dan heb je enkel een telefoontoestel of gsm nodig om te bellen met een therapeut. Andere therapievormen zoals therapie via video call (zoals Skype) verlopen via internet waardoor je wel een laptop en goede internetverbinding nodig hebt. Een webcam en microfoon zitten in bijna alle laptops ingebouwd dus deze moet je niet extra aanschaffen.
Als je naast een laptop en internetverbinding nog iets anders nodig hebt, brengt je therapeut je hier op voorhand zeker van op de hoogte.
Voordelen van therapie op afstand
Online therapie is zeker een waardevol alternatief voor therapie in de praktijkruimte. We zetten enkele voordelen van therapie via video call of telefoon op een rijtje:
Je moet je niet verplaatsen:
Een van de grootste voordelen van online therapie: jij moet je huis niet uit voor een therapiesessie! Denk bijvoorbeeld aan mensen die wat ouder of moeilijk te been zijn. Daarnaast bespaar je ook tijd door niet onderweg te zijn, in de file te staan of op een bus te moeten wachten.
De drempel naar therapie is minder groot:
Hoewel het taboe rond therapie gelukkig steeds meer doorbroken wordt, kan de stap naar een therapeut voor sommigen toch nog te groot zijn. In dat geval biedt online therapie een geweldig alternatief. Door online therapie te kunnen volgen, verkleint de drempel om hulp te zoeken.
Het voelt veilig:
Soms kan alles gewoon als te veel aanvoelen en voel je je het veiligst in de cocon van je eigen woning. Door online therapie te volgen via video call of telefoon voelen velen zich daarom meer op hun gemak om persoonlijke informatie met hun therapeut te delen.
Het is eenvoudig:
Ben je niet handig met technologie? Laat je dan zeker niet afschrikken om online therapie te volgen. Veel therapeuten bekijken de verschillende mogelijkheden van gebruiksvriendelijke platformen zoals Skype of Signal (een veilig alternatief voor Whatsapp). Maar ook een sessie via bijvoorbeeld een platform zoals Zoom.us of Whereby.com is mogelijk. Je therapeut kan je dan een linkje doorsturen waar je op moet klikken en dan zijn jullie vertrokken voor een therapiesessie… Ontzettend eenvoudig! Vraag je therapeut op voorhand gerust naar het platform dat hij of zij gebruikt en wat je daarvoor nodig hebt.
Je kan meteen bij een therapeut terecht:
Voel je je neerslachtig? Heb je last van angst? Zit je met twijfels? Dan zorgt online therapie ervoor dat hulp altijd binnen handbereik is. Voor een video call of telefoongesprek moet je wel een afspraak maken, maar voor e-mailtherapie kan je meteen aan de slag. Bovendien kan het therapeutisch werken om je zorgen letterlijk van je af te schrijven.
Tarieven therapie op afstand
Online therapie zoals bellen met een therapeut is net zoals face to face therapie een echte therapiesessie. Veel therapeuten zullen dus een gelijkaardig tarief hanteren. Op het persoonlijk profiel van je therapeut vind je het exacte tarief van je therapeut.
Betalen kan eenvoudig online of via een overschrijving. Je therapeut geeft je hier voor de start van de therapiesessie graag meer uitleg over.
Verberg informatie over Therapie via video call of telefoon - Vind een Therapie via video call of telefoonTherapie voor personen met een beperking
Vind een therapeut voor personen met een beperkingTrajectbegeleiding
Vind een trajectbegeleiderTransformatiecoaching
Vind een transformatiecoachTranspersoonlijke therapie
Vind een transpersoonlijk therapeutTraumatherapie
Vind een traumatherapeutU
V
Verbindende communicatie
Vind een therapeut geweldloze communicatieVerslavingszorg
Vind een verslavingstherapeutVisualisaties
Laat meer zien van visualisatie begeleider - Vind een visualisatie begeleiderWat zijn visualisaties?
Visualiseren is het inbeelden, voorstellen en beleven van situaties, emoties of personen. In therapie worden visualisaties vaak gebruikt om ofwel terug te gaan naar een bepaalde situatie en deze te veranderen of te begrijpen, ofwel om nieuwe situaties te creëren. Beelden maken het gemakkelijker om dicht bij emoties te komen. De therapeut kan geleide visualisaties geven waarbij hij luidop vertelt wat de cliënt kan inbeelden en zo de visualisatie sturen.
Verberg informatie over visualisatie begeleider - Vind een visualisatie begeleiderVisuele therapie
Laat meer zien van visuele therapeut - Vind een visuele therapeutWat is Visuele therapie?
Visuele therapie is een therapie met de bedoeling om visuele vaardigheden te stimuleren en om de toenemende brilcorrectie te verminderen. Aan de hand van een aantal testen wordt nagegaan in hoeverre iemand vrij is van visuele spanning. Visuele spanning ontstaat door langdurig nabijwerk van de ogen zoals bv bij lezen, schrijven, computerschermen edm. Door deze visuele nabij-taken komen de ogen onder stress te staan. De visuele reserves raken uitgeput en de ogen gaan een aanpassing doen zoals bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, scheel kijken, dubbel zien... De visuele therapeut streeft ernaar om aan de hand van oogoefeningen de visuele functies in balans te brengen en ze stressbestendig te maken.
Wat doet een visueel therapeut?
