Body positivity: alle lichamen graag zien (ook dat van jou!)
Trots zijn op je eigen lichaam is niet altijd eenvoudig in onze huidige maatschappij. Woorden zoals ‘coronakilo’s’ en tips over hoe je ze zo snel mogelijk weer kan verliezen, een schoonheidsindustrie die jaarlijks miljarden winst maakt door ons zelfvertrouwen te schaden en daar bovenop nog es alle perfecte, al dan niet bewerkte, foto's die je tegenkomt tijdens het scrollen op sociale media… De laatste paar jaar zagen we echter ook een tegenbeweging in de vorm van body positivity. Ben jij er al mee vertrouwd?
Wat is body positivity?
Of je nu een man of vrouw bent, curvy of slank, acne of cellulite hebt… iedereen is prachtig en verdient het om zich goed te voelen in zijn vel.
Body positivity leert je trots te zijn op je eigen kracht en schoonheid en wil je helpen om positief tegenover je eigen lichaam te staan. En het stop niet bij jou als individu. Body positivity draait namelijk niet enkel om jouw lichaam en jouw zelfacceptatie, maar om onze algemene visie op alle lichamen, in alle mogelijke vormen. De beweging ijvert o.a. voor meer diversiteit in media en meer transparantie rond bewerkte beelden op sociale media.
Onrealistische standaarden aanklagen
Heel wat van de schoonheidsidealen die vandaag voorop staan in onze maatschappij, waren lang ondenkbaar. Kijk maar naar de schilderijen van Rubens, waarop bijna enkel voluptueuze dames pronken. Een voller figuur was lang de standaard! Het betekende dat je voldoende rijkdom bezat om jezelf goed te voeden.
In het begin van de 19de eeuw werd 'zo slank mogelijk' het ideaal. Tegen het einde van die 19de eeuw werd dat ideaal al opnieuw bijgepast: slank in de taille en benen, maar wel brede heupen. Het ideale beeld van de vrouw verandert zo constant doorheen de decennia: van Kate Moss in de 90's naar Kim Kardashian in 10's en alles daartussen. Kortom: het begrip 'het perfecte lichaam' is een zeer grillig concept.
De voorbije jaren werden, in het kader van de body positivity, heel wat vraagtekens geplaatst bij die onrealistische standaarden die onze lichamen opgelegd worden. Bijleren over die vraagtekens kan helpen om je zelfvertrouwen los te koppelen van het maatschappelijk ideaal. Wist je bijvoorbeeld dat 95% van diëten faalt, maar dat de dieetindustrie er toch in slaagt om jaarlijks zo'n 72 miljard dollar winst te maken (in de VS alleen)? Of dat het uiterst natuurlijke fenomeen van cellulite pas in 1968 dankzij Vogue een 'probleem' werd?
Er zijn heel wat factoren van buitenaf die onze visie op schoonheid beïnvloeden, niet in het minste de media en de dieet- en schoonheidsindustrie. De body positivity-beweging probeert een kijk te bieden die ingaat tegen het het individu als zondebok en die de verantwoordelijkheid ook elders durft te leggen. Body positivity is dan ook ieder lichaam accepteren en waarderen. Zonder vooroordelen. Want iedereen is oké precies zoals hij of zij is.
Onze 4 tips om zelf wat meer body positive te worden!
Starten met body positivity kan een beetje oefening vragen. Maar je (en iedereen eigenlijk) verdient het om jezelf graag te zien als je in de spiegel kijkt. Deze 4 tips helpen je alvast op weg!
Tip 1: Leer te accepteren
Wanneer je ontevreden over je eigen lichaam bent, is het een grote stap om plots liefdevol naar jezelf te kunnen kijken. Daarom begint het proces van body positivity met acceptatie. Accepteer dat je een lichaam hebt en voel je daar neutraal over. Zonder oordelen.
Accepteren kan je leren. De belangrijkste stap hierin is bewust worden van je oordeel. Merk het op, adem in en kies ervoor om er niet naar te luisteren. En geef jezelf wat liefde, elke keer als je jezelf betrapt op een oordeel.
Tip 2: Wees liever voor jezelf
Daarna kan je met respect leren kijken naar je lichaam en al de geweldige dingen die je met je lichaam kan. Je kan schaterlachen, de allermooiste avondwandelingen maken, de geur van lavendel ruiken, genieten van de smaak van heerlijk verse pistolets, enz.
Probeer je eigen gedachten dus om te draaien naar iets positiefs! Ontvolg
personen op sociale media die je zelfbeeld negatief beïnvloeden. Nog
meer: ga op zoek naar personen die je een boost kunnen geven. Zeker op
visueel gerichte sociale media zoals Instragram zijn er heel wat body
positive creatievelingen die jou kunnen begeleiden op je weg naar meer
zelfliefde.
Je lichaam heeft je zoveel moois te bieden.
Tip 3: Be real
Bedenk dat het een beetje vreemd is om een schoonheidsideaal na te streven. Kijk maar even naar onze geschiedenis! Doorheen de eeuwen is het schoonheidsideaal constant veranderd… Zelfs nu is het schoonheidsideaal al anders dan in de jaren ’90.
In plaats van jezelf ongelukkig te maken en een onmogelijk lichaam na te streven, kan je leren om plezier te hebben in je lichaam. Wie zegt dat je niet dik én gezond kan zijn? Of dat je je acne moet verbergen? Of dat je zwangerschapsstriemen eigenlijk niet een prachtig bewijs zijn van het leven dat je in je lichaam draagt/droeg?
Gebruik je lichaam om de dingen te doen die je graag doet en jaag je dromen na.
Tip 4: Besef dat schoonheid verschillende vormen heeft
Dat er maar één vorm van schoonheid zou zijn, klopt natuurlijk helemaal niet. Er zijn zoveel manieren om mooi te zijn! Charmant. Creatief. Intelligent. Stralend. Innemend. Ambitieus. Sterk. Schattig. Probeer dan ook om overal om je heen de schoonheid te zien en bekijk de wereld met een vriendelijke blik.
Jezelf liefhebben betekent ook je eigen oordeel over anderen proberen corrigeren. Denk niet van ‘hé, wat raar die blauwe haren’ maar ‘wat leuk voor haar dat ze zich zo durft te onderscheiden’ of ‘wat een originele keuze’. Besef dat je eerste reactie vaak degene is die je aangeleerd bent door de maatschappij, maar dat jij er zelf alles aan kan doen om die bij te sturen naar een minder oordelende visie. Dat laatste zegt meer over jou dan het eerste.
Want... waarom mogen mensen niet divers zijn? Het is ontzettend makkelijk om iemand te beoordelen enkel en alleen op het uiterlijk. Maar waarom zouden we dat doen? Niet alleen mag ieder lichaam prachtig zijn, we zijn allemaal collectief meer dan ons uiterlijk.
Samen wat liever zijn voor onszelf en voor elkaar, dat is body positivity.