Bindingsangst: Therapie en overwinnen van bindingsangst
Heb je angst om een binding aan te gaan? Betrap je jezelf wel eens op excuses maken zodra de ander te dicht bij je komt? Heb je het gevoel dat jouw partner jouw vrijheid in de weg staat? Kom alles te weten rond bindingsangst en hoe je dit kan herkennen.
Vind meteen een therapeut voor de behandeling voor bindingsangst.
Of kijk verder op:
Wat is bindingsangst?
Symptomen
Behandeling: (relatie) therapie
Bindingsangst of verlatingsangst?
Bindingsangst Test
Wat is bindingsangst?
Bindingsangst is een angst waarbij je bang bent om jezelf te binden. Zo zorg je bewust of onbewust ervoor dat een relatie zich nooit zover kan ontwikkelen dat er een heel intieme relatie ontstaat. Dit treedt vooral op wanneer de vorm van intimiteit een meer permanent karakter krijgt voor jou.
Een relatie kan een groot gevoel van verantwoordelijkheid oproepen en je voelt misschien dat je de ander iets verschuldigd bent of niet meer terug kan. Deze last kan zo zwaar worden, dat het de liefde soms geen kans gunt. Ook de angst om gekwetst te worden kan een grote rol spelen.
Plots?
Bindingsangst kan heel plots toeslaan op heel diverse momenten, maar meestal de momenten die ‘voor altijd’ oproepen. Dit kan je overkomen na je eerste nacht van seksuele intimiteit, het moment dat je weet dat de ander op jouw avances ingaat, wanneer je besluit samen te wonen of te trouwen,…
Ergens ontstaat een moment dat je de relatie als ‘te bedreigend’ etiketteert. Voor sommigen is dit al voor er sprake is van een binding, voor anderen dan weer pas na jaren van samenwonen of huwelijk.
Bindingsangst Symptomen
Dubbele gerichtheid
Hét kenmerk van bindingsangst is dubbele gerichtheid; je wenst een nieuwe partner en tegelijkertijd loop je weg van een partner eens je die hebt. Tijdens het moment dat je samen bent, zijn je gevoelens erg oprecht en gemeend, maar wanneer je nadien alleen bent, begin je te twijfelen en slaat de angst toe. Deze tegenstrijdige boodschappen zijn verwarrend voor de partner, maar ook voor jezelf kan dit erg verwarrend zijn aangezien je met een tegenstrijdig verlangen zit. Veelal wil je de angst niet, maar overheerst hij toch.
Afstand houden
Wanneer een relatie te dicht komt kan je zaken vermijden en ontwijken. Dit kan van erg subtiel (vb ‘te moe’ bij seksueel contact) tot heel direct (zoals openlijk flirten met anderen). Sommigen proberen via ontrouw hun angst voor de ontstane intimiteit af te wenden. Ook uitwegen zoeken om niet mee te hoeven naar familiebijeenkomsten of mee op reis te gaan met je partner vergroten de afstand.
Controle
Je wil de touwtjes in handen hebben binnen de relatie, jij wil bepalen hoe snel alles gaat en hoever je wil gaan.
Boos ‘zonder reden’
Wanneer de relatie te verstikkend wordt, kun je plots erg boos worden op je partner omdat deze jouw vrijheid in de weg staat. Dit betekent niet dat je niet van je partner houdt, wel dat je de relatie te dichtbij komt.
Onbewust
Vele mensen zijn zich niet bewust van deze angst. Sommigen denken zelfs aan het ‘huisje-boompje-beestje’-plaatje, maar lopen weg wanneer die persoon daadwerkelijk voor hen staat. Als je je slechts vaag bewust bent van je angst en je de link met je relatie niet meteen kan leggen, zet de angst zich meestal om in fysieke klachten.
‘Geen relatie’
Er zijn koppels voor wie hun verbinding geen relatie mag heten, omdat dit de verbinding te veel benadrukt en zo de angst meer oproept. Zolang het geen echte relatie is, hoef je er ook geen angst voor te hebben.
Veel korte relaties
Mensen met bindingsangst gaan vaak snel nieuwe relaties aan die op hun beurt opnieuw snel weer afbreken.
Doe ook de test rond bindingsangst.