Visuele therapeuten werken rond beweging van de ogen (oa oogsprongbeweging, focussen, dieptezicht, flexibiliteit, oog-hand coördinatie ea. Maar ook rond het verhogen van waarnemingsmogelijkheden zoals visueel geheugen, vormherkenning, kleurherkenning, visueel selecteren ea. Het visuele gedrag op zich staat niet alleen, maar staat ook in verband met het gedrag van de persoon zelf. Zo kan een trauma een dieper liggende oorzaak zijn van verstoord visueel gedrag. Visuele problemen heeft baat bij leermoeilijkheden, concentratieproblemen, vermoeidheid aan de ogen, prikkende ogen, zanderig gevoel aan de ogen, bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, dubbel zien, scheelziendheid of problemen waarbij een bril dragen noodzakelijk wordt. Ook voor het verbeteren van sportprestaties kan visuele therapie gunstig zijn.
Verberg informatie over visuele therapeut - Vind een visuele therapeutVoeding & dieet
Vind een therapeut voor 'Voeding & dieet'Voeding & dieet
Vind een therapeut voor 'Voeding & dieet'Voedingsadvies
Vind een voedingsconsulentVoetreflexologie
Laat meer zien van voetreflexoloog - Vind een voetreflexoloogWat is voetreflexologie?
Voetreflexologie is het behandelen van blokkades door het onderzoeken van de voetzolen. Op de voetzool eindigen verschillende meridianen (energiebanen) die verbonden zijn met de rest van het lichaam. Door de gevoeligheid hiervan te onderzoeken door middel van druk met de hand of met een gepunt voorwerp is het mogelijk verstoringen te ontdekken. Door de drukpunten te linken aan organen en hun functies is het mogelijk tot een behandeling te komen. De voetreflexoloog kan door massage verstoringen aanpakken, maar ook de oorzaak wordt aangepakt afhankelijk van de klacht, door bijvoorbeeld voeding of therapie.
Verberg informatie over voetreflexoloog - Vind een voetreflexoloogVoice dialogue
Laat meer zien van voice dialogue facilitator - Vind een voice dialogue facilitatorWat is Voice Dialogue?
Voice Dialogue is een methode die inzicht probeert te krijgen in verschillende delen van de persoonlijkheid. De persoon bestaat uit een onbeperkt aantal deelpersoonlijkheden, elk met zijn functie en zijn manier van handelen (zoals bijvoorbeeld de egoïst, de perfectionist, de optimist,…). De cliënt neemt de plaats in van het deel waarmee gesproken zal worden. De facilitator stelt neutraal en onbeoordelend vragen waardoor beweegredenen duidelijk worden en nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden met dit deel van de cliënt.
Kijk ook op Vind-een-Coach.be voor meer voice dialogue facilitators in je buurt of meer info over voice dialogue.
W
Wandeltherapie
Vind een wandeltherapeutX
Y
Z
Zandspeltherapie
Laat meer zien van zandspeltherapie - Vind een zandspeltherapie
Soms is het moeilijk om bepaalde gevoelens, situaties of gedachten uit te drukken in woorden. Een meer visuele of tactiele methode, zoals zandspeltherapie, kan dan waardevol blijken. Hier leer je meer over wat zandspeltherapie is en wat je ervan kan verwachten.
Wat is zandspeltherapie?
Tijdens zandspeltherapie wordt er, aan de hand van o.a. figuurtjes en poppetjes, visueel uitgedrukt wat je voelt of ervaart. Dat kan in een zandbak of waterbak gebeuren, maar ook daarbuiten.
Aan de hand van zandspeltherapie kunnen er bijvoorbeeld onbewuste processen worden blootgelegd. Je krijgt de kans om na te denken over je situatie of over je relatie met jezelf of met een ander. Het kan bv. ook worden toegepast binnen relatietherapie.
Vaak kan je beroep doen op allerlei figuren: poppetjes, bomen, planten, dieren, voorwerpen, schelpen, stenen etc. Deze worden dan naast elkaar, tegenover elkaar… geplaatst.
Wat is het doel van zandspeltherapie?
Welke figuren je kiest, waar je ze plaats in verhouding tot elkaar, maar ook bepaalde verschuiving die je doet op basis van bepaalde vragen, geeft je therapeut en/of jou nieuwe inzichten.
Zandspeltherapie biedt je ook de kans om te observeren hoe bepaalde aanpassingen in de opstelling aanvoelen voor jou. Zo kunnen er bv. figuren of andere voorwerpen worden verplaatst of bijgezet in het zand en kan je observeren wat dit met je doet.
Door deze symbolische opstellingen te maken en vanop een afstand naar het resultaat te kijken, kunnen jij en je therapeut meer inzicht krijgen in jouw innerlijke leefwereld.
Wie kan beroep doen op een zandspeltherapeut?
Zandspeltherapie werd voor een lange tijd enkel toegepast in therapie met kinderen. Kinderen zijn van nature speelser. Zeer jongeren kinderen (zoals peuters) kunnen zich vaak ook slechts beperkt verbaal uitdrukken. De figuren maken het voor hen eenvoudiger om duidelijk te maken wat ze bedoelen of voelen.
Daarnaast wordt zandspeltherapie sinds enkele jaren ook bij volwassenen gebruikt. Vooral bij personen waar verbale expressie moeilijk ligt of een drempel is, bv. personen met autisme, spraak- en/of gehoorproblemen, dementie of oorlogstrauma (bv. vluchtelingen), kan deze methode een uitgesproken meerwaarde bieden. Ook wanneer gesprekstherapie vastloopt kan een toepassing van bv. zandspeltherapie toch voor een doorbraak zorgen.
Aan de slag met zandspeltherapie? Vind snel een zandspeltherapeut op VindeenTherapeut.be!
Verberg informatie over zandspeltherapie - Vind een zandspeltherapie