Bindingsangst oplossen: (relatie)therapie
Via therapie krijg je handvaten voor het loslaten van jouw bindingsangst, zodat je opnieuw een intieme relatie kan opbouwen met je partner. Het biedt de mogelijkheid om te exploreren wat de dieperliggende patronen of oorzaken zijn van de angst en wat je nu concreet er aan kan doen. De therapeut volgt jouw tempo en luistert zonder oordeel naar jouw verhaal. Hierdoor kan je in alle vrijheid stap voor stap ontdekken op welke manier jij wel een intieme verbinding kan aangaan. Na de therapie zal je een reëel verschil zien, je zal je meer op je gemak voelen en jezelf kunnen zijn bij jouw liefdespartner.
Klik hier om een goede therapeut voor bindingsangst te vinden.
Waarom relatietherapie een goed idee is:
Bindingsangst is niet alleen afhankelijk van de persoon die angst heeft. Het speelt zich af binnen de relatie. Bij relatieproblemen hebben beide partners er invloed op en kunnen ook beide meehelpen aan de oplossing. De oorzaak toeschrijven aan de ander biedt geen hulp op lange termijn.
De relatietherapeut helpt jullie als koppel inzicht te verschaffen in jullie gezamenlijke situatie met elk een eigen aandeel. Via relatietherapie leer je hoe je de ander als spiegel kunt gebruiken voor jezelf en wat er nodig is om een aangename en veilige relatie te hebben voor beide partners.
Vind je jezelf in de beschrijving? Contacteer hier een relatietherapeut
Bindingsangst of verlatingsangst?
Verlatingsangst en bindingsangst zijn erg met elkaar gerelateerd, en het zou goed kunnen dat je zowel symptomen van bindingsangst als symptomen van verlatingsangst vertoont. Hoewel dit zich op andere manieren uit, kan het over een gelijkaardig patroon gaan. Vaak probeer je (onbewust) te voorkomen dat je gekwetst wordt. Bij verlatingsangst probeer je de relatie zo stevig mogelijk te maken zodat de kans verkleint verlaten te worden, bij bindingsangst hou je jezelf liever op veilige afstand om pijn of ongemak te voorkomen.
Test bindingangst
Bekijk onderstaande stellingen en onderzoek of je misschien bindingsangst hebt.
- Hoewel ik graag een relatie wil, ben ik graag op mezelf
- Ik vind het vervelend om toekomstplannen te maken met mijn partner
- Ik ben liever bij mijn vrienden dan bij mijn partner
- Ik heb het gevoel dat mijn partner me teveel opeist
- Ik vind het niet nodig om mee naar familiebezoeken te gaan
- Voor mij hoeft seks niet te intiem of te romantisch te zijn
- Praten over wat ik voel vind ik moeilijk of niet nodig. Ik ga een gesprek over emoties liever uit de weg.
- Ik wil graag zelf bepalen hoe de relatie verloopt
- Ik zie mijn partner graag maar weet niet of het ‘voor altijd’ is
- Ik heb al veel verschillende relaties gehad van enkele weken tot enkele maanden.
- Ik ben vroeger al eens zwaar gekwetst geweest
- Ik ben bang dat mijn partner mij gaat verlaten of gaat kwetsen
- Enkel mensen die me echt kennen weten wat er in mij omgaat
- Intimiteit maakt me onzeker
- Ik vind het moeilijk anderen te vertrouwen
- Ik kan over alles grapjes maken
- Ik vind dat ik sterk moet zijn. Zwak of kwetsbaar zijn is niet oke
- Ik heb het gevoel me dikwijls te moeten verantwoorden naar mijn partner
- Ik voel me vaak eenzaam
- Relaties aangaan of deze behouden lukt me niet
Ben je het eens met een groot deel van deze stellingen dan bestaat de kans dat je bindingsangst hebt. Contacteer een therapeut voor bindingsangst indien je jouw bindingsangst wil overwinnen.
Nog vragen?
Contacteer een therapeut die bindingsangst behandelt. Deze zal je graag verder helpen.
Vind meteen
Bindingsangst therapeut in Brussel (Bruxelles) - Bindingsangst therapeut in Antwerpen - Bindingsangst therapeut in Gent - Bindingsangst therapeut in Brugge - Bindingsangst therapeut in Leuven - Bindingsangst therapeut in Mechelen - Bindingsangst therapeut in Aalst - Bindingsangst therapeut in Kortrijk - Bindingsangst therapeut in Hasselt - Bindingsangst therapeut in jouw gemeente.